Çöven

  • DERMATOLOJİ
  • Çöven için yorumlar kapalı
  • 1.951 kez görüntülendi

Çöven

Çöven

 (Saponaria officinalis)

Helvacıkökü ve sabunotu adlarıda verilmiştir.

Tanımı : Yol kenarlarında ve orman kenarlarındaki nemli yerlerde yetişir. Yaprakları birbirinin karşısında, pürüzsüz, yaklaşık beş santim boyunda, bir buçuk santim enindedir, ve uçları sivri sivridir. Yaprakları kuruduğu zaman griye çalan yeşil bir renk alırlar. Çiçekleri pembe renklidir ve ana gövdeden ayrılan saplar üzerinde, salkım halinde açar.

Kullanılan parçası : Yapraklar ve kök.

Kök ve yapraklardan sabun köpüğü gibi bir madde elde edilir. Kirleri temizlemesi nedeniyle dilenci papazlar tarafından cüppelerini yıkamak için sabun olarak kullanılmıştır.

Çöven otu deri hastalıklarında geniş ölçüde kullanılmaktadır ve bazı kişilere göre, saparna bitkisinden çok daha üstündür.

Kan teizlmeyici niteliği son derece yüksektir ve tüm deri bozukluklarını ortadan kaldırır, ancak uzun süre kullanılması gereklidir.

Çıbanlar ve apseler için çok şifalıdır. Derinin aşırı tahrişlerinde kökten elde edilen öz, istenildiği kadar sık miktarda kullanılabilir.

Kullanılışı : Yarım litre kaynar su 60 gram kuru yapraklar ya da kök üzerine dökülür. Soğuduktan sonra süzülür ve günde üç ya dg dört kez 1 ya da 2 çorba kaşığı alınır.

Kuvvetli bir öz elde etmek için 60 gram kök tozu yarım litre suda, su yarı yarıya azalıncaya kadar kaynatılır, sonra süzülür.

Çöven İdrar söktürücü özelliktedir. Terlemeye yardımcı olarak terlemeyi sağlar.

Çöven bedenin rahatlamasını sağlar.

Çöven kusturarak balgam sökülmesine yardımcı olur.

Çöven evvelden bu yana temizleyici olarak, kir ve lekeleri temizleyerek çıkarmak için kullanılmaktadır.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.