Cilt Kuruluğuna Ne İyi Gelir – Cilt Kuruluğu İçin Ne Yapmalı?

Cilt Kuruluğuna Ne İyi Gelir – Cilt Kuruluğu İçin Ne Yapmalı?

Kuru cilt yapısına sahip kişilerde cilt kuruluğu adı verilen cilt problemine yaygın bir biçimde rastlanmaktadır. Cilt kuruluğu probleminiz varsa ilk önce bir cilt hastalıkları uzmanına muayene olmanız ve nemlendirici cilt bakım kremleri losyonları kullanmanız önerilir. Şimdi sizlere cilt kuruluğu nedir, kimlerde görülür, cilt kuruluğunun nedenleri nelerdir, cilt kuruluğu tedavisi mümkün mü gibi merak edilen sorulara yanıtlar arayacağız.

1. Cilt kuruluğu nedir ve kimlerde görülür?

Cilt kurumasının en sık görüldüğü kesim orta yaş ve üstü kişilerdir. Derinin yaşlanma sonucu nemlenme yeteneğini kaybetmeye başlaması sonucu kuru cilt-deri dediğimiz ve tıpta kserozis ası verilen cilt kuruluğu durumu ortaya çıkar Bunun nedeni cildin normal nem düzeyi olan %10 luk oranın azalması ve deri altı hücrelerinin daha az yağ üretmesidir. Bunun sonucunda ciltte çatlamalar, kuruma ve kaşıntı şikayetleri ortaya çıkar. Zaten kuru cilt yapısına yatkın kişiler bir de güneşe aşırı oranda maruz kalma, sık duş alma gibi cildin nem oranını azaltan faaliyetlerde bulunurlarsa bu durumda cilt kuruluğu kaçınılmaz hale gelebilir. Günümüzde insanlar neredeyse her gün duş alıyorlar hatta gün içerisinde birden fazla duş alanlara bile rastlıyoruz. Bu da kaçınılmaz olarak kuru ciltli kişilerin cilt kuruluğu problemleri ile daha da fazla haşır neşir olmalarına neden oluyor.

2. Cilt kuruluğu nedenleri nelerdir?

Cilt kuruluğunun başlıca nedenleri arasında cildin sıcak suya, deterjanlara ve sıvı sabun gibi doğal yağ içermeyen vücut temizleyicilerine, sentetik materyalden yapılmış giyeceklerin neden olduğu sürtünmeler, kuru ve soğuk hava, güneş ışınları, rüzgar, uçak seyahatleri, klima kullanımı, ve cilt ile temas ettiğinde nemi çeken bir takım kimyasal maddeler sayılabilir. Bunlar dış etkenlerdir. Bir de cilt kuruluğunun nedenleri arasında , atopik egzema, sedef, ihtiyozis gibi cilt rahatsızlıkları, bir takım kalıtsal hastalıklar, metabolizmadan kaynaklı etkenler, tiroid bezi çalışma işlev bozuklukları, ani kilo verme, yaşlanma, gibi nedenler ise bedensel faktörler olarak sayılabilir.

3. Cilt kuruluğunun belirtileri nelerdir?

Cilti kuruluğunun en önemli belirtisi cildin renginin solgun mat bir hale dönmesidir. Bu renk genelde deride donuk gri beyaz bir renk olarak kendisini gösterir. Cilt kuruluğu şiddeti çoğalırsa cildin renk değişimi yanısıra ciltte gergin bir hal görülür. Daha sonra da ciltte pullanmalar, kepeklenme benzeri deri dökülmeleri, deri soyulmaları, cilt çatlakları ve ciltte derin yarıklar görülebilir. Ciltte görülen kaşıntı zamanla egzamaya dönebilir.

4. Cilt tipleri nelerdir nasıl anlaşılır: (kuru, yağlı ve karma ciltler)  

Cilt tipleri arasında deride kurumaya en yatkın olanı adından da anlaşılacağı gibi kuru cilt tipidir. Kuru ciltli kişilerde yukarıda saydığımız cilt kuruluğu belirtileri en sert bir biçimde hissedilir. Yağlı ciltler cilt kurumasına karşı en dirençli ve en problemsiz cilt türleri olarak bilinir. Yağlı ciltlerde genellikle sivilce problemi ve ciltte siyah noktalar, geniş gözenekler görülür. Cildin üzerindeki yağ dokusu, yağlı ciltlerin olması gerekenden daha parlak olmasını sağlar. Karma ciltler ise kuru ciltler kadar olmasa da cildin belli bölgelerinde örneğin yüzde, alında kollarda ve bacaklarda cilt kuruluğu riskini taşırlar.

