Çocuklarda İdrar Yolu Enfeksiyonu

  • ÇOCUK SAĞLIĞI
  • Çocuklarda İdrar Yolu Enfeksiyonu için yorumlar kapalı
  • 1.217 kez görüntülendi

Çocuklarda İdrar Yolu Enfeksiyonu

Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu en sıklıkla rastlanan hastalıkların başında gelmektedir. Enfeksiyon, mesanede veya böbreklerde oluşur. Böbreklerde oluştuğunda verilen isim piyelonefrit, mesanede oluştuğunda ise sistit olarak adlandırılır. Her yaşta görüldüğü gibi kız veya erkek ayırt etmeksizin tüm çocuklarda görülebilir. Erken teşhis ve tedavi çocuğun gelişimi ve sağlıklı geleceği için çok önemlidir. Böbrek yetmezliği ve tansiyon problemlerine kadar bir çok zararlı etkiye sahiptir.

İdrar Yolu Enfeksiyonu ve Nedenleri

İdrar yollarında ki enfeksiyona bakterilerin neden olduğu bilinmektedir. Esherichia adlı bakterinin bulaştığı çocuklarda enfeksiyon oranı %80 ler seviyesindedir. Bu bakterinin dışında bağırsak bakterilerinin çeşitli virüslerin ve mantarların çocuklarda idrar yolu enfeksiyonuna sebebiyet verdiği bir gerçektir. İdrarını uzun süre tutan çocuklarda enfeksiyon riski çok daha fazladır. Özellikle kız çocuklarında enfeksiyon riski daha fazladır. Buna neden olarak kızlarda idrar kanalının erkeklere oranla daha kısa olması gösterilmektedir. Ayrıca dar kıyafetler ve dar iç çamaşırları da enfeksiyon oluşumuna davetiye çıkarmaktadır.

Çocuklarda İdrar Yolu Enfeksiyonunun Tedavisi.

Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu tedavisi çok önem verilmesi gereken bir konudur. Öncelikle erken tanı tedavi için gereken en önemli konudur. Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu olduğu bazı belirtiler ile anlayabilmek mümkündür. Bunlar arasında idrar yaparken yanma ve acı hissi, iştahsızlık, sıklıkla idrara çıkma, karın ağrıları ile birlikte çocuklarda görülebilecek yüksek ateş bu hastalığın olduğuna dair belirtilerdir. Bu tarz belirtileri çocuklarında gören anne babaların zaman kaybetmeden sağlık kuruluşlarına başvurmaları gerekir. Yapılacak idrar tahlili neticesinde tanı koyulabilmektedir. Yapılan idrar kültürü tahlili ile kesin tanı koyulduktan sonra tedavi süreci hızla başlatılmalıdır. Enfeksiyon için antibiyotik tedavi uygulanmaktadır. Daha ileri enfeksiyonlarda antibiyotik damar yolu ile çocuklara verilebilir. Çocuklarda kronik böbrek hastalıklarına kadar ciddi etkiler bırakan bu hastalığın erken teşhisi ve tedavisi en önemli konuların başında gelir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.