Boğaz ve Kulak Ağrısı- Bu Bilgiler İşinize Yarayacak

  • Genel Sağlık
  • Boğaz ve Kulak Ağrısı- Bu Bilgiler İşinize Yarayacak için yorumlar kapalı
  • 755 kez görüntülendi

Boğaz ve Kulak Ağrısı- Bu Bilgiler İşinize Yarayacak

Kulak ve boğaz ağrısı birlikte ortaya çıkabilir.

Boğaz ve Kulak Ağrısı Kısaca

Yaşam editörleri tarafından hazırlanan hastalık kartlari ilgili hastalığa ait en çok merak edilen sorulara kısaca yanıt verir.

  • Dikkat
  • Normal
Başlıca Belirtileri:

Alerji, iltihap ya da bulaşıcı etkenler, bezlerde şişkinlik ve hava kirliliği gibi nedenlere bağlı olarak kulak ve boğazın enfeksiyon kaptığı durumlar olabilir.

Boğaz Ağrısının Kulağa Vurması Nedir?

Kulak ve boğaz arasında östaki borusu adı verilen bir bağlantı olduğu için, boğazdaki bir iltihaplanma genellikle kulağı da etkilemektedir.

Hangi Doktora/Bölüme Gidilir?

Boğaz ve kulak ağrısı için Kulak Burun Boğaz (KBB) bölümüne gidilir.

Boğaz ve Kulak Ağrısının Nedenleri

Pek çok hastalık boğaz ve kulak ağrısına sebep olmaktadır. Boğaz ağrısı hafif, orta dereceli ya da şiddetli olabilir. Hafif derecede boğazda küçük bir rahatsızlık hissedilirken, şiddetli ağrılar yutkunma ve nefes alma gibi yaşamsal faaliyetleri etkilemektedir. Kulak ağrısı genel olarak orta, iç ya da dış kulakta oluşan enfeksiyonlara bağlıdır. Bu enfeksiyonlar birinde ya da hepsinde olabilir. Enfeksiyonun derecesine bağlı olarak ağrı hafif, orta dereceli ya da şiddetli olabilir.

Akut Sinüzit
Burun deliğinin iltihap kapmasıdır ve 8 haftaya kadar sürebilir. Eğer 8 haftadan uzun sürerse kronik sinüzit adı verilen sinüzittir (genel olarak farklı belirtiler gözlemlenir). Akut sinüzitin en yaygın nedenleri alerji ya da bakteriyel etkenlerden kaynaklanan soğuk algınlığıdır. Akut sinüzitte görülen en yaygın belirtiler ise; şiddetli baş ağrıları, yorgunluk, boğaz ve kulak ağrısı, kulak ve burunda doluluktur. Tedavisi; nazal dekonjestan, kortikosteroid, saline (tuzlu) burun spreyi ve analjezik (ağrı kesici) gibi ilaçlarla mümkündür.

Bademcik İltihabı
Bademcik iltihabı, çoğunlukla bakterilerden ya da virüslerden kaynaklanır (fakat aynı zamanda bireylerin bağışıklığına bağlı olarak mantardan da kaynaklanabilir). Öncelikli belirtileri; kulak ağrısı, boğaz ağrısı, ateş ve yutkunmada zorlanmadır.

Genellikle dinlenme, sıvı antibiyotik, gargara ile tedavi edilebilir. Ancak eğer hiçbir gelişme gözlenmiyorsa sistemik antibiyotik (katı antibiyotik) kullanılması önerilir.

Kulak Enfeksiyonu
Kulak enfeksiyonu; kulak ağrısına, denge kaybına, ateşe, baş ağrısına, enfeksiyonlu sıvı boşaltımına, duyma bozukluğuna ve iştah kaybına sebep olur.

Sıcak su torbaları, ağrı kesicileri, kulak damlaları ve antibiyotik ile tedavi edilebilir. Çocuklarda sürekli olarak kulak enfeksiyonu varsa takibe alınmalıdır.

Soğuk Algınlığı ya da Grip
Bahar dönemlerinde ya da kışın boğaz ağrısı ve kulak acısı genel olarak gözlenen durumlardır. Durumların büyük çoğunluğunda belirtiler birkaç gün içerisinde geçmektedir (özellikle de virüse bağlı enfeksiyonlarda).

