Çene Altında Beze Neden Olur, Nasıl Geçer?

  • Genel Sağlık
  • Çene Altında Beze Neden Olur, Nasıl Geçer? için yorumlar kapalı
  • 1.013 kez görüntülendi

Çene altında oluşan şişliklere beze denir. Çene altı da dahil vücudumuzun çeşitli yerlerinde lenf bezleri mevcuttur. Lenf bezlerinin görevi bakteri ve patojenleri filtreleyip hastalıkları önlemektir. Şayet çenenizin altında şişlik varsa bu durum lenf bezleri ile ilgili bir sorun olduğunu gösterir. İşte çene altındaki şişliğin olası nedenleri;

Çene altı lenf bezleri neden şişer?

Enfeksiyonlar

Çene altında şişliğe ve bezeye yol açabilen pek çok enfeksiyon mevcuttur. Strep throat, diş apsesi, ağız yaraları, enfeksiyöz mononükleoz, gömülü diş, kabakulak, kızamık, kulak enfeksiyonları, kızamıkçık, cilt enfeksiyonu, suçiçeği, enfekte yaralar, larenjit, tonsillit, farenjit enfeksiyonlar ve periodontal hastalıklar çene altındaki lenf bezlerinin şişmesinin en sık karşılaşılan nedenlerindendir. Kedi, köpek ısırması, tüberküloz, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, kedilerden bulaşan parazitik enfeksiyonlar, çiğ et yemek ve toksoplazmoz da lenf nodlarının şişmesini tetikleyen nadir görülen enfeksiyonlardır.

Tiroid sorunları

İyot eksikliği guatrın en önemli nedenlerindendir. Bu durum trioid bezlerinde ve çene altında şişme ve beze ile sonuçlanabilir. Tedavisi ise beslenmedeki iyot miktarını artırmakla gerçekleşir.

İlaç ve iğne

Felç tedavisi için kullanılan dilantin (fenitoin) gibi ilaçlar “sore throat” ve çene altında şişliğe neden olabilir. Tifo ve sıtma aşısı vurulduktan sonra da yan etki olarak çene altında şişlik ile beze görülebilir.

Bağışıklık sistemi hastalıkları

HIV,  verem, romatoid artrit, lenfoma, lösemi ve belirli kanser türleri de çene altı da dahil olmak üzere vücudun çeşitli yerlerinde şişlik şeklinde belirti verebilir.

Çene altında şişliğe veya bezeye neden olan diğer nedenler şunlardır

  1. Ağızda tümör
  2. Baş ve boyun bölgesindeki hastalıklar
  3. Hipertiroidi
  4. Tükrük bezi ile ilgili sorunlar
  5. Çene bölgesindeki kist ve tümörler
  6. Alerjik reaksiyonlar
  7. Diş çürükleri
  8. Şişmiş ve enfekte diş etleri
  9. Sinüzit
  10. Boğaz enfeksiyonu
  11. Mononükleoz, Epstein-Barr virüsü ve sitomegalovirüs gibi viral enfeksiyonlar
  12. Lupus ya da romatoid artrit gibi otoimmün hastalıklar

Çene altında şişlik veya beze nasıl geçer?

Enfeksiyondan kaynaklanan çene altı şişmesi antibiyotik ile tedavi edilebilir. Bağışıklık sistemindeki sorundan dolayı şişme gerçekleştiyse teşhis koyulduktan sonra, bağışıklık güçlendirici ilaçlar kullanılabilir. Çene altı şişmesinin nedeni kanser veya tümörse doktorunuz cerrahi, kemoterapi veya radyasyon tedavisi tavsiye edebilir.

Gıdık Neden Olur, Gıdı Sarkmasının Nedenleri Neledir? Tıklayınız

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.