Büyükşehirlerde, ofis ortamında, tüm gün bilgisayar başında çalışan kişilerin en sık yaşadıkları sorunlar bel ve boyun ağrıları ve özellikle de klima sebebiyle boyun tutulmasıdır.

Boyun tutulmasına yol açan en bilindik sebep masa başı işlerde tüm gün çalışmakken, bunun yanında televizyon izlerken, kitap okurken, otururken, rüzgarda kalınca da çok da kolay bir şekilde boyun tutulması sorunu yaşanabilir. Bununla birlikte uzun süreli otobüs yolculuklarında aynı pozisyonda kalmak, gece uyku pozisyonlarının anatomiye uygun olmaması durumunda, kullanılan yastıkların yükseklik ayarının veya sertlik ayarının iyi bir şekilde ayarlanmaması durumlarında da aynı şekilde boynun tutulması yaşanmaktadır. Günlük yaşam içinde çok sık olarak karşılaşılan bu boyun tutulması sorunu, boyun ağrılarına, hareket kabiliyetinin kısıtlanmasına sebep oluyor.

Boyun tutulmasını veya omuzların sertleşmesi ile boyun ağrılarının oluşumunu tetikleyen fiziksel sebeplerin yanı sıra psikolojik ve duygusal sebepler de bulunmaktadır. Zira kişinin yanlış yastık seçmesi, uzun süre aynı pozisyonda kalması, klimalı ortamda çalışması nasıl ki boyun tutulmasına sebep oluyorsa, kişinin çok yorucu ve stres altında bir gün geçirmesi, evde gergin bir ortamın beklediğinin bilinmesi, çok önemli bir proje ya da iş için çalışmanın verdiği gerginlikler de boyun tutulmasına yol açabilir.

Boyun tutulması belirtileri nelerdir?

Boyun tutulması sorunu öncelikle kendisini boyunda bir sertleşme, hareket kabiliyetini kaybetme ve dayanılması güç bir ağrıyla gösterir. Ancak herhangi bir kaza ve yaralanma durumu varsa boyun tutulması direkt olarak ağrı ve hareketsizlik olarak kendini gösterir. Boyun tutulması sorunu günlük hayatı son derece olumsuz etkiler ve belirtiler gözlendiği anda zaman kaybetmeden doktora başvurmak gerekir. Günlük yaşamın karmaşası ve koşturması içinde boyun tutulması basitmiş gibi görünse de, bazı durumlarda boyun tutulması kişinin farkında olmadığı herhangi bir ciddi sorunun belirtisi olabilir ve bunun da kısa süre içinde kontrol altına alınması gerekebilir.

Boyun tutulması nasıl tedavi edilir?

Boyun tutulması sorununda aslında en doğru tedavi yaklaşımı elbette ki doktora başvurup bu sorunun altında yatan başka bir sebep olup olmadığını öğrenmektir. Bu şekilde eğer ciddi bir sorun varsa vakit kaybetmeden tedaviye başlanabilir. Özellikle de boyun tutulmasından kaynaklı şikayetlerin birkaç gün boyunca devam etmesi durumunda kesinlikle doktor müdahalesi gerekiyor. Ancak çok ağır olmayan boyun tutulması sorunları için evde yapılabilecek tedavi uygulamaları vardır. Bu uygulamalar hem ilaçlar gibi yan etkiler barındırmazlar hem de daha sağlıklı sonuçlar verirler. Özellikle de boyun tutulmasını kısa sürede geçiren boyun egzersizleri bu konuda çok etkilidir.

Boyun egzersizleri çok faydalı olur!

Boyun tutulmasını dindirmek için yapılan boyun egzersizleri, günlük rutin yaşamı sekteye uğratmayacak, iş ve sosyal yaşama zarar vermeyecek kadar kısa süreli ve herkesin uygulayabileceği kadar da basittir.  Boyun tutulması sorunu yaşayan kişiler günde sadece 15 -20 dakika harcayarak bu sorunu sağlıklı bir şekilde çözmüş olurlar. Ancak boyun egzersizleri çok hassas egzersizlerdir, herhangi bir yanlış anlaşılma riski içermemesi bakımından şunun altını çizmekte fayda var ki; boyun tutulması için boyun egzersizi yapmak demek sadece boyunda sorun hissedilen bölümün bir miktar daha esnek bir şekilde hareket kabiliyetinin geri getirilmesini sağlamak demektir. Boyun egzersizlerinde kesinlikle profesyonel bir tedavi yönteminden bahsedilemez, rüzgarda kalma, klimaya uzun süreli maruz kalma veya uyurken boyun tutulması gibi şikayetler için son derece geçerli bir yöntem olduğunu söylemek mümkündür.

