Bowen Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

  • Genel Sağlık
  • Bowen Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 1.835 kez görüntülendi

Bowen Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Bowen hastalığı; cildin epidermin tabakası üzerindeki hücrelerin anormal büyümesi ile kendini gösteren bir rahatsızlıktır. Bazı uzmanlar bunu kanser öncesi evre olarak değerlendirir çünkü bu enfeksiyon kansere dönüşebilir. Bazıları ise bölgesel bir kanser olarak değerlendirir. İstatistiklere göre lekelerin %3’ü cilt kanserine dönüşmektedir.

 

Bowen Hastalığı Belirtileri

Bowen hastalığı belirtileri şunlardır:

  • Cilt üzerinde aylarca geçmeyen bir ya da daha fazla leke
  • Lekeler; 1 ila 3 cm çapında kırmızı ve hafif şiş şekildedir
  • Lekelerin kenarları düzensizdir fakat çevreleyen deriden farklıdır
  • Lekeler yavaşça büyür
  • Lekeler tahriş ya da yara şeklinde olabilir
  • Lekeler genelde pürüzlü ve serttir fakat kazındığında kanar
  • Lekeler büyüdükçe acı ya da kaşıntı hissi yaratabilir ve ciltte kalıcı yara izleri bırakabilir
  • Enfeksiyon çoğu durumda vücudun kafa, alt bacak ve el gibi güneşe maruz kalan bölgelerinde oluşur

Bowen Hastalığı Nedenleri

Hastalığın kesin nedeni henüz bilinmemekle birlikte genetik ya da alerjik olmadığı bilinmektedir. Bu enfeksiyona yatkınlığı arttıracak bazı risk faktörleri mevcuttur.

  • Nadiren güneş ışığına maruz kalan bölgelerin uzun süre güneş ışığında kalması
  • Çeşitli nedenlerden kaynaklanan kanser ile bölgeye verilen radyoterapi
  • Mühendislik yağları ya da arsenikle temas
  • Organ nakli ilaçları gibi bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçların kullanımı
  • Kadınlarda erkeklerden daha yüksek oranda görülen hastalık genelde 60 yaş üzeri kişilerde ortaya çıkar

Nadir durumlarda hastalık cinsel organları etkiler. Bu durum cinsel yolla bulaşan HPV virüsü ile bağlantılı olabilir. Bu virüsün bazı türleri rahim ağzı kanserine yol açar.

Bowen Hastalığı Tedavisi

“Bekle ve Gör” Süreci
Enfeksiyon normalde aylarca ya da yıllarca süren yavaş bir büyüme süresine sahiptir. Bu yüzden cildinizde ufak bir leke görüyorsanız onu dikkatle takip etmeniz gerekmektedir. Bununla beraber lekeyi takip açısında düzenli kontrollere gidilmesi de önerilir. Düzenli kontroller cildinde iyileşme problemleri olan hastalar için özellikle faydalıdır.

Dondurma
Kriyoterapi olarak da bilinen teknik; enfeksiyonu dondurmak için uygulanır. Yöntemi uygularken, sıvı azot enfekte bölgeye püskürtülür. Başta bu üşüme ve rahatsızlık hissi yaratır. Birkaç hafta içinde enfekte bölge soyulup dökülecektir.

Krem Sürmek
Bu tedavi Bowen Hastalığını iyileştirmek için anti-kanser ilaçlarının kullanımını kapsamaktadır. Bu durumda 5-florouasil ya da 5FU gibi kimyasallar kullanılabilmektedir. Alternatif olarak imiquimod kullanılabilir. Kimyasallar bir süre boyunca düzenli olarak enfekte cilt üzerine tatbik edilir.

5FU durum iyileşmeden cildi kırmızı ve enfekte yapabilir. Imiquimo krem ise enfekte cilt hücrelerinden kurtulmak için bağışıklık sistemini kullanır. Tam iyileşme sağlanmadan ciltte kızarıklık ve tahriş görülebilir.

Küretaj ve Elektrokoter
Bu tedavi; enfekte bölgeyi kazıma anlamına gelen küretajın ardından elektrik ve ısı yardımıyla kanamanın durdurulması anlamına gelir. Bu tedavi küçük yaralar için uygundur. Doktor önce anestezi uygulayıp, hasarlı cildi kazıdıktan sonra bir iğne ya da elektrikle ısıtılan bir döngüyle kanamayı durduracaktır. Bu tedavi ciltte yara izi bırakabilir.

Fotodinamik Tedavi
Bu yöntem Bowen Hastalığı da dahil birçok durumda kullanılabilir. Özellikle büyük enfeksiyonlu yaraları olan hastalar için kullanılır. Enfeksiyonlu hücreler üzerinde ışığa duyarlı ilaçlarla beraber ışığın yara üzerinde kullanılması anlamına gelmektedir. Bu metot uygulanırken ışığa duyarlı krem bölgeye uygulanır ve 3-4 saat bekletilir. Bundan sonra özel bir ışık 10-15 dakika boyunca bölgeye yansıtılır. Tam iyileşmeden önce yöntemin birkaç kez uygulanması gerekebilir.

Ameliyat
Küçük yaralardan oluşan Bowen Hastalığı için cerrahi prosedür yardımcı olabilir. Ameliyat lokal anestezi ile gerçekleştirilir ve dikiş gerekebilir. Büyük yaralar için bu çözüm uygun değildir.

Lazerle Tedavi
Bu yöntemde yoğun ışık hasarlı cilt hücrelerinden kurtulmak için uygulanır. Genital organlarda ve parmaklarda görüldüğünde Bowen Hastalığı için uygulanabilir.

Tedavi Sonrası Bakım
Tedaviden sonra doktorunuzla düzenli kontrollere gidip tedavi devam etmeli mi diye kontrol etmelisiniz. Aynı zamanda yeni bir leke oluşumu ya da tedavi edilen lekede bir değişiklik gözlemeniz durumlarında da doktorunuza görünmelisiniz.

Güneşten Korunma
Eğer Bowen Hastalığı geçirdiyseniz güneşe karşı ekstra dikkatli olmalısınız çünkü tekrarlaması için yüksek risk altındasınız demektir. Bunu 30 faktör ve üzeri güneş kremleri ve kıyafetlerle sağlayabilirsiniz.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.