Hazımsızlığı yatıştırma, vücudun hidrasyonu, bağışıklık sistemini güçlendirme, karaciğer aktivitesini önleme, diyabetin düzenlenmesi, kolesterolün düşürülmesi, vücudun detoksifikasyonu, kanserle mücadele, iltihabı yeniden canlandırma ve solunum rahatsızlığı tedavisi gibi etkileyici faydalar sağlar. Deri iltihabı, alerjik reaksiyonlar ve hamile kadınlarda bazı olumsuz yan etkiler de dahil olmak üzere, dikkat edilmesi gereken bazı etkileri vardır. Bununla birlikte, bu meyveleri ılımlı ve doğru bir şekilde hazırlamak, bu hoş olmayan etkilerin çoğundan kaçınmanıza yardımcı olacaktır.

 

Dağ Çileği Nedir?

Yabani çilek ve Avrupa çileği gibi pek çok isimle anılırken, bazı uzmanlara göre bu bitkilerin bilimsel adı Fragaria vesca veya Fragaria alpina’dır. Fragaria cinsindeki üyelerin bir karışımı olan çileklerin (Fragaria x ananassa) aksine, bu çilek, vahşi doğada büyür ve Taş Devri’nden beri yerli insanlar tarafından tüketilir.

 

Dağ çileği aynı zamanda daha tatlı, daha dokulu ve daha kolay büyüyen bir türdür. Onların sağlığa olan faydaları efsanedir ve bu bitkilerin her kısmı bir takım tıbbi uygulamalar için kullanılmıştır. Meyve, kök ve köklerden elde edilen meyve suyu ve yapraklara kadar, bu bitki önemli sağlık faydaları sağlayabilen yararlı besinler ile doludur. Vücut üzerindeki bu etkilerin çoğu, C vitamini, vitamin A, B vitaminleri kompleksleri, potasyum, tanenler, flavonoidler, protonosiyanidler, fenolik bileşikler ve diğer uçucu asitlere ve antioksidanların yüksek seviyelerine atfedilir.

Sağlık Faydaları Nelerdir?

Dağ çileği, geçmişte olduğu kadar yaygın olarak kullanılmaz, ancak dizanteri, gut, artrit, erken yaşlanma, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, şeker hastalığı, karaciğer hasarı, zayıf bir bağışıklık sistemi, yüksek toksisiteden şikayetçi insanlar için yararlıdır. Ayrıca kanser riskini, solunum yolu enfeksiyonlarını, hazımsızlık, kabızlık ve dehidrasyon sorunlarını da azaltır.

 

C Vitamini Açısından Zengindir

Dağ çileği, beyaz kan hücrelerinin üretimini teşvik ederek bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilinen C vitamini bakımından zengindir; aynı zamanda vücuda antioksidan olarak etki eder. Geleneksel olarak bu çilekler, dizanteri ve C vitamini eksikliğini önlemek için kullanıldı ve bu da sağlığın onarımına ve kolajen üretimine yardımcı oldu.

 

Erken Yaşlanmayı Önler

Dağ çileği suyu, antioksidanlar bakımından yüksektir ve genellikle topikal olarak kırışıklıkları ve yaş lekelerini gidermek için cilde uygulanır. İçerisinde, cildi temizlemek, cildin renk değişikliğini dengelemek ve yaraların ve böcek sokmalarının iyileşme sürecini hızlandırmaya yardımcı olan doğal maddeler bulunur.

 

Kan Basıncını Düzenler

Bu yabani çileklerde bulunan orta düzeyde potasyum, kan basıncını düşürmeye ve kardiyovasküler sağlığı korumaya yardımcı olabilir. Potasyum bir vazodilatatördür, yani kan damarlarındaki ve arterdeki stresi azaltarak ateroskleroz, kalp krizi ve felç riskini düşürür.

