Çiriş Faydaları, Çiriş Nedir, Zararları, Kullanımı, Yapılışı

  • ALTERNATİFTIP
  • Çiriş Faydaları, Çiriş Nedir, Zararları, Kullanımı, Yapılışı için yorumlar kapalı
  • 1.134 kez görüntülendi

Çiriş Faydaları, Çiriş Nedir, Zararları, Kullanımı, Yapılışı

Çirişin Faydaları Nelerdir

Diğer isimleri yabani pırasa, sarı zambak olan çiriş otu sağlığa faydaları etkilere sahiptir. Türkiye’de genellikle Akdeniz ve Ege bölgelerinde yetişen bu otun çıban, romatizma, sivilce ve egzama gibi hastalıklara iyi geldiği söylenmektedir.

Görüntü olarak pırasaya benzeyen çiriş otu verimli mahsul elde edilebilen bitkiler arasında yer almaktadır. Yemeklerde de kullanılabilen bu ot arapsaçı gibi yanında et ile güzel olan ya da otlu yemeklerde daha çok kullanılmaktadır.

Çiriş otunun içerisinde bulunan protein ve vitaminlerin vejetaryenlerin bir günlük ihtiyacını karşıladığı belirtilmektedir. Zambakgiller ailesinden olan çiriş otu çiçekli olmasıyla hoş bir görüntüye sahiptir. Bitkinin çiçek kısmı yerine kök kısımlarında bulunan yumrular kullanılmaktadır. Genellikle Nisan ve Temmuz aylarında çiçek açan çiriş otu bazı yörelerde şifa amaçlı de tüketilmektedir.

Çiriş Otunun Faydaları Nelerdir?

Çirişin faydaları halk arasında oldukça yaygın şekilde bilinmektedir. Satışı yapılan firmaların belirttiği üzere çiriş otunun ağrı kesici özelliği vardır. C vitamini bakımından zengindir ve bu sayede bağışıklık sistemini güçlendirmekte, vücudu hastalıklara karşı korumaktadır. Otun içinde bulunan vitaminler aynı zamanda saç köklerinin daha güçlü olmasını sağlayarak saç dökülmesine engel olmaktadır. Basur hastalığının tedavisinde olumlu etkileri bulunan çiriş otu emziren annelerin sütlerinin artmasını sağlamaktadır.

Ciltte meydana gelen sivilce ve egzama gibi sorunların tedavisine yardımcı olabilen çiriş otunun saçkıran gibi sorunların iyileşme sürecine katkıda bulunduğu söylenmektedir. Bunların yanı sıra çiriş otu adet düzensizliğinin azalmasına, regl döneminin düzene girmesine, idrar yolu enfeksiyonlarının hızlıca tedavi edilmesine ve mesane taşlarına karşı faydalı olduğu belirtilmektedir. Çiriş faydalarına değindikten sonra nasıl kullanılır ile ilgili bilgi verecek olursak:

Çiriş Otu Nasıl Kullanılır?

Çiriş kullanımı konusunda yapılan pek çok açıklama bulunmaktadır. Bu açıklamalardan birine göre çiriş otu zeytinyağlı, salata ya da kavurma yemek olarak tüketilebilmektedir. Çiriş böreği şeklinde de hazırlanabilen çiriş otu kavurma halinde de yenmektedir. Salata olarak kullanılacağında öncelikle çiriş otunun hafif derecede haşlanması gerekmektedir. Daha sonra ise üzerine limon, zeytinyağı ve sarımsak ile hazırlanan sos dökülmektedir. İsteğe bağlı olarak yanına yoğurt da ilave edilebilir.

Saç sağlığı için çiriş otu kullanılacağı zaman bol su ile demlenmekte ve daha sonra içerisine üç ya da dört yemek kaşığı sirke ilave edilmektedir. Elde edilen karışım saçların durulama suyu olarak kullanılmalıdır. Bu karışımla durulandıktan sonra saçlar bir kez de normal su ile durulanmalıdır. Sivilce ve egzama tedavisi için çiriş otu kullanılacağında ise çiriş otu demlenmekte ve elde edilen su temiz bir bez yardımıyla sorunlu olan bölgeye uygulanmaktadır.

Çiriş otu böreği hazırlamak için iç malzeme olarak çiriş otu kullanılmaktadır. İsteğe bağlı olarak çiriş otu sade ya da kıyma ile karıştırılarak iç harcı şeklinde hazırlanır. Yapılış olarak ıspanaklı börek ile benzerlik göstermektedir. Hazırlanan iç harcı yufkaya sarılarak şekil verilmektedir. Daha sonra üzerine yumurta sürülerek fırına verilen çiriş otu böreği yaklaşık yarım saat içinde pişmekte, sıcak olarak yenmektedir.

Çiriş Otunun Yan Etkileri

Satışı yapan kişiler tarafından verilen bilgilere göre çiriş otunun zararları ciddi manada bulunmamaktadır. Çiriş otunun faydalarına bakıldığında bunlar içerisinde idrar söktürme özelliği yer almakta ve aşırı tüketim bazı kişilerde sorunlara yol açabilmektedir. Bu nedenle pek çok şeyde olduğu gibi çiriş otu tüketiminde de aşırıya kaçmamakta fayda vardır. Ciddi rahatsızlığı ya da alerjisi olan kişilerin çiriş otu tüketmeden önce doktora danışmalarında yarar vardır. Doktor tavsiyesi olmadan bu tarz yiyeceklerin tüketilmesi tavsiye edilmemektedir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.