Boyun Kireçlenmesine Ne İyi Gelir Nasıl Geçer? Bitkisel Tedavi

  • Genel Sağlık
  • Boyun Kireçlenmesine Ne İyi Gelir Nasıl Geçer? Bitkisel Tedavi için yorumlar kapalı
  • 990 kez görüntülendi

Boyun Kireçlenmesine Ne İyi Gelir Nasıl Geçer? Bitkisel Tedavi

Boyundaki bağlar ve kıkırdakların, boyun omurgasını oluşturan yapıların (kemik, bağ, kas)  yıpranması sonucu meydana gelen sağlık sorununa boyun kireçlenmesi denir. Boyun kireçlenmeleri günümüzde çok sık karşılaşılan bir rahatsızlıktır. Bu sağlık problemi kişinin yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürür. Yaşadığımız çağda ofiste oturarak çalışma, hareketsiz yaşam, uzun süre aynı pozisyonda çalışma gibi faktörler boyun kireçlenmesinin artık çok daha erken yaşlarda ortaya çıkmasına yol açmıştır. Boyun kireçlenmesi olan kişiler kolarına vuran ağrılar, hareket kısıtlılığı, hareket etmekte zorlanma, kollarını kaldıramama, kürek kemiğine vuran ağrı ve kollarda uyuşukluk gibi belirtiler yaşar.

Boyun Kireçlenmesi Belirtileri

  1. Boyun ağrısı ve boyundan kola vuran ağrı
  2. Kollarda, ellerde ve parmaklarda uyuşukluk ve güçsüzlük
  3. Boyundan çıtırtı, gıcırtı , tıkırtı sesi gelmesi
  4. Baş ağrısı
  5. Baş dönmesi, denge kaybı
  6. Kulak çınlaması
  7. Bacaklarda güçsüzlük, yürüme sorun, denge kaybı
  8. Boyunda ve ellerde karıncalanma ve his kaybı
  9. Hastanın düz pozisyonda olduğu zaman yapılan aktivitelerde daha da kötüleşen boyun ağrısı
  10. Halsizlik yorgunluk
  11. Uyku problemleri, uykuda ağrı çekme
  12. Eklemlerde şişme
  13. Boyun bölgesinde kas spazmları
  14. Boyundan sırta ve omuza yayılan ağrı
  15. Sinirlilik ve gergin olma
  16. Kas güçsüzlüğü,
  17. Kulak çınlaması, baş dönmesi, bulanık görme,
  18. Kaslarda kısalık ve gerginlik
  19. Sinir kanallarında sıkışma

Boyun Kireçlenmesi Neden Olur?

  1. Boyun kireçlenmesi, boyun omurlarının ve aralarında bulunan disk yapılarının yıpranması sonucu oluşan bir hastalıktır. Meydana gelen değişiklikler, omuriliğin geçtiği kanalı veya omurlar arasından çıkan sinirlerin geçtiği kanalları daraltarak sinirlerde bası uyguluyor. Boyun kireçlenmesine yol açan en önemli nedenler şunlardır;
  2. Duruş Bozukluğu (Kafa ve boyunu uzun süre aynı pozisyonda tutmak)
  3. Stres, depresyon ve uzun süren ruhsal gerginlikler
  4. Yaşlanma (Yaşlanma, boyun kireçlenmesi için kadın erkek her iki cins için de en güçlü risk etmenlerinin başında gelir.)
  5. Boyun eklemlerinin aşırı kullanılması (Sakız çiğnemek, dişleri gıcırdatmak, ya da uzun süre bilgisayar ekranına bakmak gibi boyun eklemlerinin aşırı kullanılması faaliyetleri)
  6. Romatizmaya bağlı boyun kireçlenmesi yaşama
  7. Enfeksiyonel hastalık geçirme (Menenjit, ansefalit (beyin iltihabı) ve lyme hastalığı gibi bazı hastalıklar)
  8. Genetik (Anne babanızda ve üst kuşaklarda bu rahatsızlık varsa, sizde kireçlenme yaşayabilirsiniz)
  9. Boynunu öne doğru eğip durma alışkanlığı
  10. Sakatlık geçirme (Boyundaki omurlar ve omurga bir düşme ya da kaza sonucu kireçlenme oluşabilir)

Boyun kireçlenmesi için hangi doktora gidilir?

Boyun kireçlenmeniz varsa yahut boynunuzda kireçlenme olduğundan şüpheleniyorsanız Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyon doktoruna başvurmalısınız.

Boyun Kireçlenmesi Nasıl Teşhis Edilir?

  1. Görüntüleme çalışmaları ve diğer tanısal testler (boyun röntgeni, BT taraması, MRG, miyelogram , EMG)
  2. Fiziksel muayene (kollarda ve bacaklarda ağrı, boyunda hareket kısıtlanması gibi belirtilerle doktora başvurulması)

Boyun Kireçlenmesi Nasıl Tedavi Edilir?