Süreci daha da kısaltmak için evde uygulanan tedaviler faydalıdır. Bal ve limonlu sıcak çay, portakal suyu, acı biber ve tavuk suyuna çorba tedavi için kullanılabilir. Tedavisi güç durumlarda antibiyotik kullanmak ikinci bir enfeksiyonu engellemek için yararlı olabilir.

Bahar Nezlesi
Vücudun toza, polene ya da evcil hayvanlara verdiği alerjik tepkidir. Belirtileri soğuk algınlığına benzer. Burun akması, hapşurma ve sinüs basıncı.

En iyi tedavi alerji yapan maddelerden uzak durmaktır. Bunun dışında doktorunuz kortikosteroid, antihistamin, dekonjestan, lökotrien düzenleyici, nazal ipratropium ilaçlar verebilir.


Larinks (Gırtlak) Kanseri
Gırtlak kanseri boğaz ağrısına, kalıcı öksürüğe, ses kısıklığına/ bozukluğuna, nefes almada güçlüğe ve boyunda şişmeye sebep olur.

Kanserin aşamasına bağlı olarak, ameliyat, kemoterapi ve radyoterapi ile tedavi edilmektedir. Prognoz (hastalığın sonucu) kullanılan yöntemlere ve kanserin seviyesine göre değişmektedir.

Diğer Nedenler
Diğer nedenler ise şöyle sıralanabilir:

  • Diş iltihabı (boğaz ağrısı dişe vurur mu?)
  • Çok sıcak ya da çok soğuk yemek yeme
  • Boğaz ağrısına sebep olan küçükdil iltihabı
  • Ses tellerinin çok fazla kullanılması (özellikle öğretmenler, konuşmacılar ve şarkıcılar)
  • Sigara içmek ve aşırı alkol tüketimi boğazda tahrişe neden olur

Kulak ve Boğaz Ağrısı Tedavisi

Yutkunurken boğaz ve kulak ağrısına ne iyi gelir? Boğaz ağrısının kulağa vurması ne iyi gelir? Tedavisi önce altta yatan nedeni bulmakla başlar. Bunun dışında bazı doğal tedavi yöntemlerini deneyebilirsiniz. Aşağıda yer alan yöntemler olumlu sonuçlarıyla bilinmektedir.

Masaj
Masaj, kulak ve boğaz ağrısının tedavisinde etkili olan doğal yöntemlerden biridir. 1 çay kaşığı zeytin yağıyla beraber sandal ya da kekik yağı kullanılabilir. Bu yağla boyun bölgesine masaj yapıldıktan sonra bir havlu ya da eşarpla boyun kapatılır. Kulaklar için ise masaj, sıcak suya batırılmış bir havluyla kafa çevresine yapılmalıdır.

Gargara
Gargara yapmak kulak ve boğaz ağrısından kurtulmaya yardımcı olur. Sıcak Tuz gargarası her 30 dakikada bir uygulandığında belirtilerden erkenden kurtulmayı sağlar. Arnavut biberi gargarası da etkilidir. İçerisinde virüs engelleyen maddeler bulunmaktadır. 1 bardak sıcak suya 5 tutam arnavut biberi eklenip, en iyi sonuç için 15 dakikada bir gargara yapılmalıdır.ayrıca 1 fincan sıcak suya 2 çay kaşığı elma sirkesi ekleyip gargara yapmak da faydalıdır.

Sıcak İçecekler
Sıcak su ya da limonlu ve ballı sıcak çay içmek boğaz ağrısından kurtulmaya yardımcı olmaktadır.

Boğaz ve kulak ağrısına hangi bitki iyi gelir?

Zencefil
Zencefil ağrı kesici olarak etkilidir. Zencefil çayı da boğaz ağrısını engellemek için içilebilir.

Sarımsak
Sarımsak, içerisinde antiviral (virüs engelleyen) ve antifungal (mantar engelleyen) içeriği sebebiyle eski çağlardan beri ilaç olarak kullanılmaktadır. Boğaz ağrısı için iki diş sarımsak önerilmektedir. Çorbayla ya da herhangi bir içecekle beraber alınabilir. Kulak ağrısı için yarım diş sarımsak ve susam yağının sıcak haldeki karıştırılıp, daha sonra bu karışım her bir kulağa 10 dakika aralıkla damlatılabilir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.