Çikolata Bebeklerde Gaz Yaparmı? Çocuk Doktorları Cevaplıyor

  • Genel Sağlık
  • Çikolata Bebeklerde Gaz Yaparmı? Çocuk Doktorları Cevaplıyor için yorumlar kapalı
  • 866 kez görüntülendi

Çikolata Bebeklerde Gaz Yaparmı? Çocuk Doktorları Cevaplıyor

Hızlı yemek yediğimizde, gazlı içecekler içtiğimizde, gaz yapan yemekler tükettiğimizde, sakız çiğnediğimizde, hatta çok konuştuğumuzda hava yutarız. Bu havanın bir kısmı kalın bağırsakta toplanır. Bağırsakta gaz oluşmasının asıl nedeniyse kalın bağırsakta faaliyet gösteren mikroorganizmalardır. Gaz çıkarmak normal bir süreçtir fakat fazla gaz ise sindirim sitemindeki olağan bir probleme işaret eder.

Mayo Klinik doktorları anksiyete, stres, sigara içme alışkanlığının, yağlı yemekler yemenin, gastrointestinal enfeksiyon ve gaz yapan yiyeceklerin kişide şişkinlik ve gaza yol açtığını bildiriyor. Laktoz intoleransı ve irritabl bağırsak sorunu da gaza neden olabilmektedir.

Sual: Gaz yapan yiyecekler nelerdir, çikolata gaz yapar mı?

CEVAP

Uzm.Dr. Tarkan Akbulut’un cevabı: (Evet çikolata gaz yapabilir. Ayrıca süt, kuru fasulye, nohut, çay, kahve, kola ve lahana en çok gaz yapan besinler arasında yer alır.)

Sual: Emziren anneyim. Çikolata sütten bebeğe geçip gaz yapar diyorlar. Bu doğru mu?

CEVAP

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Yeşim Coşkun’nun cevabı: (Emzirme döneminde limon, brokoli,turp, lahana, karnabahar, çikolata ve soğan bebekte gaza neden olabileceğinden bunlardan uzak durmalıdır.)

Sual: Bebeğim çikolata yemeyi seviyor. Çikolata bebeklerde gaz yapar mı?

CEVAP

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Vahap Öney’in cevabı: (Çikolata bebeklerde alerjiye neden olup gaz yapar.)

 
Gaz nasıl önlenir, sık sık gaz problemi yaşayanlar ne yapmalı?

1. Adım

Dahiliye uzmanına başvurup gerekli tahkikleri yaptırın, gaza neden olan faktörü tespit ettirip tedavi olun.

2. Adım

Gaz üreten yiyeceklerden uzak durun. Bağırsak gazı ve şişkinliği gidermek için çikolata, brokoli, fasulye, marul, gazlı içecekler, lahana ve Brüksel lahanası gibi gaz yapan gıdalardan uzak durun.

3. Adım

Günlük beslenmenizde lifli yiyeceklere ağırlık verin. Günde 25-30 gram lifli yiyecekler tüketmek bağırsakların çalışmasına yardımcı olup, şişkinliği önler. Lif açısından zengin gıdalar arasında kepekli tahıllar, tam tahıllı ekmek, meyve ve sebzeler yer alır.

4.Adım

B6 vitamini tüketimini artırın. Diyetisyen ve beslenme uzmanı Tanya Zuckerbrot, B6 vitamininin diüretik ve şişkinliği önleme özelliklerinin olduğunu bildiriyor. B6 tüketiminde de 100 mg sınırı aşmayın.

5.Adım
Yetersiz sıvı alımı dehidrasyon yani vücudun susuz kalmasına ve şişkinliğe neden olabileceğinden günde 7-8 bardak su için.

Not: Doktorunuza danışmadan hiç bir yöntemi denemeyin.

Ispanak Bebeklerde Gaz Yaparmı, Ispanağın Gaz Yapması Nasıl Önlenir? Tıklayınız

Çilek Gaz Yaparmı, Şişkinliğine Neden Olur mu? Tıklayınız

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.