Lahana suyu, Brassica oleracea ailesine ait lahana yapraklarından elde edilen hafif aromalı bir besin suyudur. Lahana, salata ve güveçlerden turşu formlarına ve sağlıklı besin sularına kadar, mutfaklarda yaygın olarak kullanılan doyurucu ve besleyiciliği yoğun bir sebzedir. Ayrıca dünya çapında yaygın olarak yetiştirilmektedir.

 

Besin Değerleri Nasıldır?

Tek bir bardak lahana suyu önemli miktarda K vitamini, A vitamini, E vitamini, C vitamini, kalsiyum, demir, potasyum, glutamin, fosfor, iyot, B vitamini kompleksleri, fitobesinler, enzimler ve antioksidan bileşikler içerir. Eğer herhangi bir meyve suyu içmek isterseniz, onu tüketmek yerine, diyet lifi bakımından zengin lahana suyu tüketebilirsiniz. Bir dahaki sefere basit, ucuz ve besin açısından zengin bir sebze suyu denemek istiyorsanız, kendiniz evde hazırlayın ve şaşırtıcı yararlarının tadını çıkarın.

Sağlık Faydaları Nelerdir?

Etkileyici sağlık yararları arasında vücudun detoksifiye edilmesi, bağışıklığı güçlendirmek, kilo vermeye yardımcı olmak, cilt sorunlarının daha hızlı iyileşmesini sağlamak, hormon fonksiyonunun dengelenmesi ve kan basıncını düşürmek bulunmaktadır.

 

Cilt Bakımına Yardım Eder

C vitamini ve E vitamini de dahil olmak üzere antioksidanlarla doludur, bunların hepsi de cildinizin sağlığını ve görünümünü iyileştirmeye yardımcı olabilir. Cildin yüzeyindeki serbest radikalleri temizleyebilir ve cildinize sağlıklı bir parlaklık verirken kırışıklıklar ve lekeler gibi yaşlanma belirtilerini azaltabilir.

 

Vücudu Detoks Etmeye Yardımcı Olur

Diüretik bir madde olarak birçok ünlü sanatçı, yüzyıllardır vücuttaki toksinlerden kurtulmak için lahana suyu içiyor. Lahana suyunda Glukosinolat bulunur, bu da toksinlerin, gereksiz hormonların ve enzimlerin vücuttan atılmasına yardımcı olabilir. Ayrıca karaciğer ve böbrekleri detoksifiye etmeye yardımcı olur.

Kilo Vermeye Yardım Eder

Kalori bakımından son derece düşüktür ve bir bardağı sadece 18 kalori içerir. Bununla birlikte, bu sebze suyu oldukça besleyicidir ve tok hissetmenize yardımcı olabilir. Böylece, aşırı yemek ihtiyacı duymazsınız ve ana öğünler arasında atıştırma riskini azaltır. Bu yüzden kilo verme amaçlı diyetinizin bir parçası haline getirebilirsiniz.

 

Bağışıklığı Güçlendirir

C vitamini, antioksidanlar ve diğer bağışıklık güçlendirici minerallerin varlığı ile, bu sebze suyu bağışıklık sistemi için mükemmel bir kalkan olabilir. Ayrıca, içerisindeki bazı aktif ve etken maddeler bağışıklık sisteminizin iş yükünü azaltan histaminlerin salınmasına karşı koyabilir.

 

Kolesterol Seviyesini Düşürür

Çok sayıda çalışma, düzenli olarak lahana suyu tüketiminin, kalp sorunlarına yol açabilecek “kötü” yağ olan LDL kolesterol seviyesini düşürmeye yardımcı olduğunu bulmuştur. Kolesterol seviyenizi dengeleyerek, kilo vermeye yardımcı olabilir ve kalp sağlığını geliştirir.

Mide Bozukluklarını Tedavi Edebilir

Lahana suyunun en bilinen yararlarından biri, mide asidite seviyelerini dengelemek ve mide ülserlerinin varlığını azaltmaktır. Sülforafan ve diğer doğal enzimlerin varlığı nedeniyle, midenizin mukus tabakasını güçlendirebilir ve böylece peptik ülserlerin oluşma ihtimalini azaltır. Aslında, çalışmalar günde 4 bardak lahana suyu içmenin iki haftadan daha kısa sürede mide ülserini ortadan kaldırabildiğini göstermiştir.

