Çocuklarda öksürük nedenleri ve tedavisi

  • ÇOCUK SAĞLIĞI
  • Çocuklarda öksürük nedenleri ve tedavisi için yorumlar kapalı
  • 1.080 kez görüntülendi

Çocuklarda öksürük nedenleri ve tedavisi

Çocuklarda Öksürük

Çocuklarda öksürük nedenleri

Çocuklarda öksürük nedenleri hakkında kısa bir bilgi verelim. Öksürük kış aylarında genellikle çocuklarda görünen bir rahatsızlık olmakla beraber bir hastalık belirtisi olmasının yanında çocuğun boğazında ve solunum sisteminde tahrişlere neden olabilir. Öksürük solunum yolundaki balgamın ve akciğerlerdeki enfeksiyonların sökülmesini sağlar. Aynı zamanda yabancı bir maddenin dışarı atılabilmesi için kuru öksürük söz konusu olabilir. Kötü hava koşulları, soğuk algınlığı, krup hastalığı, bronşit ve çocuğun yanında sigara içilmesi öksürük nedenlerindendir. Astım başlangıcı olabilir.

Çocuklarda Öksürük
Çocuklarda Öksürük

Çocuklarda öksürük nasıl geçer?

Çocuklarda öksürük nasıl geçer?

  1. Öksürüğün balgamlı bir öksürük olması durumunda çocuğunuza öksürük şurubu kesinlikle içirmeyin. Çünkü amacımız öksürüğün kesilmesi değil. Çocuğun solunum yolundaki balgamın dışarı atılabilmesini sağlamak. Bu yüzden çocuğunuzu yüzükoyun bir şekilde dizinize yatırarak, sırtına hafif hafif vurup solunum yolundaki balgamın çıkmasına yardımcı olun.
  2. Uyku zamanında öksüren çocuğunuzun yastığının altında destek koyarak dik yatmasını olanak sağlayın. Bu durumda sümüğün boğazından aşağılara giderek tahrişe yol açmasını engellemiş olursunuz. Yüzükoyun veya yan yatırma şekilleri de tahrişi önlemeyi sağlayabilir.
  3. Öksüren çocuğunuzun odasını sürekli temiz hava ve nemli tutun. Mevcut oda sıcaklığı ne çok sıcak nede çok soğuk olmalı.
  4.  Çocuğunuzu yatırmadan önce mutlaka çocuğunuzun boğazını yumuşatacak ılık bir içecek içirin. Ancak süt salgı oluşumunu artırdığı için çocuğunuz 6 aylıktan büyük ise süt vermemelisiniz.  Çocuğunuz 18 aylıktan büyük ise birkaç damla ılık su içine eritilmiş balı eriterek biraz limon suyu kattıktan sonra içmesini sağlayabilirsiniz.

Doğal ve bitkisel tedaviler

Çocuklarda Öksürük İçin Bitkisel Yöntemler
Çocuklarda Öksürük İçin Bitkisel Yöntemler

Çocuklarda öksürük doğal ve bitkisel olarak nasıl geçer?  Bu alanda birçok doğal yöntem uygulanabilir.  Bunlardan bazıları;

Bal ve karabiber karışımı
Kuru öksürüğü kesme açısında etkili bir yöntem. Ayrıca ses kısılmasında da etki sağlamaktadır. 1 çay kaşığı bal ile 1 çay kaşığı karabiber karışımını süt ile beraber çocuğunuza verin. Bu yöntem 1 yaş sonrası çocuklar için uygulanabilir. Yetişkinlerinde karabibere karşı herhangi bir alerjik durumu olmaması durumunda bu yöntemi uygulamalarında herhangi bir sakınca yoktur. Aksine yetişkinler içinde etkili bir yöntemdir.

