Botulizm Nedir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

  • HASTALIKLAR
  • Botulizm Nedir, Tedavisi Nasıl Yapılır? için yorumlar kapalı
  • 1.322 kez görüntülendi

Botulizm Nedir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bazen çeşitli nedenlerden dolayı adını bile duymadığımız farklı hastalıklara yakalanma olasılığı ile karşı karşıya kalabiliyoruz, işte botulizm nedir nasıl bir hastalıktır olarak bu yazımızda bilmeyenler için yardımcı olmayı planlıyoruz. Çok az kişinin bildiği ve bir o kadarının da adını duyduğu bir hastalık olan botulizm özetle botulinus zehirlenmesidir, nadir olarak görülür ancak sonuçları ölümcül olabilmektedir. Yaşayan hayvanlarda dahil olmak üzere bütün canlılarda rastlanabilen clostridium botulinum bakterisinin varlığından kaynaklanır ve vücudu zehirler, felç riski oluşturur ve hatta öldürebilir. Kısaca dikkat edilmesi gereken ölümcül zehirli bir hastalıktır denilebilir, hastalığın bulaşması bakterinin mevcut olabileceği hayvan dışkılarının bulunduğu ortam ya da bakterinin bulunduğu meyve ve bitkilerin kirli olarak tüketilmesi ile olabilmektedir.

Öyle ki clostridium botulinum bakterisinin zehri bilinen en güçlü zehirler arasında yer alır, zehirlenmenin ilk etkileri aslında sinir sistemi üzerinde olur ve bu nedenle de öncelikle kişiyi zehirlerken felç etme gibi özelliği de vardır. Tam anlamıyla vücutta yer alan bütün kasların sıkışmasını ya da kasılmasını tetiklediği için solunum kaslarına etki edince kişiler solunum yetmezliğinden hayatlarını kaybedebilir. Botulizm tedavisi nasıl yapılır aşamasına geçmeden önce belirtileri ve kişide zehrin ne kadar sürede etki edebileceği konusunu paylaşalım. Genel olarak etkilerinin görülmesi zehirlenmeden sonraki takribi 12 ile 36 saat arasında görülür ve bazen bu süre 14 gün gibi uzun bir vadeye de dağılabilir. Gelelim belirtilerine; aslında genel kabul olabilecek yorgunluk, halsizlik ya da baş ağrısı gibi şikayetler ile başlar, en belirgin olanı ise kısmi ya da vücut genelindeki felç olma durumudur. Öncelikle yüz bölgesindeki kaslar ile başlar ve zamanla ayaklara doğru ilerler.

Tedavisi Nasıl Yapılır?

Botulizm tedavisi nasıl yapılır kısmında ise, tanını konulmasından sonraki tedavi sürecindeki ilk iki hafta büyük önem taşır. Eğer hasta bu süreyi atlatabilirse tam anlamı ile iyileşme başlar ve tedavi süreci olan 6 haftaya kadar şikayetleri azalarak kaybolur, zehirlenmenin fark edilmesinden sonra daha fazla etkisi olmaması adına hasta kusturulur ya da mide yıkama operasyonu gerçekleştirilir. Ayrıca bağırsaklarda hala bakteri olabileceği için lavman yapılması gerekir ki damar yolu ile de antioksidan enjekte edilir. Bunların dışında hızlı şekilde ilerleyen zehirlenmelerde solunum fonksiyonlarında oluşan zararlar için de dış etken olarak solunum cihazlarına bağlanılması gerekebilir. Özellikle toplu haldeki gıda zehirlenmeleri vakalarında damar yolundan antioksidanlar her halükarda verilir ki olası botulizmin önüne geçilebilsin. Dikkat edilmesi gereken konulardan birisi bakteriyi vücudumuza almadan yiyeceklere özen gösterilmesidir, özellikle konserve halinde olan et ve sebze ürünlerinde rahatlıkla üreyebilecekleri için hijyenik olmayan konservelerin tüketilmemesi gerekir. Dünya standartlarında özellikle Amerika’da sebze konservelerinden bu hastalığa yakalanılma oranı yükselirken ülkemizde ise sucuk ve pastırma gibi ürünlerin aşırı tüketilmesinden ve hijyensiz üretiminden kaynaklanabilmektedir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.