  1. Boyun kireçlenmesinden muzdaripseniz ilk yapmanız gereken şey bir Fizik Tedavi doktoruna başvurmak olmalıdır. Boyun kireçlenmesi belirtileri şiddetli değilse tedavinin amacı, ağrıdan kurtulmak ve sinir sıkışmasını önlemektir. Boyun kireçlenmesi ilk aşamalarında ağrı kesici ilaçlarla kontrol altına alabilir. İlerlemiş boyun kireçlenmesinde ise fizik tedavi uygulanması ve boyun egzersizleri yapılması gerekir. Fizik tedavinin boyun kireçlenmesinde ve boyun kireçlenmesi belirtilerinin giderilmesinde önemli bir yeri vardır.
  2. Boyun kireçlenmesinin tedavisinde nonsteroid anti-inflamatuvar ilaçlar (NSAID’ler) ve analjezikler veya kortikosteroid enjeksiyonları gibi ilaçlar kullanılabilir. Daha şiddetli boyun kireçlenmesi durumunda narkotik analjezikler kadar kas gevşeticileri de reçete edilebilir.
  3. Boyun kireçlenmesinden kaynaklı ağrı yaşadığınız bölgeye sıcak su torbası yahut buz uygulamak da ağrıyı dindirmeye yardımcı olacaktır. Bazı ağrılar sıcağı severken bazılarına ise soğuk iyi gelir. Ağrınız soğuk seviyor ise buz küplerini atlete sarıp boynunuza, omzunuza tutabilirsiniz. Kireçlenmenize sıcak iyi geliyorsa boyun kireçlenmesi olan yere sıcak su torbası tutabilirsiniz.
  4. Boyun kireçlenmesine bağlı ağrının yoğun olarak yaşandığı dönemlerde, doktorunuzun reçete ettiği, medikal malzeme satan yerlerden satın alabilecek boyunluk takmak da ağrıya çözüm olabilir. Ancak boyunluk sürekli olarak kullanılırsa boyun kaslarını zayıflatabilir.
  5. Namaz kılmak da boyun kireçlenmesinden muzdarip olan kişilere uzmanlarca tavsiye edilen faaliyetlerdendir. Namaz vücuttaki eklemleri çalıştırır, namazdaki selam hareketi boyun kireçlenmesini önlemeye yardımcı olur.

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’ndan Kireçlenmeye İyi Gelen Çınar Yaprağı Kürü Tarifi

Malzemeler:

  1. 1 su bardağı su (klorsuz olması lazım, marketten alacağınız pet şişe su da olur)
  2. 1 buçuk yemek kaşığı kurumuş ve ufaltılmış çınar yaprağı (derin yırtıklı çınar yaprağı olması gerekmektedir)

Hazırlanışı: Marketten alacağınız bir pet şişe sudan cezveye bir su bardağı koyup kaynatın, ocaktan alıp içerisine bir buçuk yemek kaşığı kurutulmuş çınar yapraklarını ekleyin. Ardından bir dakika daha kaynatın. Ocaktan alıp 10 dk demlemeye bırakın. Kür içebileceğiniz bir soğukluğa geldiği zaman süzerek içebilirsiniz. Çınar yaprağı kürünü her defasında taze olarak kullanacak şekilde hazırlayınız. Bu suyu sabah akşam bir ay boyunca, sabah bir bardak akşam bir bardak için. Böbrek, tansiyon, kalp, karaciğer sorunu olanlar uzman bir doktora danışmadan bu kürü uygulamamasını tavsiye ederiz. Çınar yaprağını, çınar ağaçlarından kendiniz toplayabileceğiniz gibi, aktarlardan veya internet üzerinde doğal ürün satan sitelerden temin edebilirsiniz. Çınar yaprağını hazır almak istemiyorsanız, dalından kopararak kurutmanız gerekir. 2 adet orta boyda çınar yaprağını 10-15 gün kadar kurutun. Ancak kuruttuğunuz yerin güneşli değil de gölge olmasına ve bu işlemi temiz bir bez üzerinde yapmaya dikkat etmelisiniz. Kullanılacak olan çınar yaprağının ‘anatolius’ türü olmasına mutlaka dikkat edilmelidir. Anatolius türü çınar yaprağı, derin yırtıklıdır. Kazayağına benzer şekilde derin yırtıkları olmayan çınar yaprakları uygun değildir. Çınar yaprağı mutlaka derin yırtıklı olmalıdır. Kuruttuğunuz bu yaprakları soğuk suyun altında yıkadıktan sonra, küçük parçalara ayırın. Çınar yaprağınız artık kullanıma hazır!

Boyun Kireçlenmesi Egzersizleri Nasıl Yapılır? Egzersiz Uzmanı Koray Yağmur Anlatıyor

  1. Boyun kireçlenmesine karşı egzersizler çeşitli olabilir. Vücut sabit pozisyonda bağdaş kurarak oturalım. Elin içini alına koyalım ve karşılıklı basınç oluşturalım. 10 saniye yapalım. Ara verip 3 tekrar yapalım.
  2. Elimizi başın arkasına koyup yine karşılıklı basınç uygulayalım. 10 tekrardan 3 kere uygulayalım. Aynı hareketi yanlara doğru da uygulayalım. Başın yanına elimizi koyalım ve karşı basınç oluşturalım. 10 saniye yapalım. 
  3. Ara verip 3 tekrar yapalım. Nefes alalım, nefes verirken başımızı öne doğru eğelim. Boyun öne 45-60 derece eğilebilir. Çok eğmeden boynu indirip 5 saniye bekletelim. 8 tekrar yapalım. Aynı haraketi her iki boyun yanına da başımızı yan çevirerek uygulayalım. 8 tekrar yapalım

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.