Blefarit Nedir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

  • HASTALIKLAR
  • Blefarit Nedir, Tedavisi Nasıl Yapılır? için yorumlar kapalı
  • 1.058 kez görüntülendi

Blefarit Nedir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Yüzyıllar boyunca çeşitli organlar farklı nedenlere bağlı olarak değişik şikayet ve rahatsızlıklar görülmüştür ve bazılarının tedavilerinde de oldukça başarılı sonuçlar alınmıştır. İşte blefarit nedir sorusuna da tedavi edilebilir bir göz kapağı iltihabı hastalığı diyebilmemiz mümkündür, çocuklarda ve yetişkinlerde görülebildiği gibi iki farklı tipi vardır. İlki yağlı cilt yapısına sahip kişilerde görülen seboreik blefarit diğeri ise mikrobik nedenlerle oluşan blefarittir. Seboreik blefaritte gözyaşı yapısının bozulmasına bağlı olarak kapak kenarlarında kızarık, kirpik diplerinde kepeklenmeler daha doğrusu bozuk gözyaşı yapısına bağlı kolayca soyulabilir bir tabaka oluşumu görülür. Mikrobik olan blefarit ise daha ciddiye alınması gereken bir durumdur, göz kapaklarının kenarların dışarıdan sert olan kabuklar vardır ki bu kabuklar kaldırıldığında kanarlar, ayrıca gözünü açmayı veya açık tutmayı da oldukça zorlaştırır.

Blefarit Nasıl Tedavi Edilir

Blefarit nasıl tedavi edilir sorusuna gelecek olursak da, her ne kadar gruplaştırılsa da iki tipteki blefaritte aynı şekilde tedavi edilir. Tedavideki esas amaç kapak kenarlarının temiz tutulmasıdır, unutulmamalıdır ki blefarit bir deri hastalığıdır ve geçmesi gibi bir ihtimal olmadığından hayatınız boyunca sizinle kalacaktır. Bu nedenle de her iki branş olarak kontrollerinin yapılmasında fayda vardır, sürekli olarak bir tedaviden söz edilemediği gibi amaç belirti ve şikayetlerin azalmasını sağlamaktır. Bunun içinde antibiyotikli damlalar ya da kremlerden faydalanılmaktadır, haricinde kortizon içerikli damlaların kullanıldığı da bilinmektedir ancak sürekli kullanımda başkaca yan etkilerin görülmesi de kaçınılmazdır. Bunların dışında sıcak bir havlu yardımı ile uygulayabileceğiniz sıcak kompleksler gözlerinizde ve çevresinde rahatlama sağlayacaktır. Ayrıca asıl amacın göz kapaklarının kenarlarının temizliği olduğunu ve hastalığınızı bu şekilde kontrol altına alabileceğinizi unutmayın, bu temizliği de eczanelerde yer alan özel mendil ya da solüsyonlar yardımı ile yapabilirsiniz.

Harici olarak bahsetmemiz gereken başkaca bir konu da elbette blefarit belirtileri konusudur, listedekilerden herhangi birini tek başına olarak da yaşayabilirsiniz birkaç tanesinin birlikte olacak şekilde de yaşayabilmeniz mümkün. O halde daha dikkatli olabilmemiz adına belirtiler listemize bir göz atalım.

Belirtileri;

– Gözde sulanma,

– Göz çevresinde çapaklanma,

– Gözde kızarıklık,

– Göz kapaklarında kızarıklık ve bağlantılı olarak yanma hissi,

– Göz içinde ve kapaklarda kaşıntı,

– Kirpiklerinizde dökülme,

– Aşırı ışık durumlarında fazla hassasiyet,

– Göz açılıp kapanmalarında sıklaşma,

– Göz ve çevresinde şişlik,

– Kirpiklerinizin şekillerinde değişimler,

– Göz kapaklarının farklı alanlarında yapışma,

– Kirpikler arası oluşan kabuklanmalar.

Bu belirtilerden herhangi birisine rastlamanız durumunda ilgili uzman hekimle görüşülmeli ve şikayetler ilerlemeden gerekli müdahaleler yapılmalıdır. Blefarit körlüğe ya da başkaca kalıcı bir hasara neden olmasa da günlük yaşam kalitenizi düşürürken sürekli yenilenen şikayetlerde psikolojik açıdan yıpranmanıza neden olur. Her ne kadar hayati önemler taşımasa da blefarit dikkat edilmesi ve özen gösterilmesi gereken bir rahatsızlık çeşididir ve iş hayatınızdan özel hayatınıza kadar olumsuz etkileri görülebilmektedir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.