Burun Yanması Neden Olur Ve Nasıl geçer?

  • Genel Sağlık
  • Burun Yanması Neden Olur Ve Nasıl geçer? için yorumlar kapalı
  • 1.053 kez görüntülendi

Burun Yanması Neden Olur Ve Nasıl geçer?

İnsan bulunduğu ortamdan sürekli bazı veriler alıp değerlendirmektedir.   Işık, ses,  dokunma ve gaz molekülleri gibi çeşitli kimyasal moleküller duyu organlarındaki algılayıcıları uyarır, sinirler aracılığıyla beyine giden uyarılar değerlendirilir ve neyle karşılaştığımız algılanmış olur. Kokuları algılamamızı sağlayan bir duyu organı olan burun grip, soğuk algınlığı gibi durumlarda tıkandığında koku alamamanın aynı zamanda hava alamamanın ne olduğunu bilmeyen hemen hemen yok gibidir. Burunla ilgili sorunlar sadece tıkanma değildir.  Burnun iç yüzeyi ince ve nemli bir mukus tabakasıyla kaplıdır. Bu tabakada alerji, rinit yani burun iltihabı, içimize çektiğimiz havadaki yabancı ve gözle görülemeyen maddeler nedeniyle zedelenme, bozulma ve bunların neden olduğu burun yanması sık rastlanan sorunlar arasındadır.

Burun Yanmasına Sebep Olan Faktörler

Sonbahar ve kış aylarında daha sık yaşanan üst solunum yolu enfeksiyonları,  burun akıntılarının artması, fazla öksürmek, hapşırmak gibi sebepler burnu hassas hale getirir, bu da burun yanması oluşabilir. Burun yanması sürekli kâğıt mendillerle silinen ve tahriş olan bir burunda da yaşanabilen bir durumdur. Yanmayla beraber burunda akıntı da olabilir. Burun içinde yama ve kaşıntı duygusu genellikle gribal enfeksiyon öncelerinin belirtisidir. Ardından burunda tıkanma, akıntı gibi şikâyetler başlar. Burnun içinde çıkan bir sivilce veya kıl köklerinde başlayan bir enfeksiyon, büyümekte olan bir polip de burun yanması olarak kendini belli edebilir. Alerjik yapılı kişiler bazı mevsimlerde çoğalan polenlerden, kullanılan bir parfümün kokusundan, ev tozlarındaki akarlardan, bazı kimyasal maddelerin kokularından da etkilenerek burun yanması sorunu yaşayabilir. Bu sorunun alerjik rinit olarak isimlendirilir.  Alerjik rinit burunda akıntılar, burnun kaşınması, gözlerin sulanması, üst üste çok fazla hapşırma şeklinde belirtiler verir. Küçük çocukların merakı sonucu burunlarına leblebi, düğme ve benzeri küçük yuvarlak cisimlerin sokulması gibi bazı kazalar da burunda zedelenmeye ve yanma hissine neden olabilmektedir.

Burun Yanması İçin Ne Yapılabilir?

Alerjik riniti olanlar hassas oldukları maddelerden uzak kalınmalıdır. Burun içindeki mukoza tabakasının sağlıklı kalabilmesi için neme ihtiyaç vardır. Kuru hava mukus tahriş olmakta, yanma hissine neden olmaktadır. Bu sebeple yaşanan ortam kuru olmamalıdır. Hastanın bulunduğu ortamda sigara içilmemeli,  mukozayı tahriş edebilecek parfümler, deodorantlar, koku yayan temizlik malzemeleri kullanılmamalı ya da uzak tutulmalıdır. Büyük şehirlerde kış aylarında çoğalan hava kirliliği de üst solunum yolları enfeksiyonlarını artırmaktadır. Olumsuz etkilenmemek için dışarıda olunacaksa havanın daha temiz olduğu saatler seçilmelidir. Farklı sebeplerle kullanılan burun spreyi de bazı kişilerde burun yanması hissine sebep olmak gibi yan etkiler gösterebilir. Bu durumda damla kullanmayı bırakmak gerekebilir.

Tedavisi Nasıl Yapılır?

Burun yanması sebebiyle doktora giden ve çare arayan kişilerde alerji veya rinit saptanmışsa gerekli tedavisine başlanmalıdırEnfeksiyonların sebebi olan virüs, bakteri ya da mantarları yok edici tedaviler hastanın yanma hissini yok edecektir. Alerjiye karşı antihistaminik damlalar verilecektir.

 

 

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.