Bronşiolit Nedir, Nedenleri Nelerdir?

  • HASTALIKLAR
  • Bronşiolit Nedir, Nedenleri Nelerdir? için yorumlar kapalı
  • 983 kez görüntülendi

Bronşiolit Nedir, Nedenleri Nelerdir?

Annelerin korkulu rüyalarından birisi olan bronşiolit nedir? Neden çocuklarda sık görülür ve bu hastalığa neler sebep olur biraz daha yakından bakalım. Öncelikle bronşiolit çoğu kişinin de bildiği gibi akciğerlerin küçük havayollarında iltihabik nedenlerden dolayı tıkanıklığa neden olan bir rahatsızlıktır. Yapılan araştırmalarda 2 yaş altı çocuklarda özellikle de 3 ve 6 aylık bebeklerde sıkça rastlanıldığı tespit edilmiştir, sıklıkla kış aylarında karşımıza çıksa da en fazla geçiş dönemleri olan Ekim ve Mayıs aylarında şikayetlerde artış gözlemlenmiştir. Peki, neden daha sık olarak çocuklarda görülür diye soracak olursak da bunun cevabı da elbette ki çocuklardaki bronşların sayısının daha az olması ve yetişkinlere nazaran çaplarının daha dar olmasıdır. Henüz çocuklardaki bronşları çevreleyen kıkırdak dokunun daha yumuşak olması ve tıkanmayı kolaylaştırması da cabasıdır.

Bronşiolit hastalığı konusunda tedirgin olunan başka bir durumda elbette ki bulaşıcı olup olmadığı konusudur, evet kesinlikle bulaşıcıdır. Çünkü temelinde virüslere bağlı olarak yaşanan enfeksiyonel durumlar söz konusudur hali ile de aile içerisinde görülen gribal enfeksiyonlar bile tetikleyici ya da başlangıcı olabilir. Özellikle bazı grupta değerlendirilen çocuklarda görülme olasılığı daha yüksektir, bunlar; erken doğan prematüre bebekler, 6 aydan küçük bebekler, doğuştan akciğer veya kalp sorunu olan bebekler, sigara dumanına maruz kalan çocuk ve bebekler, anne sütü ile beslenemeyen bebekler ve kalabalık aileler ile kreş gibi ortamlarda bulunan bebekler de görülme olasılığı daha yüksektir.

Bronşiolit nedenleri yukarıda bahsedildiği gibi doğuştan ya da dış etkenler olabilir, bunun dışında da belirtileri ve tedavi süreci konusunda da bilgi sahibi olmak da yarar vardır. Erken konulan bir tanı ve düzenlenecek yaşam kalitesi ile önüne geçebilmeniz ve çocuğunuzu rahat bir şekilde nefes aldırabilmeniz mümkündür. Belirtilerine gelecek olursak da aslında soğuk algınlığı ile benzer belirtileri olduğundan bahsedebiliriz, bu hastalığın kuluçka dönemi bir hafta ile 10 arasında değişebilir ve hafif öksürük ile burun akıntısıyla başlar. En belirgin durumu ise hırıltılı öksürük olarak bilinir, bunun dışında solunumun yetersiz kalmasına bağlı olarak nefes alış vermede artma gözlemlenir. Ayrıca hastalarda beslenme ve sıvı alımlarında azalmalarda görülebilir, bebek ve çocuklarda bu durum daha farklı tepkimelere de yol açabileceğinden genelde gözlem altında tutulmaları için hastanede yatarak müdahale edilir. Diğer enfeksiyonlu durumların aksine bu hastalıkta tedavi amacı ile antibiyotik kullanımı olmaz ancak çocuklarının burunlarının tıkanıklığının önlenmesi ön plandadır. Öksürük nöbetlerinin azalmasına yardımcı olarak bol sıvı tüketimi sağlanmalı ve tabi ki beslenme unsuru da ihmal edilmeden daha sıkı takip edilmelidir. Ayrıca sanılanın aksine bronşiolitte bağlı öksürük şikayetlerinde öksürük ilaçlarının kullanımı da yanlıştır, çünkü solunum yollarının temizlenmesi ve bronşlardaki tıkanıklığın açılabilmesi için öksürük en doğal ve etkili bir yöntemdir. Unutmayın ki bu hastalık en önemli ve dikkat edilmesi gereken bebeğinizde ya da çocuğunuzda solunumun aksamamasıdır, bu nedenle de tedavi sırasında solunum takibinin iyi yapılması önemlidir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.