Damak Ağrısı Nedenleri ve Tedavisi

  • Genel Sağlık
  • Damak Ağrısı Nedenleri ve Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 850 kez görüntülendi

Damak Ağrısı Nedenleri ve Tedavisi

Damak ağrısı oldukça yaygındır ve ağız yarası, enfeksiyon ve ağız kanseri gibi çeşitli sebeplerle tetiklenebilir.

Damak kolayca tahriş olabilir. Damak, vücutta olumsuz reaksiyona sebep olabilecek yabancı maddelere sıkça temas eden, vücudun hassas bir parçasıdır. Kolayca yara olabilir ve yanma hissi yaratabilir. Bazen yerken ve konuşurken rahatsızlığa neden olan kabarık yaralar ortaya çıkabilir. Bu yan etkiler uyandığınız zaman daha bellidir ve eğer damağınız zedelendiyse baharatlı yemekler yemek ya da horlamak gibi eylemler de damağınızın durumunu kötüleştirebilir.

Damak Ağrısının Nedenleri ve Tedavileri

1 Dokuyu Yakmak

Aşırı sıcak içecekleri tüketmek damağı haşlayabilir. Aşırı fazla sıcak ve baharatlı yiyecekler de damağı tahriş edebilir. Sonradan damak, dokunmaya karşı hassas hissettirebilir ya da yanan bölgede kabarcık oluşabilir. Bu, baştaki yanıktan sonraki birkaç gün sürebilir.

Tedavisi: Damağı yandıktan hemen sonra soğutmak, hasarın fazla olmasını engelleyecektir. Soğuk sıvıları yavaşça yudumlayın ve haşlanan yüzeye doğru çalkalayın. Yüzey iyileşme şansı bulana kadar, yanan bölgeye yiyecekleri temas ettirmekten kaçının ve baharatlı, sivri, bunun dışında tahriş edebilecek yiyecek miktarınızı sınırlayın.

2 Tahriş Edici Maddeler

Dokuyu tahriş edebilecek maddelerin kullanımı damağın iltihaplanmasına sebep olabilir. Sivri yiyecekler dokuyu kazıyarak, rahatsızlığa yol açabilir. Baharatlı, aşırı sıcak ya da soğuk yiyecekler de damağa zarar verebilir ve şişme veya ağrıya neden olabilir. Tütün kullanımı da ayrıca dokuya zarar verebilir ve damakta rahatsızlığa yol açabilir.

Tedavisi: Sürekli olarak rahatsızlık veren madde ve yiyeceklerden kaçınmak için besin düzeninizi değiştirmek ağız sağlığının korunması için hayati bir öneme sahip. Ağzınız iyileşme fırsatı bulamadan daha fazla zarar vermemek için doku tahriş olduktan sonra, besin düzeninizi yumuşak ve ortalama sıcaklıktaki yiyeceklerle sınırlayın.

3 Aftöz Ülser (Ağız Yarası)

Ağız yaraları damakta ortaya çıkabilir. Bunlara, çizik veya yanığa bağlı olarak hasar alan dokunun bakteriye maruz kalması neden olur. Ağız yaraları damaktaki kırmızı iz ile başlayıp yavaşça beyaz veya sarı irinle dolacaktır.

Tedavisi: Bakterinin içeriye yayılıp daha fazla yara ortaya çıkarma riskinden dolayı , bu yarayı açmamaya özen gösterin. Ağız yaraları birkaç gün sonra geçecektir. Bu süresi içerisinde yarayla temastan mümkün olduğunca kaçının. Ağız yarasını hafifletecek ilaç çoğu eczanede mevcuttur. Çok acı verici olsa da, enfeksiyonu öldürmek için yaraya tuz veya karbonat da sürebilirsiniz.


4 Enfeksiyon

Eğer vücudunuz boğaz ağrısı, nezle, bademcik iltihabı, sinüzit ve diğerleri gibi virüs ya da bakterilerle temas ederse, enfeksiyon yerleştiğinden damakta ağrıya yol açabilir. Bu sinüs baskısının ağza basınç yapması ya da bakterinin ağzın içindeki dokuyu tahriş etmesi nedeniyle olabilir.

Tedavisi: Yüksek miktarda B ve C vitaminleri içeren yiyeceklerin tüketimi ağızdaki iltihaplı yaraların daha hızlı iyileşmesine yardım edebilir.

5 Diş ile İlgili Sorunlar

Eğer ağzınızın üst bölgesindeki bir diş iltihaplanırsa, diş eti çizgisinin arkasındaki damağa baskı uygulayabilir. Diş apsesi eğer kontrol edilmezse, damağa yayılabilecek yaraya ya da iltihaba neden olabilir. Bol gelen takma dişler ya da oral bir cihaz da damağın tahriş olmasına neden olabilir.

Tedavisi: Rahatsızlığınızın sebebini belirleyecek bir check up için diş doktorunuzu ziyaret edin. Damağınızda yaşadığınız acıyı azaltmak için bir diş operasyonuna ya da oral bir cihaza ihtiyacınız olabilir.

6 Ağız Yanması Sendromu

Damağınız üzerindeki yanma hissi genelde ağız yanması sendromuna bağladır. Hastalığın sebebi kesin olarak bilinmiyor, ancak genelde ağızda çıkan pamukçuk ve kuruluğun bu rahatsızlıkta payı olduğundan şüphelenilir. Ağız yanması sendromunun belirtileri sabah daha şiddetlidir ve gün içerisinde azalır.

Tedavisi: Yoğurt yemek bu hastalığa bağlı yanma hissinin ve ağızdaki pamukçukların varlığının azalmasına yardım edebilir. Karbonat macununu iltihaplı bölgeye günde üç defa sürmek de ayrıca yanma hissinin yatışmasına yardım edecek ve yaraların ortaya çıkmasını sınırlayacaktır.

7 Ağız Kanseri

Ağız kanseri oluşumları şekillendiği zaman damak da uyarılabilir. Kanserli oluşumlar melanom veya lenfoma olabilir. Lenfoma genellikle büyümeye dil ya da bademciklerde başlayarak ağzın diğer bölgelerine yayılır. Melanom, damağınızdaki yara dahil ağzın her yerinde ortaya çıkabilir.

Tedavisi: Eğer yaralarınızız renk ya da büyümesinde hızlı bir değişim fark ederseniz, derhal tıbbi yardım almalısınız. Doktorunuz yaranın tehlikeli olup olmadığını saptamak ve ne tür bir tedavinin gerekli olabileceğini saptamak için yara üzerinde testler yapacaktır.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.