Boğaz Kaşıntısı – Nedenleri ve Tedavisi

  • Genel Sağlık
  • Boğaz Kaşıntısı – Nedenleri ve Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 776 kez görüntülendi

Boğaz Kaşıntısı – Nedenleri ve Tedavisi

Boğaz kaşıntısı ya da gıdıklanması genelde küçük bir rahatsızlıktan daha fazlası değildir. Soğuk algınlığının veya alerjilerin bir belirtisi olabilir. Ya da kuru hava nedeniyle meydana gelir.

Ama sürekli hâle gelen boğaz kaşıntısı can sıkabilir. Boğazdaki kaşıntı uykunuzu bozabilir, günlük işlerinizden dikkatinizi dağıtabilir, boğazda ağrı ve tahrişe neden olabilir.

Boğaz Kaşıntısı Neden Olur?

Boğazın yüzeyleri mukus dokusuyla ve sinir hücrelerinin uç noktalarıyla kaplıdır. Bu sinir uçları yiyecekler, hava, virüsler ya da alerjik reaksiyonlarla tahriş olabilir. Mukusun normalde boğazı nemlendirmesi ve yiyeceklerin kolayca geçmesini sağlaması gerekir. Ama bazen mukus kuruyabilir ve boğaz kaşınabilir. Bu genelde bir enfeksiyon veya vücudun susuz kalması sebebiyle meydana gelir. Bazı durumlarda da vücut çok fazla mukus üretir, boğazı fazla nemlendirerek, yine kaşıntıya neden olabilir.

Boğaz Kaşıntısı Nedenleri

Boğaz kaşıntısının nedenleri şunlardır:

Vücudun Susuz Kalması (Dehidrasyon)
Boğaz kaşıntısının muhtemelen en yaygın sebebi vücudun susuz kalmasıdır. Boğaz kuruduğunda ve hassas dokuyu korumak için yeterince mukus üretilmediğinde ortaya çıkar.

Genellikle su içmek yardımcı olur. Ama işe yaramazsa, doktorunuza danışmalısınız. Sürekli hâle gelen dehidrasyon daha ciddi bir tıbbi sorunun belirtisi olabilir. Bu sorunlardan bazıları şeker hastalığı ve viral bir enfeksiyondur.

Beslenme, İlaçlar ve Yaşam Tarzı
Yeterince su içmemeye ek olarak, bazı yiyecek ve içecekler boğaz kaşıntısına neden olabilir. Kafein vücudun susuz kalmasına neden olabilir. Bu yüzden çok fazla kahve ve çay tüketiyorsanız boğazdaki kaşıntının nedeni bu olabilir. Bazı antidepresanlar ve ilaçlar da boğazda kaşıntıya sebep olabilir. Bunun için ilaç prospektüslerini dikkatlice okuyun. Sigara içmek de boğazı tahriş ederek kaşıntıya sebep olabilir.

Bu alışkanlıklarınızı değiştirerek ve alternatif ilaçlar konusunda doktorunuzdan yardım alarak boğazda kaşıntı derdinden kurtulabilirsiniz.

Boğazın Aşırı Kullanımı
Boğazı gün boyunca aşırı kullanmak, kurumaya ve kaşıntıya neden olur. Çok fazla konuşanlarda ya da öksürenlerde, sesli ve yanlış şekilde şarkı söyleyenlerde, bağıranlarda ya da horlayanlarda görülür. Ayrıca bir hastalık sonucu ağzından nefes almak zorunda kalanlarda veya öksürenlerde oluşur.

Enfeksiyonlar
Boğazınızda bir enfeksiyon oluşması mümkündür. Genellikle bademciklerde meydana gelir ve onların tahriş olmasına neden olur. Boğaz enfeksiyonları antibiyotik veya antiseptiklerle tedavi edilebilir. Küçük boğaz enfeksiyonları tuzlu suyla gargara yapıldığında geçebilir. Eğer sürekli boğazınız kaşınıyorsa tuzlu suyla düzenli olarak gargara yaparak, ağız hijyenini de sağlamış olursunuz. Çünkü tuz bakteri ve mikropları yok eder.

Enfeksiyonu önlemek için dişlerinizi fırçalamayı ve diş ipi kullanmayı ve yemeklerinizi düzgünce pişirmeyi unutmayın.

