Badem, antik çağlardan beri insanoğlunun en sevilen yemişlerden biri olarak kullanıldı. Antik Mısırlıların ve Hint popülasyonlarının diyetlerinde çok popülerdi.

Eski Hint Ayurveda uygulayıcıları, bademin beyin kapasitesini, bilgi kabiliyetini ve ömrünü artırabileceğine bile inandılar.

 

Bugün, çiğ bademin beslenme faydaları dünya çapında övülüyor ve çok çeşitli şekillerde kullanılmaktadır: Sağlıklı bir çerez olarak çiğ badem yemek; badem yağı, badem sütü veya badem ununun temel maddesi olarak; ve hatta birçok vücut losyonları ve kokuları içinde de kullanılmaktadır.

 

Kolesterol seviyelerini dengeleme, çiğ bademin en ünlü sağlık faydasıdır, ancak badem tüketmenin hayati diğer sağlık yararları da vardır. Çiğ badem, doymuş yağ asitleri bakımından düşüktür ve doymamış yağ asitleri bakımından yüksektir ve besin lifi, benzersiz ve koruyucu fitosterol antioksidanları ve bitki proteini içerir.

 

Özellikle çiğ bademdeki yağdan korkmayın; badem, yüksek kalorili içeriğine rağmen, kilo vermek söz konusu olduğunda gerçekten faydalıdır. Bir çalışma, atıştırmalık olarak tüketilen çiğ bademlerin açlığı azalttığını ve daha sonra gün içinde yemek yeme isteğini ve sağlıklı beslenen ve diyet yapanların her gün badem yediğinde genel kalori alımını azalttığını buldu.

 

Çiğ Badem Besin Değerleri ve Faydasının Ardındaki Gerçekler

Botanik olarak, (bilimsel olarak Prunus dulcis olarak adlandırılan) çiğ badem, aslında Amygdalus ailesindeki çok küçük meyvelerden elde edilir ve kiraz, erik ve şeftali gibi sert çekirdekler içeren diğer meyvelerle ilgilidir.

 

Çiğ badem kuru ve sert çekirdekli meyve  olarak kabul edilir, bu yüzden satılmaya ve yenilmeye başlamadan önce ayıklanması gerekir; hazır badem satın aldığınızda “kabuklu badem” açıklamasını görebilirsiniz.

 

Tıp dünyasında, çiğ badem tekli doymamış yağ asitleri, diyet lifi, antioksidanlar, riboflavin gibi vitaminler ve magnezyum gibi az miktarda mineraller nedeniyle övgüyü hak ediyor.

 

Bademler kalori bakımından yüksektir ve “enerji verici” (bütün fıstıkların olduğu gibi) kabul edilmesine rağmen, genellikle standart Batı diyetinde eksik olan kritik besinler ve kimyasal bileşikler bütünlüğü sağlar. Sadece çeyrek fincan bademde aşağıdaki içerik listesi bulunmaktadır:

207 kalori

5 gram protein

5 gram lif

7 gram karbonhidrat

5 gram şeker

16 miligram E vitamini (Günlük alınması gereken miktarın % 61’i)

0.4 miligram riboflavin (Günlük alınması gereken miktarın % 44’ü)

0.8 miligram manganez (Günlük alınması gereken miktarın % 44’ü)

97 miligram magnezyum (Günlük alınması gereken miktarın % 36’sı)

172 miligram fosfor (Günlük alınması gereken miktarın % 29’u )

96 miligram kalsiyum (Günlük alınması gereken miktarın  % 9.5’i)

33 miligram demir (Günlük alınması gereken miktarın % 4’ü)

 

Beyin Fonksiyonunu Destekler

Çiğ badem, çoğu zaman beyin için en iyi gıdalardan biri olarak düşünülür. Çiğ badem, nörolojik aktiviteyi olumlu yönde etkileyen ve bilişsel azalmayı önleyen iki önemli içerik olan riboflavin ve L-karnitin içerdiği için benzersizdir. Demans (Bunama) ve Alzheimer hastalığı da dahil olmak üzere beyin bozukluklarına neden olabilecek iltihaplanma riskinde azalma ile bağlantılı olduğundan, yetişkinlerin ve özellikle de yaşlıların haftada birkaç kez çiğ badem yemeleri gereklidir.

 

Cilt Sağlığı İçin Gereklidir

Çiğ badem, E vitamini ve cildi besleyen ve yaşlanma belirtilerini azaltan diğer antioksidanların mükemmel bir kaynağıdır. Araştırmalar bademin; kanserle mücadele ettiğini göstermiştir. Yetersiz beslenme, hava kirliliği ve UV ışığına maruz kalmak gibi sebeplerden kaynaklanan oksidatif stresle mücadele edilmesine yardımcı olan, kuersetin, kaempferol ve isorhamnetin bileşikleri de dahil, yüksek kateşin, epikateşin ve flavonol antioksidanları içerdiği kanıtlanmıştır. Çiğ bademdeki işlem görmemiş sağlıklı yağlar; kan dolaşımını iyileştirmeye, cildi nemli tutmaya ve yaraları daha çabuk iyileştirmeye yardımcı olur.

