Bel Düzleşmesi Nedenleri ve Tedavisi

  • Genel Sağlık
  • Bel Düzleşmesi Nedenleri ve Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 941 kez görüntülendi

Bel Düzleşmesi Nedenleri ve Tedavisi

Bel düzleşmesi, çoğu zaman kemik sorunlarından kaynaklanır. Bazı bel ameliyatlarının sonucu olarak da doğabilir. Tedavide cerrahi müdahale, riskleri de göz önünde bulundurularak değerlendirilmelidir.

Bel Düzleşmesi Belirtileri

Bel düzleşmesinde omurganın bel kısmındaki öne doğru olan oval girişi düzleşir. Bel düzleşmesi ile birlikte kas, tendon ve bağlar zayıflayarak ya da gerilerek yeni duruma uyum sağlamaya çalışır. Bu değişimler ve omurganın düzleşmesi aşağıdaki belirtilere yol açabilir:

  • Öne doğru eğilme
  • Dik durmada zorluk
  • Sürekli bel veya bacak ağrıları
  • Kas yorgunluğu, kas ağrıları

Belirtiler gün içinde zaman geçtikçe şiddetlenir, hasta gittikçe daha fazla öne doğru eğildiğini hisseder.

Bel Düzleşmesi Neden Olur?

1) Dejeneratif Disk Hastalığı

Omurlardaki veya omurlar arasındaki baskı emici dokularda görülen ilerleyici aşınma hastalığıdır. Bu durum omurların ön tarafında yükseklik kaybına yol açtığı için zamanla bel düzleşmesi görülebilir.

2) Bel Cerrahisi Sendromu

Laminektomi (omurlardaki eklem çıkıntılarının kesilmesi) veya sinir daralması nedeni ile ortaya çıkan omurga sorunlarında uygulanan baskı azaltma ameliyatları, bel eğiminin azalmasına ve bel düzleşmesine yol açabilir. Bazı vakalarda omurganın sabit konumu da kararsız hale gelebilmektedir.

3) Omurga Kompresyon Kırıkları

Kompresyon (basınç) kırıkları genellikle kemik erimesi nedeni ile ortaya çıkar. Bu kırıklar birden fazla omurun boyunda değişime yol açarsa, uzun vadede bel düzleşmesi görülebilir.

4) Ankilozan Spondilit

Ankilozan spondilit, tüm omurgada katılığa ve eklem sorunlarına yol açan kronik bir iltihaplı hastalıktır. Bazı vakalarda kifoz (kamburluk) ile beraber bel düzleşmesine de görülebilir.

Bel Düzleşmesi Tedavisi

1) Egzersiz

Çoğu hasta egzersiz sayesinde cerrahi müdahale geçirmeden iyileşmekte veya gelişim göstermektedir. Bel düzleşmesinde aşağıdaki egzersizler önerilebilir:

Açma Germe Hareketleri: Zaman içinde kasılmış ve sertleşmiş kasları rahatlatmak için önerilir. Aşağıdaki egzersizleri gün içinde uygulamak hızlı rahatlama sağlayacaktır:


  • Sırt üstü uzanın. Ayak tabanları yerde, dizlerinizi yükseltin. Bel pozisyonunuzu değiştirmeden ve ellerinizden destek almadan bir bacağınızı tavana doğru kaldırın, bacağınızı düz konuma getirin, havada daireler çizin.
  • Ellerinizle kaval kemiğinizden destek alarak bacağınızı karnınıza doğru çekin. Bu esnada diğer bacağınız yerden bir miktar yüksekte düz konumda olsun.
  • Ayaklarınızı düz uzatarak yere oturun. Kollarınızı iki yana açın. Belinizden olabildiğince iki yana dönün.

Güçlendirme Hareketleri: Yüz üstü uzanın. Ayak parmaklarınız dışarı doğru, kollarınız başınızın önünde düz; Süpermen pozisyonu alın. Ayaklarınızı ve kollarınızı olabildiğince yukarı kaldırın. Hareket çok zor geliyorsa, kollarınızı yanınızda kıvırın, ellerinizden destek almadan hareketi tekrar edin.

Esneme Hareketi: Bir duvarı arkanıza alarak bir adım ilerleyin. Kollarınızı başınızın üstüne kaldırın. Ayaklarınızı hareket ettirmeden duvara erişene kadar geriye doğru esneyin.

2) Sağlık topu

Yere bir sağlık topu bırakarak beliniz sağlık topuna gelecek şekilde uzanın. Ayaklarınızdan destek alarak topun üstünde ileri geri ve yuvarlak hareketler yapın.

3) Ağrı Kesiciler Ve Diğer Tedavi Yöntemleri

Bel düzleşmesinin yol açtığı bel ve bacak ağrıları şikayetinden kurtulmak için parasetamol kullanılabilir. Ibuprofen gibi steroid olmayan iltihap giderici ağrı kesiciler de kullanılabilir.

Aşağıdaki tedavi seçenekleri de çoğu hastada sonuç verecektir:

  • Fizik tedavi
  • Aerobik fitness
  • Postür (duruş) eğitimi almak

4) Cerrahi Müdahale

Bel düzleşmesi şiddetli deformiteden kaynaklanıyorsa, ilaçla kontrol altında tutulmayan şiddetli ağrıya yol açıyorsa veya diğer tedaviler hiç gelişim sağlamıyorsa cerrahi müdahale gerekli olabilir.

Ameliyat esnasında genellikle spinal ostektomi uygulanır. Bu müdahalede omurların bir veya birkaçından üçgen prizma şeklinde kemik parçası çıkarılır. Bu sayede omurgaya ihtiyaç duyduğu eğim kazandırılır.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.