Karaciğer Hasarını Önler

Dağ çileği suyu, boş karınla tüketildiğinde, karaciğer fonksiyonunu uyardığı ve siroz ve hepatitten kaynaklanan hasarın iyileşmesine yardımcı olduğu bilinmektedir. Karaciğer hücreleri çok yavaş çoğalsa da, yabani çilekten elde edilen suyun düzenli kullanımı bu iyileşme sürecini hızlandırabilir.

 

Diyabeti Kontrol Eder

Düşük karbonhidrat ve birçok antioksidan bileşiğine sahip olan dağ çileği, hem diyabetli hem de bu hastalığa yakalanma riski yüksek kişilerde diyabet riskinin düşüklüğü ve kan şekeri düzeylerinin daha iyi korunması ile bağlantılıdır.

 

Sindirime Destek Olur

Bu bitkinin yaprakları, kabızlık, ishal, mide bulantısı ve yüksek asidite seviyeleri gibi gastrointestinal problemleri tedavi etmek için uzun süredir kullanılmaktadır. Bu yapraklardan elde edilen preparat, iştahı uyarmak ve sindirim etkinliğini ve besin alımını artırmak için de mükemmeldir.

Kanseri Önleyebilir

Geniş flavonoidler, fenolik bileşikler, taninler ve protonosiyanidler ile dağ çilekleri, antioksidanlar bakımından yüksektir, bu da sağlıklı hücrelerde mutasyona neden olmadan serbest radikalleri araştırıp nötralize edebilme yeteneği göstermesini sağlar. Bu, çeşitli kanserler ve kronik hastalık riskinizi azaltabilir.

 

Vücuda Detosk Etkisi Vardır

Dağ çileği yaprağının diüretik özellik taşıdığı biliniyor ve bu yapraklardan yapılan bir çay içtiğinizde, vücudun zehirlenmesini engeller ve böbrek fonksiyonunun iyileşmesine yardımcı olabilir. Aşırı idrara çıkma böbrekler üzerindeki baskıyı düşürür ve vücudun fazla yağ, tuz, toksin ve suyu atmasını sağlar.

 

Dehidrasyonu Engeller ve Sizi Nemli Tutar

Çok fazla besleyici maddeye sahip olmasına rağmen, aynı zamanda şaşırtıcı derecede yüksek su içeriğine sahiptir ve bu çilekler, hidrasyon seviyelerini muhafaza edebilecekleri ve enerjiyi artırabilecekleri için, bazı yörelerde geleneksel olarak yol kenarında satılır.

 

Boğaz Ağrısını Hafifletir

Bu bitkinin yaprakları aktif maddeler açığa çıkıncaya kadar 4-5 dakika suda kaynatılabilir ve boğazdaki iltihaplanma ve ağrıları gidermek için içilebilir. Bu, soğuk ve grip belirtileri ile mücadele eden insanlar için özellikle etkilidir, çünkü bu çay tıkanıklığı azaltmaya yardımcı olabilir.

 

Nasıl Tüketebilirsiniz?

Çiğ olarak yiyebileceğiniz gibi, meyve salatasında diğer meyvelerle, tahıl salatasında veya tatlıların tepesine süs amaçlı koyarak tüketilebilir. Özellikle olgunlaştığında, oldukça yumuşaktır ve ezilmesi kolaydır. Bu meyveleri yemek için popüler bir yol, meyveleri ezip, biraz süt veya krema, koyup bal ekleyin veya suyunu sıkmak için katı meyve sıkacağından geçirin.

 

Tadı ideal olarak olgunlaşıncaya kadar çok lezzetli değildir ve bunu, olgunlaşan meyvelerin muhteşem kokusundan anlayabilirsiniz. Aslında, olgunlaştıktan sonra çıkan aromatik bileşikler ve koku, bütün bir odayı doldurabilir. Bitkiler, daha yaygın olan kuzenlerinin aksine, bir anda pek çok meyve vermez; bu nedenle, özellikle Avrupa’da birçok kültürde aperatif olarak düşünülür.