Damak Şişmesi Nedenleri ve Tedavisi

  • Genel Sağlık
  • Damak Şişmesi Nedenleri ve Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 880 kez görüntülendi

Damak Şişmesi Nedenleri ve Tedavisi

Damak şişmesi ile karşı karşıya iseniz, alerjiler, besinlerde bulunan tahriş edici maddeler, kemikler ya da sivri yiyeceklere bağlı yaralanmalar, soğuklar, sinüs enfeksiyonları, Epstein-Barr virüsü sebepli mononükleoz ya da damak kanseri gibi başka rahatsızlıkları içeren bir çok etkenin bunda payı olabilir.

Tedaviler rahatsızlığın altında yatan sebebe bağlı olarak değişiklik gösterebilir ve damak şişmesi devam eder ya da kötüleşirse doktorunuzu görmeniz gerekli olabilir.

Damak Şişmesi Nedenleri ve Tedavileri

Damak şişmesinin en yaygın nedenleri ve tedavi yöntemleri şunlardır:

 

1 Alerjiler

Alerjiler damak şişmesinin en yaygın nedenidir. Alerjiler, vücudun yabancı maddelere karşı tepkisidir. Genelde iltihaplanma (şişme) ve tahrişle kendini belli eder. Diğer belirtiler ise öksürmek, hapşırmak, nefes darlığı, gözlerde, burunda, kulaklarda, damakta, boğaz ve dudaklarda kaşınma, hırıltılı solunum, burun akıntısı, sinüslerde ağrı, şişme, kurdeşen, nefesin çabuk kesilmesi, kusma ve ishali içerebilir.

Tedavisi: Damak şişmesine neden olan alerjik reaksiyonlardan kaçınmanın anahtarı farkındalıktır. Birçok duruma besin alerjenleri sebep olur. Aldığınız gıdaların alerjik olduğunuz maddeleri içermediğini varsaymayın. Şüpheye düştüğünüz zaman, yemeyin. Çoğu insan alerjik reaksiyonların nasıl hayati bir tehlike oluşturabileceğinin farkında değil! Başlıca besin alerjenleri, buğday, soya, süt, fıstık, balık, yumurta, kabuklu deniz ürünleri ve ağaç yemişleridir.

 

2 Mononükleoz

Mononükleoz, ya da “mono”, genellikle Epstein-Barr virüsünün neden olduğu ve en çok gençlerde ve genç yetişkinlerde yaygın olan bir hastalıktır. Mono, damağın şişmesine ve kaşınmasına neden olabilen bir hastalıktır. Mono’nun belirtilerine, şiddetli boğaz ağrısı, tükürük bezleri ve bademciklerin şişmesi, halsizlik, kırıklık ve yüksek ateş sayılabilir. Daha şiddetli belirtiler ise, sol üst karında bir ağrıyla işaret edilen ciddi tıbbi aciliyeti olan dalağın şişmesi ya da patlamasıdır.

Tedavisi: Mono, belirtilerin gözlemiyle olabileceği gibi, kan tahliliyle de belirlenebilir. Neyse ki mono, çoğu zaman tuzlu suyu gargara yapma (boğaz ağrısını yatıştırmak ve enfeksiyonu kurutmak için), bolca dinlenme, ağır işlerden ya da spordan kaçınma ve Tylenol veya Advil gibi ağrı kesicileri kullanmayı içeren kişisel bakım yöntemleriyle tedavi ediliyor. 20 yaşından küçük bireylerde ağrı kesici olarak aspirinden kaçınmaya özen gösterilmelidir.


 

3 Sinüs Enfeksiyonu

Kafanızdaki hava boşluklarının iltihaplanması, sinüzit olarak adlandırılır. Bu boşluklar burnun içinde olduğu gibi yanakların arkasında ve gözlerin etrafında da bulunur. Damak şişmesinin bir sebebi olan sinüzit, genellikle enfeksiyon, alerjiler ya da havadaki kimyasallara ve partiküllere maruz kalınması nedeniyle oluşur. Yüzde duyarlılık ya da baskı, ateş, burun doluluğu, baş ağrısı, boğaz ağrısı, öksürme ya da bulanık balgam akıntısı yaşayabilirsiniz.

Tedavisi: Sinüziti tylenol (ağrı için), mukolitikler (balgam sökücüler), dekonjestanları (burun tıkanıklığı için) kapsayan reçetesiz ilaçlar ile tedavi edebilirsiniz. Nasal irrigasyon, bir neti pot ya da rinse kit sinüsleri temizlemede yardımcı olacaktır. Ayrıca sinüslerin tahliyesi için, sıcak duşta okaliptüs de kullanabilirsiniz. Sinüs enfeksiyonunu erken tedavi etmek, antibiyotik tedavisine ihtiyaç duyan ikincil bakteriyel enfeksiyonları engellemede faydalı olacaktır.

 

4 Damak Kanseri

Damak şişmesinin muhtemel nedenlerinden biri de damak kanseridir. Yutkunmada zorluk ya da yutkunmayı kontrol edememe, sancılı ağız şişmesi, ağız yaraları (lezyonları) ya da yumrular, gece terlemeleri ve kilo kaybıyla betimlenebilecek nadir bir rahatsızlıktır. Bir doktorun değerlendirmesi önemlidir çünkü bu belirtiler başka rahatsızlıklar nedeniyle olabilir. Damak kanserinin başlıca sebeplerinden biri çiğnenen ya da teneffüs edilen tütün ürünleridir. Ağızla ilgili kanserleri %90’ı tütün içme (pipo, sigara ve puro) ile çiğneme tütünü ve enfiye kullanımına dayanır. Alkollü içeceklerin de damak kanserinde payı vardır. Ağızda beyaz lekelere neden olan lökoplaki rahatsızlığı da ayrıca bilinen bir etkendir.

Tedavisi: Erken tedavi büyük bir olasılıkla başarılı olacaktır. Tedavi radyasyon ve/veya kemoterapiyi içerebilir. Kanser, eğer lenf bezleri ya da vücudun başka bölümlerine yayıldıysa ameliyat gerekli olabilir. Eğer tümörlerin büyüklükleri küçük ve ortaysa bu operasyon lazer mikro cerrahi kullanılarak tamamlanabilir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.