Bradikardi (Düşük Nabız) Nedir, Nabız Düşüklüğü Nelere Yol Açar?

  • Genel Sağlık
  • Bradikardi (Düşük Nabız) Nedir, Nabız Düşüklüğü Nelere Yol Açar? için yorumlar kapalı
  • 1.121 kez görüntülendi

Yetişkinlerde istirihat halinde dakikada 60-100 arası nabız sayısı normal kabul edilir. Ancak iyi eğitimli sporcuların nabız atışı dakikada 40-60 arasıdır. Normal insanlarda nabzın 60’ın altına düşmesine bradikardi yani düşük nabız denir. 

Kalp Ritim Derneğine göre ilaçların yan etkisi da dahil olmak üzere, doğumsal kalp hastalığı ve yaşlanmayla kalp dokusunun bozulması gibi nedenler nabzın düşmesine neden olup çeşitli belirtiler verebilir, nabız düşüklüğünün en yaygın nedeni vücuttaki kalp atışı hızını düzenleyen elektrik sinyallerindeki sorunla ilgilidir.

Nabız düşüklüğü nelere yol açar?

Baş dönmesi

Nabız düşüklüğü nedeniyle vücut kan dolaşımından yeterli oksijeni alamaz, bunun sonucu olarak kişide baş dönmesi görülebilir. Baş dönmesi hislerde zayıflık ve dengesizlikle birlikte seyr edebilir. Oksijen eksikliği çoksa bayılma ya da bilinç kaybı meydana gelebilir.

Nefes darlığı

Solunumla ilgili belirtiler de nabız düşüklüğünden kaynaklanabilir. Mesela nefes darlığı da düşük nabzın belirtilerindendir. Vücudunuz yeterli oksijen almadığında oksijen alımını arttırmak amacıyla hızlı, kısa nefes alıp verme baş gösterir.

Zihinsel belirtiler

Zihin bulanıklığı düşük nabızın bir göstergesi olabilir. Yavaş kalp atışı yani nabız düşüklüğü, beynin normal fonksiyonunun yerine getirebilmesi için lazım olan oksijenin yetersiz alınımına neden olur.

Nabız düşüklüğünün en sık karşılaşılan belirtileri

Nabız düşüklüğü belirtileri, durumun ne kadar ciddi olduğuna ve hangi kalbin bu işten etkileğine göre farklılıklar gösterebilir. Bazı kişilerde düşük nabız hiç bir belirti vermezken, diğerlerinde şu semptomlar baş gösterebilir;

  1. Baş dönmesi
  2. Halsizlik
  3. Yorgunluk
  4. Bayılma
  5. Nefes darlığı
  6. Göğüs ağrısı ya da çarpıntı
  7. Kan basıncında düşüş
  8. Zihin bulanıklığı veya konsantrasyonda zorlanma

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.