Boğazda Balgam Nedenleri ve Tedavisi

  • Genel Sağlık
  • Boğazda Balgam Nedenleri ve Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 968 kez görüntülendi

Boğazda Balgam Nedenleri ve Tedavisi

Boğazda balgam, mukus artışından veya mukusun atılamamasından kaynaklanabilir. Sıcak içecekler ve buhar soluma boğazda balgamı incelterek sökebilir.

Boğazda Balgam Neden Olur?

Balgam mukus birikintisidir. Mukus ise solunum yollarının kurumasını engelleyen ve kirliliklere karşı filtre görevi üstlenen sümüksü sıvıdır. Dolayısıyla az miktardaki boğazda balgam, beklenen ve gerekli bir durumdur. Ancak miktarının artması, renginin veya kıvamının değişmesi gibi etkenler rahatsız edici olabilir, bazı hastalıkların habercisi olabilir.

1) Yutak Reflüsü

Yutak reflüsü (laringofarinjiyal reflü), mide reflüsünün boğaza kadar yükselen türüdür. Boğazda balgamın ve boğazda takılma hissinin en sık karşılaşılan nedenidir. Mide reflüsünün neden olduğu mide yanması gibi belirtilere neden olmayabileceği için sessiz reflü olarak da bilinir.

  • Yemek borusunun her iki ucundaki büzücü kasların kontrolsüz çalışmasından kaynaklanabilir.
  • Bu kaslar aşırı kasılırsa boğazda balgamın aşağı inememesine yol açarak da birikmesine ve boğazda takılma hissine yol açabilir.

2) Sigara

Sigara ses tellerini ve boğazı kurutur. Sigaranın bu olumsuz etkisinden kurtulmak isteyen vücut, solunum yollarını nemlendirmek için ekstra balgam üretir.

Kimyasallar: Parfüm, temizlik ürünleri, boya malzemeleri gibi uçucu kimyasal içeren ürünler solunum yollarında tahrişe ve boğazda balgama neden olabilir.

Süt ve Süt Ürünleri: Boğazda balgam birikmesine neden olmasalar bile yağlı içerikleri yüzünden boğazda balgamın kalınlaşmasına yol açabilir.

3) Geniz Akıntısı

Geniz akıntısı da boğazda balgama yol açabilir. Aşağıdaki etkenler geniz akıntısına veya doğrudan boğazda balgama neden olabilir:

  • Sinüzit
  • Soğuk algınlığı, grip; solunum yolu iltihapları
  • Gıda alerjileri, bahar nezlesi
  • Kuru hava, toz, hava kirlilikleri

4) Bazı Hastalıklar

Aşağıdaki hastalıklar balgamın atılmasını zorlaştırarak veya balgamı artırarak boğazda balgama yol açabilir:

  • Sjögren sendromu: Tükürük azalmasına yol açan bir hastalık
  • Zenker divertikülü
  • Yemek borusu iltihapları, eozinofilik özofajit
  • Yemek borusu (özofagus) motilite sorunları
  • Son olarak, boğazda ortaya çıkan küçük kistler veya urlar boğazda balgam varmış hissine yol açabilir.

Boğazda Balgam Tedavisi

Boğazda balgama iyi gelen birçok doğal tedavi vardır. Bunun dışında ilaç tedavileri de denenebilir:


1) Limon Ve Bal

Limonun asidik içeriği balgamı söker. Bal ise boğazı yumuşatır. Bir bardak sıcak limonlu suya iki çorba kaşığı bal karıştırarak yudumlayabilirsiniz. Dilerseniz limon çayı da yudumlayabilirsiniz.

Acı Yiyecekler Tüketin: Biber ve karaturp gibi yiyeceklerin burun akmasına neden olan dekonjestan etkisi, boğazda balgamı da söker. Ancak asit reflünüz varsa baharatlı ve acı gıdalar durumu kötüleştirebilir.

Sıcak İçecekler: Bitki çayları veya sıcak bir çorba; bir taraftan bağışıklığınızı güçlendirirken bir yandan da mukusu kırar, boğazda balgamın atılmasını sağlar.

Tuzlu Su İle Gargara: Bir bardak suda yarım çay kaşığı tuz çözerek gargara yapın. Boğazınızı temizleyecektir.

Kızarmış Ekmek: Yutarken boğazda balgamı kazıyarak alır.

Bol Su İçin: Hastalıktan kaynaklanan boğazda balgam artışı söz konusu ise bol su içmek bağışıklık sisteminizin işine yarayacaktır.

Elma Sirkesi: Tadı hoş bir olmasa da bir kaşık içmek etkili olur.

2) Buhar Soluyun

Sıcak su buharı boğazda balgamı çözer. Buhar solumak için sıcak bir duş alabilir, saunaya girebilir veya bir kap sıcak su üzerine eğilebilirsiniz. Odanızda nemlendirici cihazlar çalıştırmak da işe yarayacaktır.

  • Mırıldanın: Titreşimler boğazda balgamı kırar.
  • Boğazda balgamı tükürün, yutmayın.
  • Sigaradan ve pasif içicilikten uzak durun.
  • Burnunuzu sık sık temizleyin.

3) İlaç Tedavisi

Dekonjestanlar: Solunum yollarınızı açmak için sık sık kullanabileceğiniz ilaçlardır. Sprey şeklinde olanları en çok önerilenleridir.

Ekspektoranlar: Bronşlarda biriken balgamı sökerek atılmasını kolaylaştırırlar. Mukolitik etkili olanları mukusu (balgamı) inceltir; mukokinetik olanları ise balgamı parçalayarak söker. Guaifenesin ve potasyum iyodür gibi örnekleri vardır.

Antihistaminler: Alerji kaynaklı boğazda balgam tedavisi için önerilebilir.

Antibiyotikler: Sinüzit gibi bakteri kaynaklı hastalıkların tedavisinde önerilebilir.

4) Neti Pot

Bu kullanışlı alet sayesinde burun kanalları, ağız ve geniz temizlenerek geniz akıntısından ve boğazda balgamdan kurtulmak kolaylaşır. Neti pot solüsyonu olarak iyotsuz tuz ve içme suyu karışımı kullanabilirsiniz.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.