5. Cilt kuruluğu, özellikle hangi bölgelerde görülür?

Cilt kuruluğunun en fazla görüldüğü cilt bölgeleri yağ bezlerinin yeteri kadar olmadığı kol, bacak ve gövdede kısımlarındaki cilt bölgeleridir. Bu bölgelerde cildin sıvı kaybını dengeleyecek yağ bezelerinin yeteri kadar gelişmemiş olması cildin kurumasını hızlandırır. Yüzdeki yağ dokuları daha yoğun olduğu için cildin sıvı kaybı daha az olmaktadır. Kol, gövde ve bacaklarda duş sonrası derideki yağ tabakası geçici süreyle kaybolur ve bu yağ katmanının oluşabilmesi için gözeneklerden tekrar yağ salgılanması gerekir. Bu da bir miktar zaman alır. Vücudun nem kaybını dengeleyebilmesi için ihtiyacı olan zaman, sık yıkanma neticesinde bir türlü tedarik edilemezse bu durumda kronik cilt kuruluğu baş gösterebilir.

6. Cildi kurumasına ne iyi gelir?

Cilt kuruluğu şikayeti olanlara ilk önerilecek şey mutlaka bir dermatolog uzmana görünmektir. Şayet cilt kuruması çok ciddi bir seyir izlemiyorsa bu durumda tıbbi tedavi seçeneği yerine cilt nemlendiriciler adı verilen bakım ve kozmetik ürünler kullanılabilir. Şayet cilt kuruması rahatsızlığı nemlendiriciyle geçmeyecek kadar ağır seyrediyorsa bu durumda  antihistaminik ilaçlar ve tropikal kortikosteroid ile tedavi etmek gerekebilir. Bitkisel cilt nemlendirici kremler ve argan yağı, aloevera yağı gibi cilt besleyici ve nemlendirici özelliği bulunan masaj yağları da fayda sağlayacaktır.

7. Cilt kuruluğuna karşı  hangi kozmetik ürünleri kullanmalı?

Cilt kuruluğu için kullanılan kozmetik ürünler yağ ve su emülsiyonu ihtiva eden cilt bakım ürünleridir. Ayrıca cilt hassasiyeti riski taşımayan hastaların cildi nemlendirmek için içerisinde üre bulunan nemlendirici ürünleri tercih etmeleri de faydalı olabilir. Sık banyo eden kuru ciltli kişilerin banyodan sonra vücuduna vücut yağları sürmeleri gerekir.

8. Cilt kuruluğu tedavisi için hangi yöntem denenebilir?

Hastanelerde cilt kurumasına etkili çözüm sağlayan mezoterapi yöntemi hem cildi nemlendirir hem de cilde esneklik sağlar ve cildin yaşlanmasını geciktirir. Mezoterapi yönteminde yüz, boyun gibi nem kaybının kalıcı etki bıraktığı bölgelerdeki cilt altına  hyaluronik asit ve vitaminler enjekte edilmektedir. Bu enjeksiyon kürleri her ay bir kez olmak üzere çoğunlukla 4-7 ay arası devam eder. Mezoterapi tedavisinin sonucunda cilt nemlenir, beslenir ve kırışıklıklar, cilt çatlakları yok olur.

Cilt Kurumasına Karşı Ne Yapmalı?

Duş alırken uzun süre suyun altında kalmayın
Gliserin oranı yüksek, PH 5.5 düzeyindeki doğal yağlı sabunları tercih edin.

 Deterjan, aseton ve kimyasallar gibi cildin nemini azaltıcı maddelerle temas etmeyin. Bol ve pamuklu giysiler giyin: Dar giysilerin vücuttaki nemi terleme yoluyla çekme işlevi vardır.Klimayı az kullanın: Klimanın ortamdaki nemi azaltıcı etkisi vardır.

 

Cildin kuruluğun karşı nasıl beslenmeli?

Cildin nem ihtiyacını karşılamak için özellikle yaz aylarında bol su tüketilmelidir. Hatta sadece su değil, meyve suları, bitki çayları gibi cildi besleyici özelliği olan sıvıların da tüketilmesinde fayda vardır. Sıvı bakımından zengin sebze ve meyveler ile beslenmek te cilt kuruluğuna bitkisel çözüm bakımından son derece gereklidir. Rejim ve diyet yapanlarda da sıkça görülen cilt kuruluğu, bu zayıflama döneminde yeteri kadar sıvı tüketilememesinden kaynaklanmaktadır.Cildin yağ hücrelerinin etkin çalışabilmesi için özellikle doymamış yağ asitleri bakımından zengin yiyeceklerle beslenmek te önemlidir. Zeytinyağı, keten tohumu yağı, argan yağı gibi bitki yağları bu bakımdan yemeklerle tüketilebilir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.