Çok Uyuyorum, Aşırı Uyku İsteği Neden Olur?

  • Genel Sağlık
  • Çok Uyuyorum, Aşırı Uyku İsteği Neden Olur? için yorumlar kapalı
  • 1.062 kez görüntülendi

Çok uyumak, uykuya doyamamak altta yatan ciddi bir sağlık sorununun göstergesi olabilir. 7-8 saat uyuyup uyanınca kendini yorgun hissetmek, bu kadar sürenin kişiye yeterli gelmemesi normal bir durum değildir. Genetikten, depresyona kadar pek çok faktör çok uyumanıza neden olabilir.

Neden çok fazla uyuyorum?

Yorgunluk

Yoğun tempoda çalışma, uyku bozuklukları ve hamilelik gibi durumlar yorgunluk ile halsizliğe neden olup çok uyumanıza yol açabilir. The National Sleep Foundation (Ulusal Uyku Vakfı) gündüzleyin vücut fonksiyonlarının düzgün çalışması için geceleri 7-9 saat uyumanın yeterli olduğunu bildiriyor.

Stres ve depresyon

Depresyon ve üzüntü çok uyumanın en sık karşılaşılan nedenlerindendir. Stres altında olan, depresyon geçiren kişinin yaşam enerjisi düşer. Mayo Klinik uzmanları çok uyumanın depresyondan kaynaklandığını bildirip, bu durumun kilo alma, kendi bedenine yabancılaşma gibi çeşitli sorunlara yol açabileceğini de bildiriyor. Stres de uyku alışkanlığı üzerinde kısa süreli benzer etkilere sahiptir.

Uyku Apnesi

“American Association for Respiratory Care” uyku apnesinin dünyada milyonlarca kişiyi etkilediğini billdiriyor. Uyku apnesi gece boyunca periyodik olarak nefes durması şeklinde belirti verir ve uyku döngünüzün bozulmasına yol açar. Geceleyin düzensiz uyumak da sizi halsiz bırakıp gündüz çok uyumanıza neden olabilir.

Madde bağımlılığı

Ulusrarası Alkol Bağımlılığı ve Alkolizm Enstitüsü alkol, uyuşturucu ve madde bağımlılığı gibi alışkanlıkların kişiyi çok halsiz, güçsüz bırakıp çok uyumanıza neden olabildiğini bildiriyor. Bazı ilaçlar da yan etki olarak uyku yapabilir. Kullandığınız ilaç çok uyku yapıyorsa doktorunuzla görüşüp ilacı muadili ile değiştirtebilirsiniz.

Narkolepsi

Uyku apnesinin aksine, narkolepsi, beynin uyanıklık ve uykuyu kontrol eden belirli bir bölümünü etkileyen nörolojik bir hastalıktır. Bu durum gündüz aşırı uyku hali ve kontrol edilemeyen uyku nöbetleri ile karakterize edilir.

Kleine-Levin Sendromu

Bu sendrom özellikle genç erkekler arasında çok yaygındır ve bir kaç gün boyunca uyuyup, sinirli bir şekilde uyanmak şeklinde belirtiler verir. Emory Üniversitesi’nden bir ekip, bazı insanların vücudunda somnogen isminde uyku veren bir madde bulunduğunu ve bu durumun normalden fazla uyku yaptığını bildiriyor.

İdiyopatik çok uyuma

Tıbbi terminolojide, “idiyopatik” nedeni bilinmeyen anlamında kullanılır. Başka bir deyişle çok uyumanızın altındaki nedenin tıbbi olarak henüz teşhis edilememesidir.

Uyumak Kaç Kalori Yakar, 1 Saat Uyursam Kaç Kalori Yakarım? Tıklayınız

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.