Büyüme Geriliği Nasıl Anlaşılır, Nedenleri Nelerdir?

  • ÇOCUK SAĞLIĞI
  • Büyüme Geriliği Nasıl Anlaşılır, Nedenleri Nelerdir? için yorumlar kapalı
  • 1.558 kez görüntülendi

Büyüme Geriliği Nasıl Anlaşılır, Nedenleri Nelerdir?

Bebeklerin doğumu ile birlikte anne ve babaların çocuklarının yetiştirme süreçleri başlar, elbette fiziksel gelişim ve psikolojik gelişimleri açısından ellerinden geleni yaparlar ancak bazı durumlarda yetersiz olabilmektedir. Çağımızın anne ve babalarının kabusu olan büyüme geriliği nasıl anlaşılır, anneler bu aşamada neler yapmalıdır? Gibi sorular en sık sorulanlar arasında yer almaktadır. Doğumdan sonraki ilk 2 ve 3 yıl çocukların hızla büyümesi gereken ve gelişimlerinin çoğu kısmının tamamlandığı bir dönemdir, fiziksel gelişimlerinin takip edilebilmesi adına standart olarak kabul edilen boy ve kilo ölçümleri baz alınır. Bu standartlar dünya çapında genellenmiş ölçüler olarak kabul edilir, bu ölçümler kemik ve kas yapılarının gelişimlerinin de takip edilmesini sağlar.

Çocuklarda büyümeyi sağlayan 3 faktör vardır; beslenme, genler ve hormonlardır. Büyüme geriliği nasıl anlaşılır konusuna gelecek olursak da öncelikle ele alınması gereken faktör boy uzama oranlarıdır, yıllık olarak boyun uzaması 4 cm kadar uzaması gerekmektedir bunun kontrollerini rutin doktor kontrolleri arasında fark edilebilmesi mümkündür. Eğer boyun uzaması 4 cm den az şekilde ilerliyorsa bilinmelidir ki büyümede bir aksaklık vardır ve bağlantılı olarak kilo alımlarında da iştahta da sorunlar gözlemlenmektedir. Aşı dönemlerinin bitmesi ile doktor kontrollerinin bırakılması aslında ülkemizde gözlemlenen bir sorundur ve genel olsa da yanlış bir kanı olan boy uzamasında ergenlik döneminin beklenmesidir. Ancak daha önce de belirtildiği gibi fiziksel olarak ilk 3 yıl oldukça önemlidir, çünkü hayatının geri kalanını etkileyecek gelişimleri sağlamaktadır. Fiziksel gelişimleri ile birlikte duygusal ve psikolojik gelişimleri önemlidir.

Büyüme geriliği tedavisi mümkün olan bir rahatsızlıktır, erken şekilde farkına varılması ile önüne geçilebilir bir durumdur. Büyüme geriliği hakkında akıllara gelen başka bir soru işareti de zeka gelişimini etkileyip etkilemediğidir. Bu şikayetlerin zekanın gelişimi ile alakası olmadığını söyleyerek anne ve babaların içini biraz rahatlatmış olalım, ancak yine de rahatlanılması gereken bir durum değildir. Büyüme geriliği nedenleri nelerdir diyecek olursak da nedenleri farklı olabilmektedir, en yaygın bilinen nedenlerin başında yetersiz ve dengesiz beslenme yer almaktadır. Bunların dışında kronik bazı hastalıklar, hormonsal eksiklikler, bebeğin anne karnındaki gelişiminde yetersizlik ve genetik rahatsızlıklar olabilmektedir. Hormonlardan en belirgin etkileyeni ise tiroitlerin tam çalışmaması ya da çalışmalarının yetersiz olmasıdır. Ayrıca kan değerlerindeki bazı vitamin ve demir oranlarındaki eksikliklerin normal seviyeden yüksek olmasıdır. Gelişim seviyelerinin normale döndürülebilmesi için gıda takviye ilaçları ile birlikte özel kimyasal bileşimli mamalar kullanılabilmektedir. Genetik nedenlerde ise anne ve babada görülen boy kısalığı gibi durumlar göz önüne alınsa da ideal boy uzama ya da kilo alımı durumları da göz önünde bulundurularak değerlendirilmelidir. Doktor kontrolleri sırasında fark edilen aksaklıklar uzman görüşleri ile değerlendirilerek gerekli müdahalelerin yapılması önemlidir. Çocuğunuzun gelişimi her konudan önce gelmeli ve üstüne düşünülmelidir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.