Çocuklarda Zeka Geriliği Nedenleri

  • ÇOCUK SAĞLIĞI
  • Çocuklarda Zeka Geriliği Nedenleri için yorumlar kapalı
  • 1.372 kez görüntülendi

Çocuklarda Zeka Geriliği Nedenleri

Çocuklarda Zeka Geriliği Nedenleri

Çocuğun gelişim düzeyinde meydana gelen bozukluklardan dolayı ortaya çıkan bilişsel fonksiyon bozukluklarına zekâ geriliği denir. Çocuklarda zekâ geriliği birçok nedenle ve yaş grubunda meydana gelmekte ve çocuğun doğru düşünebilme yetisini ortadan kaldırmaktadır. Çocuklarda zekâ geriliği anne karnından itibaren meydana gelebilmekte ve gerekli tedbirler alınmadığı takdirde çocuk sağlıklı bir birey olarak yaşantısını sürdürememektedir.

Genetik nedenler:

Çeşitli genetik mutasyonlardan dolayı çocuk anne karnındaki beyinsel gelişimini düzgün bir şekilde gerçekleştiremez ve zekâ geriliği meydana gelir. Hamileliğin ilk günlerinden itibaren düzenli doktor kontrollerine gidildiği takdirde bu hastalık teşhis edilebilir ve çeşitli tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Anne ile bebeğin arasında kan uyuşmazlık bulunması da zekâ geriliğine neden olan diğer bir faktördür. Gelişmiş tıp sayesinde sadece bir aşı ile bu durumun önüne geçebilir veya anne karnında bebeğin kanı değiştirilerek zekâ geriliğine ve ölümlere engel olunabilir.

Kötü alışkanlıklar:

Annenin hamilelik süresinde düzensiz beslenmesi, alkol kullanımı, sigara tüketimi ve uyuşturucu maddeler kullanması gibi kötü alışkanlıkları çocuklarda zekâ geriliğine yol açar. Bu kötü alışkanlıklara sahip anne adaylarının çocuklarında fiziksel gelişimde anne karnında düzgün bir şekilde ne yazık ki gerçekleşmez ve fiziksel aksaklıklarda meydana gelebilir. Hamilelik süresince kötü alışkanlıklardan uzak durarak sağlıklı beslenmek bebeğin fiziksel ve zihinsel gelişimine yardımcı olarak bu rahatsızlıkların ortaya çıkmasını engeller.

Çevresel faktörler:

Çocukların yaşadığı çevre ve toplum zekâ geriliğine neden olmaktadır. Çocuklara düşünmeleri ve öğrenmeleri için imkânlar tanınmaması, çocuğu aşağılamak, düşünmesini engellemek ve bastırmak, çocuğa şiddet uygulamak zekâ geriliğine neden olan çevresel faktörlerdir. Eğer çocuk bu ortamdan uzaklaştırılıp gerekli psikolojik tedaviler ve zekâ oyunları ile desteklenirse yaşadığı zekâ sorunlarının profesyonel destekle üzerinden kısa sürede gelebilir ve sağlıklı bir birey olarak yetişebilir. Çocuklukta yaşanan travmalarda zekâ geriliğine ne yazık ki neden olmaktadır.

Zekâ geriliğinin tedavisi:

Zekâ geriliğinin tedavisi günümüzde mümkündür ve çocukların daha sağlıklı düşünme yeteneklerini kullanması için çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Zekâ geriliği şüphesi olan çocuklar öncelikle fiziksel ve zekâ kontrollerinden geçirilerek zekâ geriliğinin nedenleri tespit edilir. Daha sonrasında da uygun tedavi yöntemleri ile bu durumun önüne geçilmeye ve çocuğun beynini daha rahat kullanabilmesi sağlanmaya çalışılır. Zekâ geriliğinin tedavi yöntemleri şöyledir:

Eğitim: Okul çağındaki çocukların derslerinden geri kalma, çevre ile uyumsuzluk gibi belirtilerle ortaya çıkan zekâ geriliğinde, çocuğun kendini geliştirmesi için özel dersler ve psikolojik destek verilir. Bu sayede daha iyi iletişim kurabilen ve daha kolay öğrenebilen bir birey olacaktır. Sık sık zekâ geliştirici oyunlar oynamak, derslerinde destek vermek ve çevre ile adaptasyonunu arttırmak için sosyal aktivitelerde bulunmak çocuğun zekâ geriliğinin önüne geçilmesinde kullanılır.

Tıbbi destek: İleri derecedeki zekâ geriliğinde mutlaka tıbbi destek alınmalıdır. Zekâ geriliğinin dışında fiziksel kusurlara da sahip olan çocuklar fizik tedavi ve özel derslerle günlük yaşantılarını sürdürmek için eğitilirler. Bu çocuklar ne yazık ki hayatları boyunca bakıma muhtaç olurlar ve tek başlarına hayatlarını sürdüremezler. Ancak yapılan tedaviler ve eğitimler hem ailenin hem de çocuğun hayatını daha kolay bir şekilde sürdürebilmesi için gayet yardımcıdır.

Aile ve çocuk arasındaki iletişimi arttırıcı tedavi yöntemleri ve ani davranış bozukluklarında alınacak tedbirlerle her iki taraf içinde daha kolay çözümler tıp tarafından sunulmaktadır. Verilen fizik tedavisi ile çocuk daha sağlıklı bir bedene sahip olur. İlaçla tedavi uygulamaları çocuğun daha sakin davranması için yapılmaktadır.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.