Çocuğumun Okul Başarısı Çok Düşük!

  • ALTERNATİFTIP
  • Çocuğumun Okul Başarısı Çok Düşük! için yorumlar kapalı
  • 833 kez görüntülendi

Çocuk;  belirli alanlarda belirgin bir yetersizlik gösterdiği  tespit edildiğinde bir uzmandan bu durumun  bir öğrenme bozukluğu olup olmadığının araştırılması gerekir.

Öğrenme bozuklukları ;

  • Matematik Bozukluğu
  • Okuma Bozukluğu
  • Yazılı anlatım bozukluğu
  • Başka türlü adlandırılamayan öğrenme bozukluğu olarak  tanımlanmaktadır.
  •  Matematik bozukluğunda çocuk  yaşından , zeka düzeyinden ve  aldığı eğitimden beklenen düzeyde matematik becerilerini yerine getirmekte güçlük çekmektedir. Bu becerileri yeterli düzeyde yerine getirememenin çocuğun günlük yaşantısını  olumsuz etkilediği gözlemlenmektedir. İşlem yapmakta zorlanır.

    Sayıları, sembolleri, çarpım tablosunu kavramakta güçlük çeker. Problem çözerken yapılacak işlemlerde  zorlanır. Bu duruma duygusal bir problem eşlik etse de  matematik becerilerinde problemler çok daha fazladır.

    Okuma Bozukluğu gösteren çocuklarda yine  yaşından , zeka düzeyinden ve aldığı eğitimden beklenen düzeyde  okuma becerilerini gösterememe belirgin düzeyde söz konusudur. Bu becerilerdeki yetersizlik çocuğun günlük yaşantısını olumsuz düzeyde etkilemeye devam etmektedir. Yavaş okuma, sesleri ve bazı harfleri öğrenmede güçlük, heceleme de hatalar, yanlış sözcük kullanma, hece atlama gibi hatalar belirgindir.

    Yazılı anlatım bozukluğunda da çocuğun aldığı eğitim düzeyi  kronolojik yaşı  ve sahip olduğu zeka düzeyinden beklenen düzeyde  yazma becerilerinde bir yetersizlik söz konusudur. Yavaş yazma  belirgindir. Yazıları okunaksızdır, yaşından beklenen düzeyde düzgün yazamamaktadır. Bazı harfleri ters yazma, harfleri atlama, sürekli yanlış yazma, ters yazma gibi hataları sıklıkla tekrarlar.

    Okula giden çocuk bu alanlarda zorluk yaşadığında aile ile çatışmaları gittikçe artmaktadır. Ailenin böyle durumlarda bunun bir bozukluk olduğunu fark etmelidir. Aksi takdirde çocuk zorlanmaya devam edecektir.

    Uzmanın yapacağı standart testlerle bu bozuklukların hangi alanlarda  ve hangi düzeyde olduğunun tespit edilerek gerekli tedavi sürecinin başlaması gerekmektedir. Bu tespit  ve tedavi çalışmaları  uzman tarafından titizlikle yapılmalıdır. Tedavi tıbbi, eğitimsel , psikolojik ve aile desteği ile devam eder.

    Öğrenme güçlüğü yaşayan çocuklar genellikle ders çalışmayı sevmez. Ödevlerini yapmaz . Dikkat süresi  yaşından beklenenden daha kısadır. Yalnız çalışmak istemez ve sürekli bir kişinin yönlendirmesini bekler. Kitap okumayı sevmez okurken de sıkılır.

    Odasını düzenleme, planlamada güçlük çeker. Yönleri  sürekli olarak karıştırır.  Saati   ve zamanı ( dün , yarın, bugün  gibi ) sürekli olarak karıştırır. Kendisini ifade etmede güçlük çeker. Dil becerileri zayıftır. Bir olayı anlatmakta güçlük çekebilir.

    Psikolog Eda Gökduman

     

    Kaynak: Hastane.com.tr

    BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

    Yorumlar

    Henüz yorum yapılmamış.