Dalak Şişmesi Nedenleri,  Dalak Büyümesine Tehlikeli midir? Bitkisel Tedavi

  • Genel Sağlık
  • Dalak Şişmesi Nedenleri,  Dalak Büyümesine Tehlikeli midir? Bitkisel Tedavi için yorumlar kapalı
  • 1.114 kez görüntülendi

Dalak Şişmesi Nedenleri,  Dalak Büyümesine Tehlikeli midir? Bitkisel Tedavi

“Bu makalemizde dalak büyümesi (dalak şişmesi) belirtileri, nedenleri, nasıl teşhis edileceği ve tedavisi hakkında bilgiler vereceğiz, dalak büyümesi bitkisel tedavi yöntemlerinden bahsedeceğiz”

Dalak karın sol tarafında, göğüs kafesinin hemen altında bulunan lenfatik sistemin en büyük organıdır. Kanserden, karaciğer hastalığına kadar çeşitli nedenlerden dolayı dalakta meydana gelen şişmeye, büyümeye dalak büyümesi denir. Dalak Büyümesinin Tıbbi adı ; Splenomegali’dir. Çocuklarda da dalak büyümesi görülebilir. Dalak büyümesi ağrıya yol açabilir. Dalağın vücudumuzda pek çok görevi vardır; kişiyi enfeksiyonlardan korur, vücuttaki sıvıları dengede tutmaya yardımcı olur, kanı filtreleyip zararlı maddelerden arındırır vb.. Ancak dalak, bedende kalp gibi olmazsa olmaz bir organ değildir, dalaksız yaşamak da mümkündür.

Dalak Büyümesi (Dalak Şişmesi) Belirtileri

  1. Sürekli kendini tok hissetmek, az yese bile çabuk doymak (midenin hemen arkasında yer alan dalak, mideye baskı yaptığı için)
  2. Karnın yukarı sol bölgesinde yani dalağın olduğu bölgede şişlik ya da ağrı hissetmek. Bu ağrı sol omza kadar yayılabilir.
  3. Hazımsızlık
  4. Karın bölgesinde hafif veya şiddetli ağrı
  5. Sırt bölgesinde keskin bir ağrı, bu bölgede ağrı dalak büyümesinin ana belirtilerindendir
  6. Yorgunluk, halsizlik ve bitkinlik
  7. Ciltte solgunlukluk, sarımtırak cilt rengi
  8. Ani, beklenmedik kilo kaybı
  9. Nefes alıp verirken şiddetli ağrı
  10. Sık sık hasta olma, enfeksiyona yakalanma
  11. Sarılık
  12. Anemi (Kansızlık)
  13. Gece terlemesi
  14. Ateş
  15. Vücutta kolay kanama olması
  16. Kulak, idrar yolu, sinüs veya solunum sistemi gibi bölgelerde tekrarlayan enfeksiyonlar
  17. Karın içi damarlarının tıkanması

Dalağın En Önemli Görevleri

  1. Eski, hasar görmüş kan hücrelerini yok eder
  2. Beyaz kan hücreleri (lenfositler) üretip vücutta enfeksiyonu önler, ve hastalığa neden olan organizmalara karşı savunma hattı oluşturur
  3. Kan pıhtısına yardımcı olan kırmızı kan hücreleri ve trombositleri bünyesinde depolar.

Dalak Büyümesi  (Dalak Şişmesi) Neden Olur?

  1. Kan kanseri,Lösemi ve lenfoma gibi bazı kanser türleri, Hodgkin Hastalığı gibi doku kanseri
  2. Karaciğerin çalışmasını olumsuz etkileyen siroz ve diğer hastalıklar
  3. Mononükleoz (Epstein-Barr virüsü neden olur), AIDS, Hepatit, Sıtma, Verem, Anaplazmoz, CMV Enfeksiyonu gibi virüsler, bakteri veya parazitlerin neden olduğu enfeksiyonlar
  4. Hurler sendromu, Gaucher hastalığı, Niemann-Pick hastalığı gibi metabolik hastalıklar
  5. Alkol veya uyuşturucu kullanımı
  6. Dalak veya karaciğerdeki damarlarda basınç veya kan pıhtıları
  7. Sarkoidoz, lupus ve romatoid artrit gibi iltihabik hastalıkları
  8. Dalakta kist
  9. Gaucher hastalığı, amiloidoz ya da glikojen depo hastalıkları gibi infiltratif hastalıklar
  10. Dalağa darbe alma, dalak yaralanması
  11. Dalak ya da karaciğerdeki damarlar üzerine çeşitli nedenlerden dolayı meydana gelen basınç
  12. Kan ve lenf sistemi hastalıkları: Kronik miyelositik lösemi,akut ve kronik lenfositik lösemi, Hodgking Hastalığı, Non Hodgking hastalığı,a polisitemia vera,esansiyel tronbositoz, histiositozlar, bazı anemiler vs.
  13. Dalak primer tümörü

Dalak Büyümesi (Dalak Şişmesi) Nasıl Teşhis Edilir?

