Çocuklarda Büyüme Ve Gelişme

  • ÇOCUK SAĞLIĞI
  • Çocuklarda Büyüme Ve Gelişme için yorumlar kapalı
  • 1.468 kez görüntülendi

Çocuklarda Büyüme Ve Gelişme

Çocuklarda Büyüme Ve Gelişme

Bebeklik Dönemi bebeğin bedensel ve zihinsel gelişiminin bazı özellikleri aylara göre temel hatları ile şöyledir;

1 Aylık Bebek: Günün büyük bölümünde uyur, emer, yutar, işitir, görür, kokuları alır. Yüzükoyun şekilde yatırılınca başını kaldırabilir ve seslere tepki gösterir.
2 Aylık Bebek: Başını dik tutabilir, hareket eden cisimleri gözleri ile izleyebilir, annesinin belli tatlılıklar ile konuşmasına gülümser ve belli sesler çıkararak yanıtlar vermeye çalışır.
3 Aylık Bebek: Yüzükoyun şekilde yatırılınca kollarına dayanarak doğrulma hareketi yapabilir, hareket eden cisimleri izler, çıngırak ile oynayabilir
4 Aylık Bebek: Elleri ile belli bazı nesnelere uzanır ama onları tam anlamı ile tutamaz, çağrılınca sesin geldiği yöne net şekilde bakar ve gülebilir.
5 Aylık Bebek: Elleri ile uzandığı nesneleri tam anlamı ile tutar, ayağını ağzına kadar bazı durumlarda götürür.
6 Aylık Bebek: Destek ile oturabilir, yabancıları bazı durumlarda ayırt eder. Oyunlar oynar.
9 Aylık Bebek: Uzun süre desteksiz şekilde oturabilir, bir yere tutunup ayakta durabilir. Anne, baba, mama gibi bir ya da iki sözcük söyleyebilir.
12 Aylık Bebek: Elinden tutulunca yalpalayarak yürüyebilir, çevreyi güldüren bazı davranışları tekrarlar.

Çocukluk Dönemi

1 ile 6 yaş arasında ki döneme söylenen addır. Bu dönem de içinde 1 ve 3 yaş arası Özerklik Dönemi ve 3 ve 6 arası Oyun Dönemi olarak iki kategoriye ayrılır.

Özerklik dönemi; çocuğun yürüme ya da konuşma gibi bazı yetenekler kazanarak bağımlılık durumundan büyük oranda kurtulduğu bir dönemdir. Bu dönemde çocuk, kas ve bazı kemikleri güçlendiğinden rahat şekilde hareket edebilir. 12 ve 15. aylar arası zamanda tuvalet eğitimine başlanılması çocuk için uygundur. Çocuk kendi kendisine beslenme konusunda bir anlamda desteklenmelidir. Bu dönemde çocuk yavaş yavaş konuşmaya başlar, git gide kelime dağarcığı da gelişir. Tuvalet eğitimini alıp dışkısını kontrol etmeye başlar. Bu döneme gelen çocuk, dışkılamayı üç, idrarını ise dört yaşında iken tam anlamı ile tutabilir. Benlik kavramı büyük oranda gelişir ve ben merkezcidir. Oyuncak paylaşmak ya da beraber oynamaktan çoğunluk ile hoşlanmaz.

Oyun Döneminde; özerklik döneminde yaptığı huysuzluk, inatçılık ya da olumsuz davranışlar yerini daha girişken, daha sosyal olan, daha paylaşmayı bilen ve yardımlaşmayı seven, mutlu ve canlı bazı tavırlara bırakır. Masallara bu dönemde ilgisi artan çocuk gerçek ile gerçek olmayanı bazen karıştırabilir. Hareketli bir yapıdadır. Sürekli sorular sorar. Üreme organlarına olan ilgisi artar, onlar ile oynamaktan zevk alır.

Cinsiyet farklarını anlar. Erkekler daha çok babaya, kızlar ise daha çok anneye benzemeye çalışır. Yaratıcı ve yapıcı olduğu dönemdir. Üst benlik yani süper ego kavramı gelişir. Böylece davranışlarını büyük oranda kontrol etmeye başlar. Bu dönem cinsel kimliğin özümsenmesi ve sünnet yapmaktan kaçınılması gereken bir dönemdir.

Bir önceki makalemiz olan Çocuklarda Uyku Problemi Nedenleri başlıklı yazımızı da okumanızı öneririz.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.