Besin Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi

  • SAĞLIKLI BESLENME
  • Besin Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 1.102 kez görüntülendi

Besin Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi

İmmun sistem normal şartlarda zararsız olan bir maddeyi, yani besin maddesini, yanlışlıkla zararlı bir madde olarak algıladığı zaman besin alerjisi ortaya çıkar. Vücut buna yanıt olarak savunma sistemini harekete geçirerek o besin maddesine özgü IgE antikorlarını üretmeye başlar.

Kişi aynı besin maddesini daha sonraları yediğinde, immun sistem büyük miktarlarda kimyasal maddeler ve histamin salgılar. Bu kimyasal maddeler, solunum sistemi, sindirim sistemi, cilt ve kalp-dolaşım sistemlerini etkileyebilecek bir dizi alerjik reaksiyonu tetikler.

Besin alerjileri bebeklik çocukluk döneminden ve hatta anne karnından başlayarak görüle bilmektedir. Ailesinde en azından bir ebeveyni veya bir kardeşinde alerji öyküsü (alerjik rinit, astım, besin alerjisi veya egzema) olan bebeklerin yaşamlarının ilk 5-7 yılı içinde besin alerjisi ortaya çıkma riski %20 kadar yüksek olabilir

Belirtiler: Kusma, Bulantı, Kramp tarzında karın ağrıları, Ürtiker, Egzama, Baş ağrıları, İshal, Astım, Öksürük, hırıltılı solunum, Tekrarlayan orta kulak sorunları, Nezle.

Besin alerjisinde tedavi
Basit eliminasyon diyetleri: Besin alerjilerinin tanısına olanak sağlayan diyetlerdir. Tanı için objektif testler olmadığı durumlarda klinik hikayeye dayanarak alerji yaptığı düşünülen besin veya besinlerin yasaklanması yoluna gidilir. Bir veya birkaç besinin (süt, yumurta gibi) yasaklandığı basit eliminasyon diyeti, hipoallerjenik diyet gibi çeşitli tipleri vardır. Tanı sonrası tedavide de eliminasyon diyeti kullanılır

Çoklu eliminasyon diyetleri: Eğer basit eliminasyon diyetinde alerjiye neden olan besin anlaşılmıyorsa daha karmaşık bir eliminasyon diyeti uygulanır. Çoklu eliminasyon diyetleri iki aşamada incelenir.
– Başlangıçta besin alerjisini oluşturabilecek büyük bir grup diyetten çıkartılır ve belli bir süre sonra bu besinler diyete tek tek eklenir.
– Çok sayıda besin diyetten yavaş yavaş çıkartılır.

Elemental diyetler: Besin ögelerinin basit formlarının karışımından oluşan, sindirim ve emilimi kolay posasız ticari diyetlerdir. 1950 li yıllarda geliştirilmiş, 1975 te enteral beslenme için en iyi diyet türü olarak değerlendirilmiştir. Ancak bu diyetlerin bileşimindeki besin ögeleri gerçek anlamda elemental (en basit) formda bulunmayabilir.

Besin alerjileri için çözüm yolları:
– Kendinizce tanı koymayın bu sizin veya çocuğunuzun büyüme ve gelişimi için çok önemli bir besinden mahrum kalmasına neden olabilir.
– Besin alerjisinin tanısında ve tedavisinde uzmanlardan yardım alın.
– Diyetisyen yardımı ile hangi besin yerine neyi seçebileceğinizi ya da dengeli bir beslenme için neler yapabileceğinizi öğrenin.
– Diyetle besin alerjilerinin kontrolünde yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat edilmelidir, diyette alerjiye neden olabilecek besinlerin mümkün olduğunca kullanılmaması ve bu besinlerin yerine geçebilecek besinlerin aileye ve çocuğa öğretilmesi gerekmektedir.
– Etiket bilgisi okuma alışkanlığı kazanın (içindeki maddeler, üretim ve son kullanma tarihi).
– Yemek yapımında değişik yollar, değişik lezzetler deneyin.

Bu yazı besin alerjisi belirtileri, besin alerjisi tedavisi, besin alerjisi testi, besin alerjisinin belirtileri, besin alerjisi testi nasıl yapılır konusunda bilgi vermek için yazılmıştır.

gıda alerji testi nasıl yapılır, besin alerjisi testi nasıl yapılır, gıda alerjisi testi nasıl yapılır, besin alerji testi nasıl yapılır, gebelikte besin alerjisi, gıda alerjisi testi nerede yapılır, cocuk gıda alerjı testı nasıl yapılıryapılır, gıda alerji testi nerede yapılır, besin alerji testi nasl yaplr, gida alerjisi tedavisi nasıl yapılır

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.