Karışık çaylar:
1) Elma kabuğu ve çekirdeği; Bir elmanın kabuğunu soyun, bir kaç da çekirdeğini koyun, birazcık ıhlamur, bir iki karanfil, belki bir tarçın kabuğu.Bir dilim de limon..Bunu üŞüttügünüz günlerde sizde için sıcak sıcak ve bolca, ılık ılık çocuğunuza içirin (1 yaşından büyük çocuklar için balla tatlandırabilirsiniz).
2) Okaliptüs, Hatmi çiçeği, Dal tarçın, Nane, Ihlamur, Meyan kökü, Ada çayı, Kekik, Elma kabuğunu karıştırarak, demleme usulu çay yapın ve içirin. 1 yaşından büyük bebekler için bal ile tatlandırabilirsiniz. Daha küçük bebeklerde ise pekmez kullanılabilir.
3) Aktarlardan bulunan “Havlıcan” kökü (1 taneyi 2 kere kaynatabilirsiniz), elma kabuğu, kabuk tarçın ve ıhlamur kaynatılarak balla tatlandırıp içirin.(1 yaş sonrası)

Bal ve Zencefil: Büyükler için (çocuğunuza kullanmayın) bir tatlı kaşığı bala toz zencefili karıştırarak macun yapıp için (yiyin), boğazınıza çok iyi gelir.

Pekmez ve Karabiber: İki tatlı kaşığı dut pekmezine uygun miktarda karabiber katıp karıştırın ve günde bir kaşık verin. Bir iki güne kadar öksürük geçecektir. ( 1 yaş sonrası)

Tereyağ ve Pekmez: 2 çorba kaşığı tereyağıyla 1 çorba kaşığı pekmezi azıcık (1 tatlı kaşığı suyla) kaynatın, ılıkken içirin…Hem çok lezzetli hem de öksürüğü şıp diye kesiyor. (6 ay sonrası için)

Ihlamur ve Ayva Yaprağı: Ihlamurla ile ayva yaprağı beraber kaynatıp verilirse öksürük için iyi bir çözüm olabilir.( 1 yaşından küçük bebekler için )

Soğan Kürü 1: 1 baş beyaz soğan, 1 çay bardağı toz şeker; Soğan piyazlık doğranır ve çukur bir kaba konur. Toz şekerin tümü soğanın üzerini örtecek şekilde dökülür. 1 saat sonra çukur kapta soğanın üstüne kadar suyunu bıraktığını göreceksiniz. Bu sudan istediğiniz zaman, istediğiniz sıklıkta en az 1 yemek kaşığı içmek gerekir. ( toz şeker yerine bal da konulabilir )

Soğan Kürü 2: Soğanı soyduktan sonra cücüğünü oy. Alttan yorgan iğnesiyle derin delikler aç. Bir çay fincanına yada bardağa soğanı oturt. Oyulan kısma bal doldur.Bardağa süzüleni verebilirsin.Bu arada bal boşalınca bir kez daha balla doldur.İki kez balın süzülmesi yeterli. Sonra soğanı atabilirsin. Bu miktarı bir gün içinde tüketin. 2-3 gün yapıldığında yeterli oluyor zaten.

Turp Kürü: Küçük bir mandalina büyüklüğündeki siyah turbun üstünden kapak olacak şekilde kesilir. Altıda düz durması için kesilip düzeltilir. Kabak oyacağı ile içi oyularak boşaltılır.Kabuğunu soymuyoruz sadece iyice yıkıyoruz. Küçük bir kasenin içine oturtup içini ağzına kadar balla dolduruyoruz. 8-10 saat sonra balın etkisiyle turpun suyu dışarıya doğru koyduğumuz kasenin içine akıyor.İşte bu suyu kendiniz yada çocuğunuza sabah, öğle akşam birer tatlı kaşığı içiriyoruz. İçimi balla karışık bir tat olduğundan fena sayılmaz hatta alışabilir bile. Yalnız aşağı yukarı 12 saatte bir içine yine bir miktar bal daha ilave ediyoruz ki suyu iyice çıksın. Kasedeki suyu kaşık kaşık içiriyoruz aktıkça . 3-4 gün sonra eğer öksürük geçmezse ikinci bir turp hazırlayabilirsiniz.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.