Çinko Fazlalığı Nasıl Tedavi Edilir?

  • Genel Sağlık
  • Çinko Fazlalığı Nasıl Tedavi Edilir? için yorumlar kapalı
  • 827 kez görüntülendi

Çinko Fazlalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Vücudumuz için gerekli olan minerallerin başında çinko gelmektedir. Ancak vücuda fazla alınması zehirlenmelere neden olmakta ve sağlık açısından risk oluşturmaktadır. Çinko; enzim üretimi için olmazsa olmazdır. Bir birey ne kadar sağlıklı ve dengeli beslenirse beslensin eğer çinko almazsa hiçbir anlamı kalmaz. Vitamin ve amino asit takviyeli yeterli seviyelerde olsa dahi çinko olmadan işe yaramamaktadır.

Bağışıklı sisteminin korunmasını sağlayan çinko, cilt üzerinde bulunan yaraların iyileşmesinde etkilidir. Hücre üretimini hızlandırmakla birlikte vücudun her bölgesi için önem arz etmektedir. Bu nedenlerden dolayı her insanın düzenli çinko alımı yapması gerekmektedir. Çinko alımının ayarlanması ise doktor kontrolünde gerçekleşmelidir. Aksi takdirde kişiler gerekli seviyeyi ayarlayamaz ve bu durum çinko zehirlenmesine neden olabilir.

Çinkonun Hayati Görevleri Vardır

İnsan sağlığı bakımından hayati önem taşıyan çinko en önemli minerallerin başında gelmektedir. Çinko alımının dengeli bir periyotta gerçekleşmesi gerekmektedir. İnsan sağlığı bakımından hayati önem taşımasına rağmen, fazla alınması hayati tehlikelerin doğmasına sebebiyet vermektedir. Vücudun olağan işlevlerini yerine getirebilmesi açısından gerekli olan temel mineral çinko, 300’den fazla enzimin üretilmesine yardımcı olmaktadır.

Yetişkin insanlarda çinko takviyesi günlük 12 mg olmalıdır. Yalnızca yüzde 30’u emilen çinko vücutta depolanmaktadır. Çinko eksikliği kolay kolay görülen bir durum değildir. Çünkü; neredeyse tüm sebze ve meyvelerde az miktarda da olsa çinko bulunmaktadır.  Buna karşın çinko fazlalığı sık görülmektedir.

Çinko Fazlalığı Nasıl Anlaşılır?

Çinko fazlalığının söz konusu olması için günlük 40 mg’den fazla alınması gerekmektedir. 40 mg ve üzeri alınan çinko sağlığı tehdit etmeye başlamaktadır. İnsan vücudunda demir ve bakır benzeri minerallerin eksilmesi, çinko miktarını yükseltmektedir. Vücut enzimlerinin yavaşlamasına neden olan bu durum zamanla bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olmaktadır. Çinko fazlalığı sık sık hastalanmalara neden olmaktadır.

Çinko fazlalığının en kolay anlaşıldığı durum ağızda bıraktığı metalik tatdır. Titreme ve yüksek ateş belirtileri ortaya çıkmaktadır. Mide ağrısına neden olan çinko fazlalığı, kusma, öksürük, ishal gibi zehirlenme belirtileri ortaya çıkarmaktadır. Hazımsızlık ve halsizlik ile baş dönmesi ise diğer bir önemli belirtidir. Göz ve cilt üzerinde sarılıkların ortaya çıkmasının yanı sıra koku alma duyusunu köreltmektedir.

Çinko Fazlalılığının Tedavisi

Çinko fazlalığının insan vücudunda pek çok etkisinin olmasının yanında net olarak tanı konulması için kan testine ihtiyaç vardır. uygulanacak tedavi, kandak, çinko oranına göre doktor tarafından belirlenmektedir. Genellikle ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Bunun yanı sıra çinko fazlalığı olan hastaların sık sık sıvı tüketmesi önerilmektedir. Ayrıca bir takım diyetler uygulanarak, vücuda çinko alımının engellenmesi sağlanmaktadır.

Vücuttaki fazla çinko normal seviyelere geriledikten sonra beslenme şekli yavaş yavaş eski seyrine dönmeye başlamaktadır. Ancak bu sürecin bir doktor kontrolünde ilerlemesi gerekmektedir. Hastalar bu uygulamaları tek başına yapabilecek yeterliliğe sahip değildir.

 

 

 

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.