Beslenmek Karın Doyurmak Değildir!

  • SAĞLIKLI YAŞAM
  • Beslenmek Karın Doyurmak Değildir! için yorumlar kapalı
  • 1.079 kez görüntülendi

Beslenmek Karın Doyurmak Değildir!

Bir düşünün, beslenmenize ne kadar önem veriyorsunuz? Vücudunuzun gereksinimleri olan tüm besinleri alıyor musunuz, yoksa sadece karnınızı mı doyuruyorsunuz? Uzmanlara göre beslenme ve sağlık uyumlu olması gereken ikilidir. Yemek yerken amaç sadece karın doyurmak değil, yeterli ve dengeli beslenmek olmalıdır.

Herşey beslenmeyle ilgili
Yeterli ve dengeli beslenme; vücudun gereksinimi olan karbonhidrat, protein, yağ, vitamin, mineral, su ve lifleri yeterli ölçüde ve düzenli bir şekilde alarak sağlanabilir. Vücudun çalışmasında her birinin ayrı görevi olan bu besin gruplarının eksikliği veya fazlalığı, sağlık bozukluklarına yol açar. Beslenmeyle sağlığımızın ne kadar yakın ilişkili olduğunu bir düşünün. Boyumuzun uzunluğu, zeka yüzeyimiz, cilt yapımız ve hatta davranışlarımız bile beslenmeyle ilgili.

Yapılan araştırmalar yetersiz ve dengesiz beslenmeyle vücut yapısı arasında doğru ortantılı bir ilişki olduğunu ortaya koymaktadır. Bunun yanında, gelişmiş ülkelerde görülen ölüm nedenlerinin başında gelen kalp-damar, diyabet, kanser gibi hastalıklarda yanlış ve dengesiz beslenmenin en önemli etken olduğu bilinmektedir.

Her gün bir bardak süt
Süt, yoğurt ve peynirler gruptaki besinlerin özelliklerin büyüme ve gelişme sürecindeki çocuklar, yaşlılar, gebe ve emziklikler için önemlidir. Bu besinler kalsiyum, fosfor, protein, a vitamini ve bazı b grubu vitaminler açısından zengindir. Kalsiyum, kemik yapısı için bilhassa önemlidir. 35 yaşına kadar yeterince süt, yoğurt ve peynir tüketmeyen kişilerde, ileri yaşlarda sıkça kemik erimesi problemiyle karşılaşılmaktadır. Her gün en az 1 bir bardak süt ya da yoğurt veya 2 kibrit kutusu kadar peynir tüketmek, sağlıklı yaşam için son derece yararlıdır.

Sebze ve meyveye önem verin
Et, tavuk, balık, yumurta ve kurubaklagillerde protein, A vitamini, bazı B grubu vitaminler, fosfor ve magnezyum gibi mineraller vardır. Sağlıklı bir bünye için her gün, bu gruptaki besinlerden birini ya da birkaçını tüketmemiz gerekmektedir. Sebze ve meyveler ise vitamin ve mineral ihtiyacımızı karşılar. Bu yüzden günde 3-4 porsiyon tüketilmelidir. Pirinç, bulgur, yulaf, çavdar gibi tahıl ürünleri ise karbonhidrat yönünden zengindirler ve vücuda enerji verirler.

Su ve liflerin sağlıklı beslenme için önemi ise tartışılmazdır. Su, besinlerin vücuda alınmasını, sindirimin kolaylaşmasını, hücrelere taşınmasını ve vücutta oluşan zararlı atıkların dışarı atılmasını sağlar. Ayrıca vücut ısısının denetimi için de gereklidir. Lif yani posa, bitkilerin sindirilmeyen hücre duvarıdır. Çözünebilen lif ve çözünemeyen lif olarak iki türü vardır. Çözünebilen lif sebze, buğday, ve diğer tahılların kepeğinde bulunur. Lifli besinler, midedeki sindirim ve boşaltma hızını düşürdükleri için daha uzun süre tok tutmaktadırlar.Sağlık için iki tür lif de önemlidir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.