BESİN DESTEKLERİNİN OMURGA SAĞLIĞINDAKİ YERİ

  • SAĞLIK HABERLERİ
  • BESİN DESTEKLERİNİN OMURGA SAĞLIĞINDAKİ YERİ için yorumlar kapalı
  • 1.475 kez görüntülendi

BESİN DESTEKLERİNİN OMURGA SAĞLIĞINDAKİ YERİ

BESİN DESTEKLERİNİN OMURGA SAĞLIĞINDAKİ YERİ

İnflamasyon, ağrı, kızarıklık ve şişme ile kendini gösteren bir klinik tablodur. İnsan organizmasında omurga eklemleri, kaslar, tendonlar, ligamentler ve kemik yapılardaki anormallikler ağrı ve inflamasyona yol açabilir.
Günümüzde sıklıkla bazı antiinflamatuar ilaçlar (ağrı kesiciler) bunun tedavisinde kullanılmaktadır. Ancak bu ilaçların mide-barsak sistemi, kemik iliği, böbrekler ve kalp-damar sistemi üzerine olan yan etkileri uzun süreli kullanımlarını kısıtlamaktadır.
Doğal besinlerde bulunan pek çok madde omurga ve diğer eklemlerin dejenerasyonunun gecikmesi ve hatta önlenmesine katkıda bulunabilir. Bu maddelerin besinlerle alınması ya da beslenmeyi destekleyici preparatların kullanılması bel ve omurga sağlığına katkı sağlayabilir.

Omega 3
Balık yağının kas, iskelet ve bel fıtığı için kullanımı 18. Yüzyıla kadar gitmektedir (Curtis). Bir çok çalışma omega 3 poliansatüre yağ asitlerinin en etkili doğal antiinflamatuar madde olduğunu göstermiştir.
Koroner arter hastalığının önemli nedenlerinden olan damarlardaki inflamasyonu azalttığı için Amerikan Kalp Derneği (AHA) tarafından önerilmektedir. Çok balık tüketen ülkelerde nörodejeneratif hastalıklar ve depresyon da daha az görülmektedir (Daviglus).
Ayrıca direkt olarak ağrı kesicilerin etki ettiği mekanizma ile antiinflamatuar etki yaratmakta, ayrıca beldeki disk ve bir çok eklemin kıkırdağındaki hasarın önlenmesinde etkili olmaktadır.

Zerdeçal
Zencefil ailesinden çiçekli bir bitkiden ekstrakte edile sarı pigmentli, Ayurvedik ve Çin tıbbında antiinflamatuar olarak kullanılan bir maddedir.Kolit, nörodejeneratif hastalıklar, artrit ve kanser tedavisinde kullanımı önerilmektedir. Ağrı kesicilerle kullanıldığında etkilerini artırdığı ve dozlarını azalttığı bilinmektedir (Araujo, Badria).

Akgünlük (Bostwellia serrata)
Hindistan, Afrika ve Arap yarımadasında yetişen bu ağacın reçinesinin antiinflamatuar, anti-artritik ve ağrı kesici özellikleri olduğu bilinmektedir (Safayhi, Gupta). İçeriğinin proinflamatuar enzimleri inhibe ettiği çeitli çalışmalarda gösterilmiştir (Singh, Sharma, Raychaudhuri).

Kondroitin sülfat
Normalde vücudun eklem çevresindeki kıkırdakta bulunan bir glikozaminoglikandır. Başlıca fonksiyonları: zararlı proteazları inhibe etmek, eklemdeki glikozaminoglikanları artırmak ve sinovial trombüsleri engellemektir. Klinik çalışmalarda sinovial hyaluronik asiti artırdığı gösterilmiştir (Lopes Vas). Bu nedenle omurga ve diğer eklemlerin dejeneratif olgularında faydalı olabilmektedir

Glukozamin
Glukozaminoglikan ve proteoglikanların vücutta üretiminde önemli bir hammaddedir. Kıkırdak hücreleri, kollajen ve proteoglikan yapımını uyarır, sinovia hücrelerini uyarır ve antiinflamatuar etki gösterir. Osteoartritte yavaş bir şekilde etkisini gösteren bir maddedir.

Metil sülfonil metan (MSM, DMSO2)
Kükürt içeren bir maddedir. Bir çok besin desteği içinde bulunmaktadır. Özellikle diz osteoartritinde olumlu etkileri çalışmalarca kanıtlanmıştır (Brien, Kim, Debbi, Pagonis). Antioksidan ve antiinflamatuar etkileri konusunda da çalışmalar vardır (Barmaki, Nakhostic-Roohi).

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.