Çinko Bulunan Besinler Eksikliği İçin Ne Yemeli? Günlük Çinko İhtiyacı

  • Genel Sağlık
  • Çinko Bulunan Besinler Eksikliği İçin Ne Yemeli? Günlük Çinko İhtiyacı için yorumlar kapalı
  • 1.015 kez görüntülendi

Çinko Bulunan Besinler Eksikliği İçin Ne Yemeli? Günlük Çinko İhtiyacı

Çinko, vücudumuz için önemli görevleri olan, mutlaka almamız gereken hayati minerallerdendir. Çinko eksikliğinde bağışıklık sistemi zayıflar, kişi sık sık hasta olur, iştahsızlık, gelişim geriliği, saçların canlılığını yitirmesi, saç dökülmesi, iktidarsızlık, sperm sayısında azalma, halsizlik gibi çeşitli sorunlar ortaya çıkar. Çinkoyu yiyecekler yoluyla temin edebileceğimiz gibi çinko vitamini alarak da bu ihtiyacımızı karşılayabiliriz, tabi ki en doğrusu ve sağlıklısı vitamin hapı yerine besinler yoluyla bu ihtiyacımızı gidermektir. İşte çinko oranı yüksek, çinko açısından zengin besinler;

Günlük Çinko İhtiyacı Tablosu

Yaş                           Erkek    Kadın   Gebelik   Emzirme

0-6 aylık bebek         2 mg     2 mg

7-12 aylık bebek       3 mg     3 mg

1-3 yaş                      3 mg    3 mg

4-8 yaş                      5 mg    5 mg

9-13 yaş                    8 mg     8 mg

14-18 yaş                  11 mg   9 mg     12 mg          13 mg

19 yaş üzeri               11 mg  8 mg      11 mg          12 mg

Çinko Açısından Zengin Gıdalar Listesi

Kuzu Eti

Kuzu eti en güçlü çinko minerali kaynaklarındandır. 85 gr kuzu etinde 6.7 mg çinko minerali bulunur ki bu oran günlük çinko ihtiyacınızın %45’ini yani neredeyse yarısını karşılar. Çinkodan başka kuzu eti B12 vitamini, riboflavin, selenyum, niasin, fosfor ve demir gibi sağlık için çok önemli olan vitamin ve mineralleri de içerir.

Kabak Çekirdeği

Kabak çekirdeği de çinko oranı yüksek besinlerdendir. 1 su bardağı kabak çekirdeğinde 6.6 mg çinko bulunur ki bu miktar günlük çinko ihtiyacının %44’ünü karşılar. Nutrition and Cancer (Beslenme ve Kanser) tıp dergisinde yayınlanan araştırmaya göre kabak çekirdeği ve kabak çekirdeği yağı menapoz sonrası kadınlarda meme kanseri riskini azaltmakta etkili oluyor. Kabak çekirdeği erkeklerde prostat sağlığı için de faydalıdır, beyni güçlendirir.

Dana Eti

100 gr. dana etinde 4.5 mg çinko bulunur ki bu rakam günlük çinko ihtiyacının %30’unu karşılar. Dana eti ayrıca kanserle mücadeleye, kalp hastalıkları riskini azaltmaya, kan şekerini dengelemeye, aşırı kilo alımını önlemeye ve kas oluşturmaya yardımcı olduğu bilimsel olarak tespit edilmiş, güçlü bir çoklu doymamış yağ asidi olan, omega-3 yağ asitleri ve konjuge linoleik asit içerir.

Nohut

1 su bardağı nohutta 2.5 mg çinko bulunur ki bu oran günlük çinko ihtiyacının %17’sini karşılar. Nohut, tüm bakliyatlarda olduğu gibi, bağırsakların, midenin yavaşça sindirip enerji için kullandığı karbonhidrat içeren besinlerdendir. Nohut kişiyi uzun süre tok tutup kilo vermeye de yardımcı olur.

Kaju Fıstığı

30 gr. kaju fıstığı 1.6 mg çinko içeriği ile günlük çinko ihiyacının %11’ini karşılar. Kaju hem doymamış yağ asitleri hem de protein açısından zengin bir besindir.  Kaju, kalp hastalıklarını önlemeye, vücuttan iltihabı atmaya, kemik sağlığını güçlendirmeye ve sağlıklı beyin fonksiyonunu desteklemeye yardımcı olur. Ayrıca bu kuruyemiş uzun süre tok tutup, iştah kesici olduğundan kilo vermekte de önemli rol oynar.

Yoğurt

Bir su bardağı yoğurtta 1.4 mg çinko bulunur ki bu oran günlük çinko ihtiyacının %10’unu karşılar. Yoğurt ayrıca probiyotik gıdalardan olduğundan bağışıklığı güçlendirir, sindirim sisteminin düzgün çalışmasını sağlar, kalp sağlığını güçlendirir ve psikolojik olarak kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olur.

Ispanak

Ispanak 1.4 mg çinko içeriği ile günlük çinko ihtiyacının %9’unu karşılar. Ispanak vitamin ve mineral açısından zengin harika bir sebzedir. Ispanak ayrıca kalp hastalığı, obezite, diyabet, nörodejeneratif hastalıklar ve hatta kanser gibi birçok hastalığın riskini azaltmakla bağlantılı olan özel koruyucu karotenoidleri içerir.

Tavuk Eti

100 gr. tavuk etinde 1 mg çinko bulunur ki bu oran günlük çinko ihtiyacının %7’sini karşılar. Tavuk çinko içeriğinin yanı sıra B12 vitamini, niasin, B6 vitamini ve pantotenik asit gibi B vitamini grubunun önemli bir kaynağıdır. Tavuktaki B12 vitamini kişinin günlük enerji ihtiyacını karşılamaya, sinirleri güçlendirmeye, kalp sağlığını korumaya ve cilt sorunlarını önlemeye yardımcı olur.

Çinko Açısından Zengin Olan Diğer Gıdalar Şunlardır;

  1. Sarımsak
  2. Fıstık ezmesi
  3. Lima ve Meksika fasulyesi
  4. Yumurta sarısı
  5. Hindi eti
  6. Somon balığı
  7. Bitter çikolata
  8. Dana karaciğer
  9. Esmer pirinç
  10. Bezelye
  11. Susam tohumu
  12. Buğday, kepek, tam tahıllı gıdalar gibi hububat
  13. Avokado
  14. Çedar ve mozeralla peyniri

Çinko Eksikliği Ve Fazlalığı Hangi Hastalıklara Yol Açar? Tıklayınız 

Çinko Yüksekliği Nasıl Düşürülür? Çinko Fazlalığı Nasıl Giderilir? Tıklayınız

Çinko Fazlalığı Nasıl Anlaşılır, Çinko Yüksekliği Belirtileri Nelerdir? Tıklayınız

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.