Alerjiler
Alerjik reaksiyonlar boğazın kaşınmasına sebep olabilir. Bu bahar alerjisi de olabilir, yediğiniz bir şeyden de kaynaklanabilir. Eğer sürekli boğaz kaşıntısı çekiyorsanız, hangi yiyecekleri yediğinizde nasıl hissettiğinizi yazdığınız bir defter tutun. Bu, boğaz kaşıntısına sebep olan durumları öğrenmenizi sağlayabilir.


Psikolojik Nedenler
Boğaz kaşıntısına eşlik eden boğaz temizleme ve öksürme sinir bozucu bir alışkanlık hâline gelebilir. Bazen boğaz kaşıntısı psikosomatik olabilir, yani buna sebep olan hiçbir dış faktör yoktur. Böyle bir bozukluk genelde boğaz tahrişine neden olan gerçek bir olaydan sonra meydana gelir. Boğazda gıdıklanma hissi ise rahatsız edici sosyal bir duruma sinirlerin tepki vermesi olabilir. Eğer bu problem varsa meditasyon ve diğer rahatlatıcı yöntemleri deneyebilirsiniz. Bu alışkanlığı yenmek zaman isteyebilir. Eğer durum ciddiyse bir psikoloğa görünebilirsiniz.

Boğaz Kaşıntısı Tedavisi

Boğaz kaşıntısının birçok tedavisi vardır, ama tedavi yollarına geçmeden önce problemin ciddi olup, olmadığına karar verin. Eğer kaşıntıya ek olarak, kızarıklık ve nefes darlığı çekiyorsanız, acilen tıbbi bir yardım alın. Çünkü bu anafilaksinin belirtisi olabilir ve hayatı tehdit edebilir.

Boğaz kaşıntısına iyi gelen tedavi yöntemleri şunlardır:

Boğaz Damlaları ve Spreyleri
Eczanelerde boğaz pastilleri boğaz kaşıntısını tedavi etmek için etkili bir yoldur. Tükürük üreterek, boğazı nemlendirir ve kaşıntıyı dindirir. Boğaz damlalarını özellikle hastalık ve alerjiler nedeniyle meydana gelen boğaz tahrişini önlemek için kullanabilirsiniz. Spreyleri de boğaza direkt olarak sıkabilirsiniz. Hamile kadınlar ve nefes darlığı çekenler boğaz spreylerinden uzak durmalıdırlar.

Tuzlu Su Gargarası
İlaç halinde satılan gargaralar vardır ama tuzlu su gargarası boğaz kaşıntısı sorunundan kurtulmak için yeterlidir. Yarım çay kaşığı tuzu bir bardak ılık suda karıştırın. Ağzınıza biraz su çekerek 10 saniye boyunca gargara yapın. Suyu tükürdükten sonra iki kez daha bu işlemi yapın. Gün içinde kaşıntıyı tekrar hissettiğiniz zamanlarda bunu yapın. Hiçbir zaman tuzlu suyu yutmayın.

Hava Nemlendiricisi
Boğaz kuruluğu ve kaşıntısının bir sebebi kuru havadır. Özellikle kuru havalarda havayı nemlendirmek için bir hava nemlendiricisi kullanın. Bu makine gün boyunca kullanılabilir ama insanlar genelde gece kullanmayı faydalı bulurlar.

Zencefil ve Bal
Bir tatlı kaşığı bal ile bir bardak zencefil çayını karıştırıp, içerek, boğaz kaşıntısından kurtulabilirsiniz. Gün içinde yavaş yavaş içebilirsiniz.

Zerdeçal ve Süt
Bir bardak sütü kaynatıp, bir çay kaşığı zerdeçal ile karıştırın. Biraz soğumasını bekledikten sonra yatarken için. Bunu sorun geçinceye kadar birkaç gün boyunca tekrarlayabilirsiniz. Daha iyi sonuçlar için zencefil de ekleyebilirsiniz.

Papatya Çayı
Boğaz kaşıntısını gidermek için bilinen en kolay yollardan biri de papatya çayıdır. Kaynamış suya biraz kuru papatya ekleyerek, demlenmesini bekleyin ve için. Papatya çayı ayrıca genel bir rahatlatma özelliğine sahiptir.

Ebegümeci Kökü ve Kaygan Karaağaç
Kaygan karaağacı pastil şeklinde bulabilirsiniz. Ebegümeci kökünü de çay yapmak için kullanabilirsiniz. Gün boyunca bu iki yöntemi sırayla kullanın.

Unutmayın, eğer hamileyseniz ya da bebek emziriyorsanız hiçbir bitki çayını doktorunuza danışmadan kullanmayın.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.