Bronşektazi Nedir, Tedavisi Nasıldır?

  • HASTALIKLAR
  • Bronşektazi Nedir, Tedavisi Nasıldır? için yorumlar kapalı
  • 1.130 kez görüntülendi

Bronşektazi Nedir, Tedavisi Nasıldır?

Kış aylarında solunum yolları ile ilgili sıkıntı yaşıyorsanız ve akciğer enfeksiyonları ile karşılaşıyorsanız bunun temel nedenlerinden birisi bronşektazi olabilir. Peki, bronşektazi nedir, bronşların kalıcı olarak genişlemesine bağlı olarak ortaya çıkan bir hastalıktır, dünya genelinde kadınlarda görülse de ülkemizde daha çok erkeklerde rastlanmaktadır. Bronşlarda rastlanabilen bu hasarlar genellikle çocukluk döneminde geçirilen boğmaca gibi ağır hastalıklara bağlı olarak gelişir. Bunların dışında ağır geçirilmiş tüberküloz, bağışıklık sistemindeki bozukluklar, doğumdan kaynaklı bronş bozuklukları veya kistik fibrozis gibi rahatsızlıklar bronşektaziye sebebiyet verebilmektedir. Ayrıca bu rahatsızlık genel olarak kış aylarında daha fazla şiddetini artırmaktadır, hastalarda genelde nefes darlığı, yüksek ateş ve özellikle balgamlı öksürük şikayetleri boy gösterir.

Bronşektazi hastalığı sahip olan kişilere balgamlı öksürük olarak rahatsızlık verir ve hatta balgamlı vakalardan genelinde kanlı balgam olarak da görülmektedir. Bronşlarda yaşanılan sıkça rahatsızlıklar, ateş, halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı gibi durumları ortaya çıkartır, ilk etapta bronşlar ile ilgili ya da solunum yolları ile ilgili enfeksiyonlarda bronşektazi tanısı konulamayabilir ancak detaylı yapılan araştırmalar ve testler ile erken tanı ile zaman kazanılarak tedavi imkanı doğabilmektedir. Bu rahatsızlığın en belirgin belirtisi aslında kan kusma ya da kanlı balgam çıkarılmasıdır, bunların dışında nefes darlığı, hırıltı, balgamlı öksürük ve iştahsızlık gibi belirtileri de mevcuttur. Kesin tanının konulabilmesinde en etkili teşhis yöntemi elbette ki bronoskopidir bu sayede sıradan bir akciğer enfeksiyonu mu yoksa bronşektazi mi olduğu rahatlıklar anlaşılabilir.

Bronşektazi tedavi yolları konusuna gelirsek de öncelikli olarak enfeksiyonun ilerlemesini ve durdurulmasının amacı ile antibiyotik tedavisine başlanır ve bu tedavi maksimum 10 gün sürmelidir. Ayrıca antibiyotik ile birlikte balgam olarak bilinen mukozanın atılabilmesi için balgam söktürücü ya da balgam sulandırıcı ilaçlarında kullanılması gerekmektedir. Bunlarında dışında ise kesin tedavi olarak nitelendirilen cerrahi müdahaleden de bahsedebiliriz, cerrahi operasyona başlanılmadan öncesinde hasarlı dokuların tespit edilmesi ve ameliyat yapılacak alanın belirlenmesi önemlidir. Kalan diğer dokuların sağlıklı olmaları iyileşme sürecini ve hastanın yaşam kalitesini yakından ilgilendirmektedir bu nedenle de yanlış tanı ve yanlış cerrahi operasyon gibi durumların varlığı bile söz konusu olmamaktadır. Bronşektazi hastalığında cerrahi müdahale her ne kadar kesin çözüm olarak söylense de hasarlı dokuların ne kadar alana yayıldığı ve kalan sağlıklı dokuların ne kadar bir alanda yer aldığı oldukça önemlidir. Bronşektazinin bütün akciğer dokusuna yayılması durumunda maalesef cerrahi operasyondan bahsedilmesi mümkün değildir. Pek çok kişinin daha önce karşılaşmadığı ve hatta adını bile duymadıkları bu hastalık tedavisi ve önlemleri söz konusu olmadığında kişinin hayatı açısından ciddi riskler taşımaktadır. Diğer bütün rahatsızlıklarda olduğu gibi elbette erken tanı ve buna bağlı erken tedavinin başlaması elbette iyileşme sürecinde daima lehimize sonuçlar ortaya çıkarmaktadır. Unutmayın insan sağlığı şakaya gelmez anormal bir durum söz konusu olduğunda mutlaka hekim ve sağlık kuruluşlarından yardım alınız.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.