Burun Şişmesi Nedenleri ve Tedavisi

  • Genel Sağlık
  • Burun Şişmesi Nedenleri ve Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 1.441 kez görüntülendi

Burun Şişmesi Nedenleri ve Tedavisi

Burun etinin şişmesi genelde darbeler, bölgesel enfeksiyon ve sinüzit nedeni ile ortaya çıkar.

Burun şişmesi, çeşitli anlamlara gelebilen rahatsız edici bir hastalık belirtisidir. Bazı insanlar burunlarının bir tarafında kızarıklık ve şiddetli ağrı yaşarlarken, diğerleri burunlarında tıkanma hissi ile birlikte sürekli akması gerektiği hissine kapılabilirler. Bazen ağrı yanağa ve aynı taraftaki göze sıçrayabilir, hatta bazıları boyun bölgesindeki bir lenf düğümünü bile hissedebilir. Burun şişmesi ile birlikte gelebilecek diğer belirtiler baş, diş ve yüz ağrılarıdır.

Burun Şişmesinin Nedenleri

Burnun Darbe Alması
Şişmenin en yaygın nedeni budur. Düşmek, bir yere çarpmak veya darbe yemek gibi buruna gelebilecek herhangi bir travma şişmeye ve ağrıya sebep olur. Eğri bir burun, burun kemiğinde meydana gelen bir kırılma veya çatlamaya işaret eder. Genellikle burun ve göz çevresinde kanama ve morarma da olur. Bazıları nefes almakta zorluk bile çekebilirler. Tüm bunlar acil tıbbi destek almanız gerektiğini gösteren belirtilerdir.

Enfeksiyon
Burun eti şişmesinin olası nedenlerinden biri burun içerisinde veya dışında meydana gelen bölgesel enfeksiyondur. Kızıl ve sert bir sivilce görünümüyle başlayıp daha fazla ağrı çektirene ve daha fazla kızarana kadar büyüyerek en son iltihap toplayabilir. Eğer burun içinde oluştu ise sebebi koparılan bir burun kılı, sürekli burun karıştırmak ve mukoza lezyonu ile sonuçlanan sürekli sümkürme olabilir. Stafilokoksik gibi bakteriler lezyondan (yaradan) sızarak vücut savunmasını kırarak enfeksiyona neden olur. Burun derisinde de benzer durum görülür. Fazladan olarak Stafilokok bakterisinin gözenekleri tıkayarak enfeksiyona sebep olduğu görülür.

Sinüzit
Bir diğer yaygın sebep sinüzittir. Sinüzit enfeksiyon veya alerjik tepki kaynaklı olabilir. Oluşan iltihap sinüs mukozasının şişmesine, bu durum ise burun tıkanıklığına ve aşırı miktarda mukus üretimine neden olur. Burnunuzu çekmenizin ve baş ağrınızın sebebi budur. Antibiyotikler, burun dekonjestanları (nemi azaltarak soluğu kolaylaştıran ilaç) ve ağrı kesiciler hastalık belirtilerini hafifletecektir. Alerjik sinüzit ve alerjik burun iltihabı (aşağıda) benzerdir.

Alerjik Rinit
Soluk almanızla birlikte içinize çektiğiniz toz, polen, sigara dumanı, bakteriler ve diğer kirler alerjik rinite neden olarak burnunuzun içindeki mukoza tabakasının şişmesine sebep olabilir. Alerjik rinit kesilmek bilmeyen hapşırmalara, sürekli burun akıntısına ve baş ağrısına neden olabilir. Burun şişer, tıkanır, kızarır ve ağrır. Çok sık sümkürürseniz bu belirtiler artacaktır. Alerjik burun iltihabı ve alerjik sinüzitin tedavisi için antihistaminler (alerji ilaçları), dekonjestanlar ve ağrı kesiciler kullanılır.


Burun Polipi
Burun polipleri de şişmeye neden olabilir. Polipler burnun içinde alerjik durumlarla ve uyaranlarla ilişkili yararlı ve damla şeklindeki parçalardır. Fazla büyürlerse burun yolunu tıkayabilir, mukus üretimini ve toplanmasını artırabilir, yüz ağrısına neden olabilir ve sinüzite benzer diğer belirtilere sebep olabilir. Büyümeye devam ederse kemiklere doğru baskı yaparak burnun veya yüzün şeklini değiştirebilirler. Dekonjestan, steroid burun spreyi ve cerrahi müdahale gibi tedavileri alabilmek için kulak burun boğaz doktoruna görünmelisiniz.

Yabancı Nesne
Sıklıkla küçük çocukların, bazen büyük çocukların, nadiren de yetişkinlerin burunlarına yabancı maddeler sıkışır. Bu durum burun etinde aşırı hassasiyete ve şişmeye neden olur. Boncuk veya küçük oyuncak benzeri yabancı nesne birkaç gün fark edilmez veya mukoza tabakasını yırtarsa enfeksiyon oluşturarak burundan sarı-yeşil arası çok ağır kokan bir sıvı akmasına neden olabilir. Nesneyi çıkarmak ve enfeksiyonu gidermek için acil tıbbi müdahale gerekli olur.

Burun Şişmesi Tedavisi

Altta Yatan Nedenin Bulunması
Burun şişkinliğine sebep olan faktörün teşhis edilmesi tedavinin ilk adımıdır. Burun şişkinliğinin nedeni enfeksiyon ise, antibiyotik almak için doktora görünmelisiniz. Bazı durumlarda ise kırık burun kemiğinin düzeltilmesi, poliplerin çıkarılması, iltihap veya apsenin boşaltılması gibi cerrahi müdahaleler gerekebilir.

Burnu Daha Fazla Zedelemeyin
Her şeyden önce, burnunuzun içini bir nesne ile veya parmaklarınızla karıştırmayın. Kanamaya veya enfeksiyona neden olabilir. Şiddetli sümkürmeyin, hafifçe sümkürün. Burnunuza hiçbir şey sokmayın. Burun deliklerinizi sarmak için pamuk ve peçete de dâhil.

Buz Tedavisi
Acıyı dindirip şişkinliği azaltmak için plastik bir poşete veya havluya buz sararak burnunuza uygulayın. Günde üç kereye kadar on beş yirmi dakika boyunca bu uygulamayı yapabilirsiniz.

Burun Spreyleri
Burnunuz alerjenlerden veya sinüzitten ötürü tıkandıysa burun dekonjestanları, burun spreyleri ve alerji ilaçları yardımcı olacaktır. Bu yardımcıları üç gün boyunca kullandığınız halde şişkinlik inmezse bir doktora danışın.

Başınızı Yüksekte Tutun
Uzanırken başınızı yüksekte tutmak için bir yastık daha kullanın. Bu sayede mukusunuz kuruyacak ve nefes alabilerek daha rahat uyuyacaksınız.

Sigaradan Uzak Durun
Sigara ve alkolden uzak kalın, belirtileri azdırabilir. Alerjik tepkiye neden olabileceği için tozdan, polenden ve diğer tahriş edebilecek yabancı maddelerden uzak durun.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.