Ciltte, Deride Kaşıntı, Kızarıklık Neden Olur, Nasıl Geçer?

  • Genel Sağlık
  • Ciltte, Deride Kaşıntı, Kızarıklık Neden Olur, Nasıl Geçer? için yorumlar kapalı
  • 936 kez görüntülendi

Ciltte, Deride Kaşıntı, Kızarıklık Neden Olur, Nasıl Geçer?

Muhtemelen hayatınızda bir kere veya daha fazla vücudunuzda kaşıntıya da neden olabilen kırmızı lekelerle karşılaşmışsınızdır. Şayet bunlar günlük hayatınızı etkilemiyorsa ya da tüm vücudunuzu kaplamamışsa ve kendinizi hasta hissetmenize de sebep olmuyorsa endişe etmenize gerek yoktur. Ancak bu sorun iki haftadan daha uzun sürüyor ve kaşıntı karşıtı kremlere rağmen geri geliyorsa, mutlaka en kısa zamanda bir cildiye uzmanına başvurmalısınız.

Vücutta kırmızı lekelerin ve kaşıntının nedenleri; 

1. Kişisel bakım ürünlerine karşı alerjik reaksiyonlar (özellikle yeni bir ürün kullanmaya başladıysanız)

Günlük hayatınızda cildinizle temas eden kullandığınız kozmetik ürünleri, saç ve cilt bakım malzemeleri ve hatta deterjanlar gibi bir çok madde,cildinizde alerjiye neden olabilir. Bazı insanlar alerjen maddelere karşı daha hassastırlar. Örneğin çoğu insanın güneş kremlerinde bulunan “PABA” içeriğine karşı alerjisi vardır. Şayet bir ürünün size dokunduğunu ve vücudunuzda kırmızı lekelere yol açtığını düşünüyorsanız o ürünü kullanmayı bırakın. Fakat neye alerjiniz olduğunu kestiremiyorsanız bir alerji testi yaptırın.

2. Egzama

Egzama, en çok dirsek kıvrımları ve diz arkasında görünmesine rağmen,vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilen birçok farklı tür iltihaplanmayı tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Döküntü türü kişiden kişiye değişmesine rağmen çoğunlukla kırmızı, kuru ve yoğun kaşıntılıdır.

3. Keratozis Pilaris

Tavuk derisi hastalığı olarak da bilinen bu cilt rahatsızlığı, bir egzama çeşididir. Bu durum, deri içinde bulunan kıl kanalında ölü hücrelerin birikmesi ve bu kanalı tıkamasıyla meydana gelir. Kaşıntılı değildir fakat kişinin ten rengine göre kırmızı ya da kahverengi olabilir. Vücutta kırmızı lekelere ve kaşıntıya yol açar.

4. Kumaş sürtmeleri

Cilde sürten, tahriş eden kıyafetler giymek de kaşıntılara neden olabilir. Özellikle spor sonrası kırmızı kabartılar fark ederseniz, spor kıyafetinizin dikiş yerlerinin kayıp kaymadığını kontrol edin. Pamuğun rahatsız edici bir dokusu yoktur fakat yün gibi hantal maddeler özellikle boyun çevresinde rahatsız edici olabilir. Bunun sonucunda da ciltte kızarıklık ve kaşıntı ortaya çıkabilir.

5. Böcek ısırmaları

Özellikle sivrisinek sokması gibi böcek ısırıklarında, ısırığın çevresinde kırmızı kaşıntılı bir kabartı oluşur. Şayet uyandığınızda yüzünüzde, kollarınızda ve omzunuzda anlam veremediğiniz kırmızı, kaşıntı yapan kabarcıklarla karşılaşırsanız, bunlar tahta kurusu ısırıkları olabilir. Sıradan bir böcek ısırığını kremlerle tedavi edebilirsiniz. Fakat enfeksiyonlu gözüküyorsa doktorunuza başvurun.

6. İsilik

İsilik de, vücutta kırmızı leke oluşturan nedenlerdendir. Genellikle tıkanmış gözeneklerin altında biriken terin olduğu bölgeler ve boyun çevresinde, bacak aralarında oluşan isilikler, kaşıntılı kırmızı kabarcıklara ve batma, yanma hissine neden olur. İsilik genellikle yazın sıcak ve nemli havalarda meydana gelir ve derinin hava almasıyla iyileşir. 

7. İlaç veya yiyeceklere karşı alerjik reaksiyonlar

Aldığınız bir ilaç veya yediğiniz bir yiyecek size dokunup yan etki olarak kurdeşen geçirmenize neden olabilir. Bu tür döküntüleri diğerlerinden ayıranfark, vücudun herhangi bir yerinde veya sadece dokunduğu yerde çıkmasıdır. Bu tür alerjiler son derece tehlikeli olabileceği için, yediğiniz şeyle ilişkili olup olmadığının hemen kontrol edilmesi gerekir.

8. Güneş alerjileri

Bazen cildimiz bütün bir kış sonrasında güneşe maruz kalmanın ani bir patlaması olarak reaksiyon gösterebilir. Bu durum özellikle ön kollarda ve bütün kış sakladığımız yerlerde daha çok görülür. 

Vücuttaki kırmızı lekeler ve kaşıntı nasıl geçer?

Cildinizdeki kırmızı lekeler ve kaşıntı uzun süre geçmiyorsa, en kısa zamanda bir cildiye uzmanına görünmelisiniz. Doktor durumun nedenine göre gerekli ilacı reçete edecektir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.