Çocuklarda Uyku Problemi Nedenleri

  • ÇOCUK SAĞLIĞI
  • Çocuklarda Uyku Problemi Nedenleri için yorumlar kapalı
  • 1.197 kez görüntülendi

Çocuklarda Uyku Problemi Nedenleri

Çocuklarda Uyku Problemi Nedenleri

Birçok aile çocuklarının yatağa gitme zamanının günün en zor olan kısmı olduğunu düşünürler. Belli bir yaşta olan bir çocuk özellikle de kendisinden daha büyük olan bir kardeşi hala uyanık ise yatağa gitme konusunda direnç gösterebilir. Oyun ya da okul öncesi çocuklarının her gece ortalama 10 ya da 12 saat uykuya gereksinimleri vardır.

Kabus görme

Kabuslar genellik ile rüyaların yoğun olduğu uykunun ikinci yarısında ortaya çıkan korkunç olan rüyalardır. Gecede birden daha fazla olabilir. Kabus sona ermesinden sonra çocuğunuz uyanır ve bu kabusu size anlatabilir. Bu anlamda çocuğunuz ağlayabilir ve bu durum korkulu olabilir fakat sizin yanında olduğunun farkındadır. Kabusun ayrıntıları ile ilgili hatırladığı şeyleri size anlatmasından sonra yeniden uykuya dalması zor olacaktır. Kabuslar ile nasıl başa çıkabilirsiniz? Onun yanına olabildiğince çabuk gidin ve yanında olduğunu bilmesini sağlayın.

Bu şekilde size olan güveniş artacaktır. Ona hiç bir şeyin zarar vermesine izin vermeyeceğiniz hususunda güven verin. Kendisini güvende hissetmesi için bu anlamda küçük bir ışık yakmasına izin verin. Çocuğunuz eğer bu durumdan çok korkmuş ise onu rahatlatın ve sakinleştirin. Kabusların çocuk tarafından gerçek olarak algılandığını aklınızdan çıkarmayın. Rüyasında neler gördüğünü bir bir anlatmasını isteyin. Çocuğunuz sakinleştikten sonra tekrardan yatağa dönmesi ve uyuması için onu cesaretlendirin.

Çocuklarda Uyku Problemi ve  Gece korkuları

Çocuklarda uyku Gece korkuları kabuslar görme durumlarından daha şiddetli ve korkutucudur. Fakat çok sık olarak görülmez. Genellikle oyun ya da okul öncesi çocuklarda sıklıkla görülür. Uykunun en derin yerinde oluşur ve genellikle bu durumda çocuk uyandırılamaz. Gece korkuları bu anlamda kontrol edilemeyen ağlamalara, terlemeye, titremeye, hızlı nefes alıp vermeye çığlık atmaya tekmeleme gibi durumlara da yol açabilir. Çocuk hiç bir kimsenin kendi yanında olduğunu ve güvende olduğunu fark edemeyebilir.

Sizi fark edemez ve bu durumda itebilir. Gece korkuları 45 dakika süreye kadar uzayabilir fakat genellikle daha kısa sürelidir. Çocuk tekrardan uykuya dalmış gibi görülebilir ancak tam anlamı ile hiç uyanmamıştır. Genellikle stresli dönemlerde daha çok görülür ve çocuk yaşadığı bu durumu hatırlamaz.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.