Boyun tutulmasının tedavisi için önerilen boyun egzersizleri, boynu sağa sola ve yukarı aşağı boynu hareket ettirilerek gerçekleştirilmektedir.  Bu şekilde yapılan yumuşak boyun hareketleri ile boyun kasları gevşeyebilir, rahatlayabilir ve bu sayede bu sorun büyük oranda ortadan kaldırılabilir.

Sıcak – soğuk kompres işe yarar!

Boyun tutulmasında uygulanabilecek bir diğer tedavi yöntemi olarak da sıcak ve soğuk uygulama yapılabilir. Boyna soğuk uygulama yapmak o bölgedeki ağrıyı ve biriken laktik asidi dağıtarak hafifletir. Bunun için bir soğuk su torbası yardımı ile yaklaşık 20 dakika boyunca etkilenen bölgeye hafif masaj yapmak önerilir. Uygulamanın ardından fark edilir bir rahatlama olacaktır. Boyun tutulmasında sıcak uygulama ise, ağrıya sebep olan kasın gevşemesini ve rahatlamasını sağlar. Bunun için sıcak su torbasını doldurup etkilenen bölgeye 2 saat kadar uygulamak önerilir. Sıcak su kompresinin yanında boyun tutulması olan bölgeyi de kapsayacak şekilde sıcak su ile banyo yapmak da faydalı olur. Ancak bu seçenekte en az 10 dakika boyunca sıcak suyun altında kalmak gerekir ki, bu da zorlayıcı olabilir.

Boyunluk kullanmak önerilir!

Boyun tutulmasında işe yarayan yöntemlerden birisi de boyunluk kullanmaktır. Boyunluklar, boynu destekleyen kaslara yüklenen ağırlığı hafifletme konusunda çok başarılıdırlar. Boynu sabit tutan boyunluklar, boyun ağrılarını hafiflettiği, boynun sabit kalmasını sağladığı için boyun tutulmasını tedavi eder. Bu tedavi sürecinde boyunluk takmak yanlış hareketleri de engelleyerek kasları rahatlatır. Fakat boyunluk kullanımı çok hassas bir konudur. Bu bakımdan tam olarak doktorun önerileri doğrultusunda ve en fazla 3 gün boyunca boyunluk takılabilir. Zira boyunluk; boyun kaslarını rahatlatırken uzun süreli kullanımda boyun kaslarının zayıflamasına sebep olabilir. Boyun tutulması sorununda doktorun önerisiyle eczanelerden ve ortopedik ürün tedarik eden mağazalardan boyunluk satın almak mümkündür.

Ağrı kesici hap ve kremler ağrıları hafifletir!

Tüm sağlık şikayetlerinde olduğu gibi boyun tutulması tedavisinde de ağrı kesici krem ve haplar kullanılabilir. Boyun tutulması sorununda doktora başvurup doktorun önerdiği kremler boyun bölgesine sürülerek ve reçete edilen haplar düzenli olarak alınarak tedavi olmak mümkündür. İlaç kullanımı bazı yan etkiler, tehlikeler içerebileceği için doktorun önerisi olmadan her hangi bir ilaç alınmamalıdır. Özellikle de birkaç gün süren bir boyun tutulması durumunda doktora gidip uygun hap ve kremleri almak en doğru yaklaşım olacaktır.

Boyun tutulmasında bitkisel tedavi

  1. Kedi otu tozu

Boyun tutulması sorununda boyundaki kaslar sertleşmiş ve boyun hareket kabiliyetini kaybetmiştir. Kedi otu tozunun sakinleştirici ve yatıştırıcı etkisi ile boyun kasları gevşer ve ağrı da azalır. Bunun için ağrı olan bölgeye kedi otu tozu içeren sıcak veya soğuk su kompresi ile hafif masaj yapılabilir.

  1. Bayır turpu

Kasları gevşetici özelliği olan bayır turpunu, benmari usulü ısıttıktan sonra ağrı hissedilen bölgeye gün içinde birkaç kere uygulamak boyun tutulmasını hafifletir.

  1. Havlıcan

1 bardak suyun içinde havlıcan kaynatılır ve ılık olana kadar bekledikten sonra içilir. Bu şekilde havlıcan bitkisi ile boyun tutulmasından kurtulmak mümkün olur.

  1. Zencefil

Bağışıklık sistemini güçlendiren, solunum ve sindirim sistemlerinin sağlığını destekleyen zencefilin kas gevşetici özelliği de vardır. Boyun tutulmasını da tedavi etmek için zencefil çayı demleyip günde 1 -2 bardak tüketmek önerilir.

  1. Zeytinyağı

Boyun tutulması sorunu için gerçek, boyun bölgesine doğal zeytinyağıyla 15 dakika kadar masaj yapılması önerilir. Günde birkaç kez bu uygulama yapıldığında boyun tutulması kısa süre içinde geçer.

Boyun tutulmasını doğal olarak tedavi etmek için nane yağı, elma sirkesi, acı biber ve zerdeçal da kullanılabilir.