Kalp Hastalıklarını Önlemeye Yardım Eder

Çiğ bademdeki yıldız kimyasal bileşiklerden ikisi, sağlıklı tekli doymamış yağ asitleri (zeytinyağında bulunan aynı faydalı yağ türüdür) ve kalp sağlığını destekleyen ve kardiyovasküler hastalığın etkenlerini önleyen antioksidanlardır. Çiğ badem ve özellikle de bademin dış çeperinde bulunan antioksidan flavonoidler, kan damarı sağlığını iyileştirmek ve iltihaplanmayı azaltmak için E vitamini ile çalışan bitki esaslı bileşikler tedarik etmektedir.

 

Çiğ badem; arjinin, magnezyum, bakır, manganez, kalsiyum ve potasyum gibi kalp sağlığını destekleyen temel besin maddelerini de içerir. Araştırmalar, çiğ bademin, özellikle yüksek kolesterol ve diyabetli bireylerde tutarlı bir kötü kolesterol düşürücü etkiye sahip olduğunu gösteriyor.

 

Çiğ badem, atardamar duvarlarında oluşabilecek olan hasarları önleyebilir ve tehlikeli plak oluşumuna karşı koruma sağlar. Kalp krizi ve inme ile ilişkili en büyük risk faktörlerinden üçü; kilo alımı ve obezite ile mücadele etmesinin yanı sıra sağlıklı kolesterol ve kan basıncı seviyelerini desteklemek için de mükemmeldir.

 

Tok Tutar ve Kilo Vermeye Yardım Eder

Sağlıklı yağlar ve lif kilo vermenize yardımcı olur, çünkü tok hissetmenizi sağlar bu da sağlıksız atıştırmalık yemenizi önler. Çiğ bademin yağ ve kalorisi yüksek olmakla birlikte, yedikten sonra tokluk hissini artırırlar ve kan şekerinizi sabit tutarlar. Böylelikle, enerji dalgalanması ve zamansız yiyecek arzusu duyma ihtimaliniz azalır.

 

Araştırmalar, çiğ bademin metabolizma sağlığını desteklediğini göstermektedir. Ayrıca, sık sık badem ve diğer kuruyemişlerden yiyenler, normal ve sağlıklı kiloda kalabilirler ve obezite riskini azaltırlar.

 

Kan Şekeri Düzeylerini Kontrol Edebilir

Çiğ badem; zengin tekli doymamış yağ kaynağıdır, bu şekilde de glikozun kan dolaşımına karışma hızını azaltmaya yardımcı olur. İnsülin direncinin önlenmesine ek olarak, çiğ badem diğer yaygın diyabet semptomlarını (sağlıksız vücut ağırlığı, iltihaplanma ve yüksek düzeyde oksidatif stres) azaltma yeteneğine sahiptir.

 

 

Sindirim Sağlığını Artırır

Çiğ badem ve özellikle bademin dışındaki ince zar; sağlıklı yağlara ve alkalin oluşturucu moleküllere ilaveten, bağırsaktaki florada sindirim, detoksifikasyon ve sağlıklı bakteri gelişimine yardımcı olan probiyotik bileşenler içerir. Bu probiyotik bileşenler yediklerinizdeki besin içeriğinin sağlıklı olarak kullanılması ve besin eksikliklerinin önlenmesine yardım eder.

 

Araştırmalar çiğ bademin ve çiğ bademin dışındaki ince zarın; bağırsak florasındaki yararlı bakterilerin iyileşmesine yardım edebileceğini ve probiyotik özelliği nedeniyle bağırsağın bakteri aktivitesini geliştirdiğini ortaya koydu.

Kansere Karşı Savaşabilir

Çiğ badem, kansere bağlı serbest radikal hasarı ve oksidatif stresle savaşan güçlü bir antioksidan olan gama tokoferol içerir. Birçok çalışma, kolon, prostat ve göğüs kanseri olma riskini azalttığını ve bu yolla da kanseri önleyebildiğini göstermiştir.

 

Kemik Sağlığının Korunmasına Yardımcı Olur

Çiğ badem, kuvvetli kemikler yapımı ve bakımı için çok önemli bir besin maddesi olan magnezyum ve fosfor da dahil belirli yararlı mineraller içerir. Çiğ badem diş çürümesini önlemeye, çürük oluşumunu azaltmaya, kemik kırılma riskini azaltmaya ve osteoporoz ile savaşmaya yardımcı olabilir.