Böbreklerimizin Sağlığı İçin Neler Yapmalıyız? Uzman Önerileri

  • Genel Sağlık
  • Böbreklerimizin Sağlığı İçin Neler Yapmalıyız? Uzman Önerileri için yorumlar kapalı
  • 792 kez görüntülendi

Böbreklerimizin Sağlığı İçin Neler Yapmalıyız? Uzman Önerileri

Böbrekler vücudumuzdaki en önemli organlardandır. Böbreklerin bedenimizde pek çok görevi vardır; Zararlı maddeleri idrar yoluyla dışarı atarlar, tansiyonu dengelerler, kandaki fosfor kalsiyum dengesini sağlarlar, kan yapımına yardımcı olurlar. İşte böbreklerimizin sağlığı için dikkat etmemiz gerekenler;

Bol bol su için

Su böbreklerin en iyi dostudur.  Su içmek vücudumuzu toksinlerden arındırıp organların sağlıklı bir şekilde işlemesine yardımcı olur. Günde 8-10 su bardağı su içme alışkanlığı edinerek böbrek sağlığınızı doğal yoldan koruyabilirsiniz.

Böbrek sağlığı için faydalı gıdalarla beslenin

Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu böbreklere faydalı olan besinleri şöyle bildiriyor; Lahana, karnabahar, kırmızıbiber, sarımsak, soğan, elma, kızılcık, yaban mersini, ahududu, çilek, kiraz, kara üzüm, yumurta beyazı, balık ve zeytinyağıdır.

Spor yapın

Yapılan bilimsel çalışmalar fazla kilonun böbreklere de zarar verdiğini gösteriyor. Spor yaparak hem kilonuzu muhafaza edebilir, hem de zararlı maddeleri ter yoluyla vücudunuzdan atabilirsiniz.

İyi uyuyun

Uyku böbrek sağlığı için de çok önemli bir yaşam ritüelidir. Uyku sayesindehücre yenilenmesi gerçekleşir, bağışıklık güçlenir, böbrekler dahil bedenimizdeki sağlık sorunları onarılır. Mutlaka günde 8 saat uyuyun.

Tuz alımını sınırlayın

Çok fazla tuz tüketimi böbrekler tarafından süzülemez, vücutta birikip yüksek tansiyona neden olur. Yüksek tansiyon (hipertansiyon), böbreklerdeki küçük damarlarda türbülans oluşturarak böbrek hasarına ve böbrekte işlev bozukluğuna yol açar. Böbrekleriniz sağlıklıysa günlük 1 çay kaşığından fazla tuz tüketmemeli ve böbrek fonksiyonlarında bozulma veya yüksek tansiyonunuz varsa tuzu 1,500 mg’dan az sodyum tüketmelisiniz.(1 çay kaşığı kadar tuz 2,300 mg. sodyum içerir.)

Sigaradan uzak durun

Sigara içme alışkanlığı edinmek vücudunuza yapabileceğiniz en zararlı şeylerden biridir. Sigaranın vücudun her organına ve damarlara zarar verdiği bilimsel olarak da ispatlanmıştır. Sigara, böbrekler için de çok zararlıdır çünkü sigara dumanıyla tenefüs edilip kan dolaşımında çözünen toksinler böbreklerin içindeki kan damarlarına ve filtreleri tahrip eder. Sigarada bulunan zehirli bileşikler böbreklere giden kan akışını azaltır ve böbrek fonksiyon bozukluklarına yol açar.

Gereksiz ilaç kullanmayın

İlaçlarda bulunan kimyasalları böbrekleri tahrip ettiği inkar edilemez bir gerçektir. İlaçların çoğu böbreklere olan kan akışını azaltıp böbrek fonksiyonunu bozar. Böbreklerin sağlıklı çalışmasını engellerler.

Bol meyve ve sebze tüketin

Meyve ve sebzeler antioksidan deposu besinlerdir. Bu özellikleri sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirirler. Meyve ve sebzeler, böbreklerdeki kanı sağlıklı bir şekilde filtrelemek için ihtiyaç duyduğu ideal besin kaynaklarıdır.

Yılda bir kez böbrek fonksiyonlarınızı kontrol ettirin

 Diyabetik, hipertansif, kilo fazlalığı olan, ailesinde böbrek hastalığı bulunan kişiler, doktora giderek yılda bir kez böbrek fonksiyonlarını kontrol ettirmelidir.

İdrarı tutmayın

Su içmek ne kadar rutin bir alışkanlıksa, idrar yapmak da zararlı olan sıvı atıkların atılması için gerekli bir eylemdir. Ancak birçok kişi hijyenik sebepler ya da bir takım yanlış alışkanlıklar sebebiyle idrarını gün içerinde sıklıkla tutmaktadır. İdrar tutmak tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarına, mesane yapısının bozulmasına ve böbrek yetmezliğine kadar ilerleyen ciddi tablolara yol açabilmektedir. Bir kişinin normal bir süreçte günde 4-6 kez idrarın yapılması gerekir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.