  1. Kan testi yaptırma; Kırmızı kan hücrelerinin, beyaz kan hücrelerinin ve trombositlerin sayısını kontrol etmek için kan sayımı gibi kan testleri yaptırma
  2. Dalağınızın büyüklüğünü ve diğer organları tıkayıp tıkamadığını belirlemenize yardımcı olmak için ultrason veya bilgisayarlı tomografi (BT) taraması
  3. Dalak kan akışını izlemek için manyetik rezonans görüntüleme (MRI)

Dalak Büyümesi (Dalak Şişmesi) Tedavisi

  1. Dalak büyümesinin tedavisinde ilk yapılması gereken şey dalak büyümesinin nedeninin teşhis edilmesidir. Dalak büyümesi nedeni teşhis edilip nedene göre gerekli tedavi uygulanır.
  2. Altta Yatan Hastalığı Tedavi Etme
  3. Dalak büyümesi sirozdan kaynaklanıyorsa siroz tedavi edilmeli, enfeksiyon kaynaklı bir dalak büyümesi varsa antibiyotik tedavisi, kanser durumu varsa ve dalak büyümesinin nedeni kanser ise kemoterapi uygulanır.
  4. Ameliyat

Şayet dalak büyümesi hayatı tehdit edici bir seviyeye geldiyse, dalak ameliyatla alınabilir. Dalağın ameliyatla alınması gerekirse açık ameliyat yerine laparoskopi yöntemi ile yani dalağın olduğu bölgede küçük kesi açıp dalak burdan çıkarılabilir. Tıp dilinde splenektomi adı verilen bu ameliyat lösemi, talasemi, Gaucher hastalığı veya dalak damarlarında kan pıhtılaşması durumlarında uygulanabilir. Dalağı alınmış hastalarda aşının önemi büyüktür. Çünkü dalaksız yaşayan insanlar ciddi enfeksiyon tehdidi ile karşı karşıyadır. Dalağın alınmasıyla vücudunuz bakterileri etkili bir şekilde temizleyemez ve bazı enfeksiyonlara karşı daha savunmasız hale gelirsiniz.

Dalak Büyümesi Tehlikeli midir?

Dr. Gündüz Tezmen’in cevabı: (Dalak büyümesi, eğer süren bir hastalığın belirtisi değilse, vücut için zararlı bir etki yapıp yapmadığı tetkik edilir. Herhangi bir zarar oluşturmuyorsa, bir tedavi uygulanmadan kendi haline bırakılır. Bu açıklama, dalak büyümesinin bazen zararlı olabileceğini ifade ediyor. O taktirde, zararın neler olabileceğini de belirtmem gerekir. Dalak büyümesi, bazen kandaki hücrelerin süratle parçalanmasına neden olabilir. Alyuvarlar parçalanırsa, kansızlık görülür. Trombosit adı verilen kan pulcukları azalırsa, pıhtılaşma sorununa bağlı, kanama eğiliminin artması hali görülür. Tıp dilinde lökosit denilen akyuvarların azalması da mikrobik hastalıklara karşı direnci azaltır. Bazen, her üç tip hücrenin birden azaldığı da görülür. Tıp dilinde hipersplenizm olarak adlandırılan bu tablo mevcutsa, tek çare dalağın ameliyatla çıkartılmasıdır.)

Dalak Büyümesinin, Şişmesinin Bitkisel Tedavisi:

Lahana Kürü: Lahana yapraklarını güzelce sıkın. Bu şekilde elde edeceğiniz suyu bir bardağa boşaltın ve üzüm hoşafı ile karıştırın. Bu karışımı sabah ve akşam olmak üzere 2 su bardağı için.

Zencefil Kürü: 1 su bardağı suyun içine 1 tatlı kaşığı toz zencefili ekleyin ve kaynatın. Kaynattıktan sonra 5 dakika kadar bekleyin. Bu karışımı günde 2-3 bardak içebilirsiniz.

Kuşkonmaz Kürü: 25 gram kuşkonmaz kökü ve sapını 1 su bardağı suyun içine ekleyin ve kaynatın. 3-4 dakika kaynattıktan sonra içebilirsiniz. Dilerseniz şeker ya da bal ile karışımı tatlandırabilirsiniz.

Not: Bitkisel tedavileri uygulamadan doktorunuza danışın.

Plt Düşüklüğü Trombosit Nasıl Yükseltilir?Kesin Çözüm Bitkisel Tedavi Tıklayınız

Lenfosit Yüksekliği Neden Olur Belirtileri Neler, Nasıl Tedavi Edilir? Tıklayınız

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.