Beyin Fonksiyonunu Geliştirir

Araştırma, lahana suyunun, antosiyaninler ve K vitamini gibi aktif bileşenler içerdiği için, beyin fonksiyonunu geliştirdiğini ve nöral yollardaki plak birikimini azalttığını göstermiştir. Bu içecekteki diğer antioksidanlar ile birlikte; Alzheimer hastalığı ve diğer nörodejeneratif hastalık riskinizi azaltabilirsiniz.

 

Hormon Seviyelerini Dengeler

Lahanada önemli miktarda iyot bulunur, bu da bu suyun tiroid bezini ve hormon üretimini düzenlemeye ve desteklemeye yardımcı olabileceği anlamına gelir. Eğer hipertiroidi ve hipotiroidi gelişme olasılığınızı azaltmak istiyorsanız, bu sebze suyu tam da ihtiyacınız olan şeydir. Ayrıca tiroid sorunları yaşayan insanlar, tüketmeden önce doktorlarına danışmalıdır.

 

Kanseri Önler

Lahana suyundaki sülfürik bileşikler ve izosiyanat da dahil olmak üzere, her ikisi de; oksidatif stres ve karsinojenleri negatif etkileyen hücrelerden koruyabilen bir dizi eşsiz antioksidan içerir. Araştırma, bu aktif maddelerin, kolon, mide ve prostat kanseri dahil olmak üzere kanser riskini azaltabileceğini göstermiştir.

 

Kan Basıncını Düşürür

Önemli miktarda potasyum içerir ve bir vazodilatatör işlevi görür. Bu kan basıncını düşürebildiği anlamına gelir. Dolayısıyla, kan damarlarınızdaki ve arterlerdeki gerginliği ve daralmayı azaltabilir, böylece ateroskleroz, kalp krizi ve felç riskinizi azaltır, ayrıca kas ve sinir sistemi işlevini de iyileştirir.

Yan Etkileri Nelerdir?

Aslında çok az yan etkisi vardır, ancak bazı insanlar gaz ve şişkinlikte bir artış yaşadığını belirtmekle birlikte, diğerleri bağırsak iltihabında bir artış olduğunu bildirmektedir. Bu yan etkilerin çoğu, eğer ölçülü egzersiz yaparsanız kolayca önlenebilir.

 

  • Şişkinlik ve gaz: Lahana suyundaki aktif bileşenler, yani sülfürik bileşikler, bağırsaklarınızdaki bakterilerle zayıf etkileşime girebilir ve gazda bir artışa neden olabilir. Bu şişkinlik ve rahatsızlığa yol açabilir. Bu yan etkiyi yaşarsanız daha az miktarda lahana suyu içmeyi deneyin.
  • İrritabl Bağırsak Sendromu: İrritabl bağırsak sendromlu kişiler, önerilen miktarda lahana suyundan daha fazlasını içtiklerinde; ishal, rahatsızlık ve bağırsak iltihabı gibi semptomların kötüleştiğini bildirmiştir.
  • Tiroid Fonksiyonu: Eğer mide ülserini ortadan kaldırmak için önemli miktarda lahana suyu içiyorsanız, tiroid bezinizi etkileme şansı vardır. İyot hormon üretimi ve tiroid regülasyonu için gerekli olsa da, çok fazlası tehlikeli olabilir. Hiper ya da hipotiroidiniz varsa, bu sebze suyunu diyetinizin düzenli bir parçası haline getirmeden önce doktorunuzla konuşun.

 

Nasıl Yapılır?

Evinizde kolayca hazırlayabilirsiniz ve tadı yumuşaktır, ekstra meyve, sebze veya baharat eklemeye çalışabilirsiniz. Kırmızı lahana biraz daha tatlı olma eğilimindedir ve eğer diğer sebze ve meyvelerle karıştırmayı planlıyorsanız, iyi bir seçenek olabilir. Lahana suyu yapmak için, lahananın yoğun ve orta kısmını kullanmalısınız, ancak dış yapraklardan da birkaç adet atabilirsiniz.

 

Malzemeler:

 

  • 1 orta boy beyaz lahana (ince doğranmış)
  • Yarım elma (soyulmuş)
  • 1 adet soyulmuş taze kök zencefil dilimi
  • 1 limon (soyulmuş)
  • 1 bardak içme suyu

 

Tüm malzemeleri iyice yıkayın ve hazırlayın. Blendera atın ve pürüzsüz bir püre kıvamına gelene kadar 2-3 dakika karıştırın. Bir kaseye aktarın ve bardağa alırken süzün. Soğutulmuş olarak servis yapın ve tadını çıkarın.