Çıban, Göz, Kan Çıbanı Kör Çıban Nedir Kalçada Popoda Çıban Tedavisi

  • Genel Sağlık
  • Çıban, Göz, Kan Çıbanı Kör Çıban Nedir Kalçada Popoda Çıban Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 1.154 kez görüntülendi

Çıban, Göz, Kan Çıbanı Kör Çıban Nedir Kalçada Popoda Çıban Tedavisi

Çıban, bakterilerinin ciltteki kıl foliküllerine girmesiyle oluşan bir tür cilt iltihabıdır. Kıl folikülleri, kılların çıktığı küçük oyuklardır. Kan çıbanı, göz çıbanı ve kör çıbanı olarak da bilinen çıbanın üstünde görünür bir beyaz nokta vardır. Bu beyaz renkli nokta iltihaptır. Çıban genellikle kırmızı ve hassas bir görüntüyle başlar ve zamanla sert hale gelir. Toplumumuzda çıbanın nazardan çıktığına dair yaygın bir kanı vardır.

Çıban, kıl folikülleri veya yağ dokusunda başlayan bir deri enfeksiyonudır. Cilt apsesi olarak da adlandırılan bu durum; ciltte derinlemesine yerleşen bir enfeksiyondur. Çıban tedavisi, durumun ciddiyetine bağlı olarak değişebilir. Eğer çıban küçükse, kurtulmak için bazı ev tedavi yöntemlerini deneyebilirsiniz:

Çıban, Göz, Kan Çıbanı Kör Çıban Ve Kalçada (Popoda) Çıban Nasıl Geçer?

Sıcak Kompres

Amerikan Dermatoloji Akademisine göre, çıbanları geçirmenin en güzel yollarından biri ise sıcak kompres yapmaktır.  Bu yöntem etkilenen bölgedeki kan dolaşımını hızlandırarak daha fazla beyaz kan hücreleri üretimine yardımcı olup, beyaz kan hücrelerinin bölgede enfeksiyonlarla savaşmasını sağlar.  Bu da ağrıyı azaltır ve çıbanın doğal yolla geçmesini sağlar.

  1. Bir havluyu ılık-sıcak arası suya batırın ve sonrasında çıkarıp fazla suyu sıkın.
  2. Bunu etkilenen bölgede 10-15 dakika kadar tutun. 
  3. Bu uygulamayı çıbanlar geçene kadar tekrarlayın.
  4. Ardından bölgeyi temizleyip eczaneden alacağınız antibakteriyel merhemi sürmeniz enfeksiyon oluşumlarının engellenmesinde yardımcı olur.
  5. Her kullanımdan sonra havluyu sıcak suyla yıkayın.

İngiliz Tuzu (Epsom Tuzu)

Eczaneden alabileceğiniz İngiliz tuzu da çıban tedavisinde oldukça etkilidir. Çıbanları yüzeye çıkartarak içindeki bakterilerin temizlenmesini sağlar. Bunun yanında emilme özelliği sayesinde de toksinlerin ciltten atılmasını sağlar.  5 yemek kaşığı ingiliz tuzunu 2 su bardağı suyun içinde karıştırın. Daha sonra bir havluyu bunun içine batırdıktan sonra ciltte çıban olduğu bölgeye bunu yerleştirin. 10 15 dakika bekletin. Çıbanlar yavaş yavaş yok olmaya başlayıncaya kadar bu işlemi tekrarlayabilirsiniz.  

Çay Ağacı Yağı
Çay ağacı yağı da çıban tedavisi için kullanan bir diğer tedavi yöntemidir. Doğal antiseptik ve anti bakteriyel özellikler sayesinde enfeksiyonlarla savaşarak, buna sebep olan problemleri ortadan kaldırır. Aynı zamanda, iltihap karşıtı özellikleriyle de ağrıyı azaltır. Bunun yanında iyileşmeyi hızlandırır.

  1. 3 veya 4 damla çay ağacı yağını bir tatlı kaşığı hindistancevizi veya zeytinyağıyla karıştırın. Bu yağ karışımını pamuk yardımıyla çıban olan bölgeye uygulayın. Bunu durulamanıza gerek yoktur. Enfeksiyon tamamen geçinceye kadar bu uygulamayı günde 2-3 kez yapabilirsiniz.
  2. Bir diğer seçenek ise 5- 6 damla çay ağacı yağını 1 bardak ılık suyla karıştırmak. Bir havluyu bu karışıma sokun. Çıban bulunan bölgeye yaklaşık 10 dakika boyunca uygulayın. Bu işlemi günde birkaç kez tekrarlayın.

Zerdeçal

Zerdeçal da çıbandan kurtulmak için oldukça yararlı bir besindir. İçinde bulunan anti bakteriyel, antiseptik ve iltihap karşıtı özelliklerle iyileşme sürecini hızlandırarak çıbanın sebep olduğu belirtileri ve enfeksiyonları azaltır. 2014’te BioMed Research International dergisinde yapılan araştırmada zerdeçalda bulunan kurkumin maddesinin anti bakteriyel ve iltihap karşıtı özelliklerle dolu olduğu bildirilmiştir. Siyah çayda bulunan taneler, ağrıyı azaltmaya ve enfeksiyonun temizlenmesine yardımcı olabilecek iltihap karşıtı özelliklere sahiptir.

  1. Harici kullanım için, yarım tatlı kaşığı zerdeçal tozu ile 1 ila 2 çorba kaşığı hintyağını karıştırın. Bu karışımı etkilenen bölgeye temiz eller ile uygulayın. Üstünü bir gazlı bezle örtün. Karışımı tekrar uygulayın ve bandajı her 12 saatte bir değiştirin.

Elma Sirkesi

Elma sirkesi antibakteriyel özellikleriyle çıban tedavisinde etkili bir yöntemdir.  İçinde bulunan inanılmaz iltihap karşıtı ve anti bakteriyel özelliklerle çıbanları geçirir. Aynı zamanda cildin pH değerini düzenler ve sivilce oluşumunu en aza indirir.

  1. Kullanımı ise, küçük bir havluyu elma sirkeli ılık su içine batırın ve sonra bunu etkilenen bölgeye 10-15 dakika uygulayın. Bu uygulamayı günde 3 veya 4 kez uygulayabilirsiniz.
  2. İçilmesi ise; günde bir veya iki kez 1 tatlı kaşığı elma sirkesini tüketebilirsiniz.

Siyah Çay Kompresi

Sıcak kompresin çıbanı geçirdiği çok yaygın olarak bilinen bir gerçektir.  Normal sıcak su yerine de siyah çayı kullanabilirsiniz.

  1. 1 siyah çay poşetini 10 15 dakika suda bekletin, sonrasında suyu ayırıp çay poşetini soğumaya bırakın.  Ardından çay poşetiyle çıban olan bölgede 10 dakika boyunca tutun. Etkili sonuçlar görmek için bunu günde birkaç kez yapabilirsiniz.

Okaliptüs Yağı

Çay ağacı gibi okaliptüs yağı çok yararlıdır. Anti bakteriyel özellikleri nedeniyle okaliptüs yağı, çıbana neden olabilecek dirençli bakterilere karşı etkilidir. Bu yağ çıbanın asıl nedenine karşı savaşmakla kalmaz, aynı zamanda iyileşme sürecine de yardımcı olur.

  1. Biraz pamuk yardımıyla okaliptüs yağının direkt olarak etkilenen bölgeye sürün 10 dakika bekleyin sonrasında ılık suyla durulayın. Bunu günde 2 veya 3 kez uygulayabilirsiniz.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.