Çenede Şişlik Neden Olur ve Nasıl Geçer

Çenede Şişlik Neden Olur ve Nasıl Geçer

Çenede şişliğin meydana gelmesi çenede bir yumrunun oluşması ya da çenenin normalden daha büyük bir hale gelmesi anlamına gelmektedir. Çene şişmesinin pek çok nedeni bulunmaktadır. Çene üzerinde yer alan derinin su toplamasından çene iltihabı oluşuma kadar pek çok nedenden dolayı çenede şişlik sorunu ile karşılaşılabilir. Yaralanmadan dolayı ya da geçirilen bir ameliyattan dolayı çenede şişlik meydana geldiyse ağrı kesici ilaçlar, soğuk kompres ya da anti-inflamatuar gibi tedaviler ile evde iyileştirme sağlanabilir. Şişmenin yanında şişlikte bir de şiddetli ağrı hissediliyorsa ve bu kişiye çok ciddi rahatsızlık hissi veriyorsa mutlaka bir uzmana danışılmalıdır.

Çenenin şişmesi rahatsızlığı büyük çoğunlukla diş çürümesi, diş apsesi, lenf bezinin şişmesi, yirmilik dişin çektirilmesi ya da diş ve ağız cerrahisi gibi sorunlar neticesinde ortaya çıkmaktadır. Çene şişmesi bunların yanı sıra ciltte kist oluşumu, aşırı yağ birikimi, cilt enfeksiyonları ya da keloid oluşumu gibi dermatolojik rahatsızlıklar sonucunda da meydana gelebilmektedir.

Tükürük bezleri ve lenf düğümleri çeneye birleşik yapıda yer almaktadır. Tükürük bezleri ve lenf düğümlerinin genişlemesi nedeninin ne olduğu fark etmeksizin çenenin şişmesine neden olacaktır. Enfeksiyon, enflamasyon ya da kanser genelde bu şişme durumunun baş nedenleridir.

Çene şişmesinin belirtileri şu şekildedir; çenede ortaya çıkan anormal görüntünün olması, yapılan tedavilere yanıt vermeyen inatçı ağrılar, çiğneme, yutkunma ya da konuşmada güçlük yaşanması, kanserin yayılması, solunum problemlerinin şiddetli hale gelmesi, çenede kalıcı bir hasar kalması ya da enfeksiyonunun yayılması. Bazı hallerde çenede meydana gelen şişlik tıbbi olarak hemen müdahalesi gerekecek derecede ciddi bir reaksiyon belirtisi olabilir. Çenede ağrı, şişlik ya da çiğnemede sorun yaşanıyorsa bu belirtiler ciddi boyutta bir viral enfeksiyon ya da kabakulak nedeniyle meydana gelmiş olabilir. Çok ender görülse de bazı durumlarda çenedeki şişlik çene kanseri ile bağlantılıdır.

Çene şişmesinin yanı sıra görülmekte olan bazı diğer belirtiler de olabilmektedir. Bunlar; diş ağrısının yaşanıyor olması, kanama ya da morarma yaşanması, cilt yapısının kaşıntılı yağlı ya da kuru bir özellik göstermesi, kurdeşen hastalığı geçirilmesi, deride bölgesel kızarıklıklar yaşanması ya da yanma hissi, isilik oluşması, ateşin yükselmesi, çenede yumrular oluşması, sıklaşan hapşuruklar, gözlerde kaşınma hissinin yaşanması ya da yüzün diğer bölgelerinde ağrı duyulması.

Çene şişliklerinin diğer nedenleri; kabakulak, bazı ilaçların yan etkileri, tükürük bezlerinin şişmesi, çene cerrahisi uygulamaları, yanıklar, lenf bezi büyümesi, anafilaksi isminde bir alerjik reaksiyonun meydana gelmesi ya da anjioödem diğer bir deyişle solunum güçlüğüne neden olan deri altında meydana gelen bir şişlik.

Çene şişliklerinin yaşanması halinde bir genel cerrahi doktoruna başvurulması gerekmektedir. Bir uzman tarafından konulan teşhis sonucunda uygun tedavi gerçekleştirilebilir. Diğer yandan buz küplerinin temiz bir beze sarılıp çene bölgesine tutulması da şişliğin giderilmesinde etkili bir yöntemdir.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.