C Vitaminin Önlediği Hastalıklar ve Günlük C Vitamini İhtiyacı

  • Genel Sağlık
  • C Vitaminin Önlediği Hastalıklar ve Günlük C Vitamini İhtiyacı için yorumlar kapalı
  • 1.033 kez görüntülendi

C Vitaminin Önlediği Hastalıklar ve Günlük C Vitamini İhtiyacı

C vitamini depolanır mı ?

Askorbik asit olarakda bilinen C vitamini suda çözünen bir vitamin türüdür. C vitamini vücutta depolanamaz; fazla alınan C vitamini idrar yoluyla dışarı atılır. Her insanın C vitaminine ihtiyacı vardır yaşa göre bu ihtiyacın miktarı değişiklik gösterebilir. C vitamini bağışıklık sistemine zayıflatan, hastalığa yakalanma ihtimalini arttıran ve yaşlanmaya sebep olan vücudun oluşturduğu zararlı moleküllere karşı direnç sağlayan ve koruma gösteren önemli bir antioksidandır.

C vitamini hangi hastalıkları önler

C vitamininin kansere karşı etkili bir vitamin olduğu bilinmekle birlikte özellikle yapılan araştırmalar sonucunda mide ve yemek borusu kanserlerinin engellenmesinde önemli bir etkiye sahip olduğu kanıtlanmıştır. Ayrıca günümüz dünyasında bayanlarda sıkça görülmeye başlanan meme kanserine karşıda önemli bir vitamindir. Yapılan araştırmalar düzenli olarak C vitamini içeren besin maddelerini tüketen bayanların tüketmeyenlere karşı meme kanserine yakalanma risklerinin daha az olduğunu söylemektedir. Kısacası C vitamini kansere yakalanma riskini azaltan bir vitamin çeşididir demek mümkündür.

C vitamininin kalojen yapıcı özelliği diğer vitamin türlerinden farklı kılmaktadır. Çünkü hücre dokularını oluşturmak için birbirine bağlayarak bir arada tutan en önemli madde olan kalojenin oluşumunda önemli bir yer tutmaktadır. Kolejen vücudun akla gelebilecek her kısmında mevcuttur; kemiklerde, tendonlarda, kan damarlarında ve dişlerde kalojen bulunmaktadır. C vitamini soğuk algınlığına karşı direnç gösterilmesini sağlayan en önemli vitamindir. Kalp-damar hastalıklarına, katarakta, kansere yakalanma riskini C vitamini alarak azaltmak mümkündür. Ameliyat sonrası iyileşmeyi, vücutta oluşan yaraları, diş etleri kanamasını engeller. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.

C vitamininin tüketiminde dikkat edilmesi nokta besinlerin taze tüketilmesidir. Fakat maalesef günümüzde besin maddelerinin birçok işlemden geçirilmesi, genetiği değiştirilmiş organizmaların besin maddelerine eklenmesi gibi olaylar yüzünden tüketilen besin maddelerinin değerleri düşmektedir. Bu yüzden mümkün olduğunca sebze ve meyve seçimi konusunda titiz davranmak ve organik besinleri tüketmeye çalışmak besinlerin gerçek değerlerinden faydalanmayı sağlayacaktır. Ayrıca C vitamini içeren sebze ve meyvelerin saklanması ya da pişirilmesi besinlerin vitamin değerinin kaybolmasına sebep olur. Çünkü C vitamininin yapısı ısıya ve ışığa karşı zayıftır.

C vitamini bakımından zengin besinler

C vitamini açısından değeri yüksek besin maddeleri şunlardır:  limon, greyfurt, portakal, mandalina gibi turunçgiller, çilek, kivi, kızılcık, Frenk üzümü gibi meyvelerde bulunur. Turp, ıspanak, maydanoz, tere, yeşil sivri biber, karnabahar, lahana, patates, domates gibi sebzelerde de bulunmaktadır. Ayrıca kuşburnu, ahududu, böğürtlen, çilek, şeftali gibi besin maddeleride C vitamini bulundurmaktadır. C vitamini içeren sebze ve meyvelerin vitamin değerleri yetiştiği toprağın türüne ve iklimine göre değişiklik gösterebilir. Ayrıca güneş ışığından yararlanan bitkilerin c vitamini değeri güneş ışığından yararlanamayan bitkilere göre daha yüksektir.

Günlük c vitamini ihtiyacı ne kadar

Alınması gereken günlük C vitamini değeri yaş grubuna ve cinsiyete göre değişiklik gösterir. Bebeklik döneminde ortalama 30-35 miligram alınması gerekirken, 4-12 yaş arası yaş arttıkça alınacak mg oranının artmasıyla 50 ile 75 miligram alınmalıdır. Ergenlik döneminde ise bu miktar 80-100 miligrama çıkmaktadır. Yetişkin erkek ve kadınlarda ortalama alınması gereken miktar 70-75 mg iken hamilelerde bu miktar 100 miligrama kadar çıkabilir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.