Bel Ağrısı

  • Genel Sağlık
  • Bel Ağrısı için yorumlar kapalı
  • 802 kez görüntülendi

Bel Ağrısı

Bel Ağrısı Nedir?
Kalçaların üzerindeki üçgen bölgedeki ağrılara bel ağrısı denir.Kronik (uzun süreli) bel ağrılarının şiddeti, içten içe ağrı ile vücudun öteki kısımlarına yayılan keskin ağrı arasında değişir.

Bel Ağrısının Nedenleri, Sebepleri Nelerdir?
Bel ağrısı kasların gerilmesinin, kas spazmlarının veya bağların çekilmesinin sonucudur.Bazı vakalarda artrit ya da disk kayması gibi başka hastalıklardan da kaynaklanır.Çoğu zaman bel ağrısına stres ya da uzun süre önce olmuş bir kaza da yol açabilir; kötü pozisyon, uzun süre oturmak, kullanılan alet veya makinenin titreşimleri, egzersiz yapmama, kötü fiziksel kondisyon ya da uzun süreli gerilim bel ağrısının nedeni olabilir.Ağrı sıklıkla kötü kaldırma tekniği, tekrarlamalı dönüş hareketleri, düşme veya bir kaza sonucu aniden başlar.Hapşırmak veya öksürmek gibi sıradan günlük durumlar bile ağrıya neden olabilir.Genellikle böylesi akut (kısa dönemli) yaralanmalar tümüyle iyileşir.Bel ağrısı çoğu kez belli bir neden olmadan da meydana gelebilir ve buna özgül olmayan bel ağrısı adı verilir.Bel ağrısının bir çok nedeni vardır ve bazıları çok ciddi olabilir (örneğin kemik enfeksiyonu veya tümör, aort anevnizması, böbrek iltihapları).Açıklanamyan, ani veya sürekli şiddetli bel ağrısı veya ağrıyla birlikte ateş gibi belirtiler doktora gitmeyi gerektirir.

Bel Ağrısının Belirtileri Nelerdir?
Başlıca belirti aniden, geceleyin ya da birkaç gün içinde beliren ve hafiften şiddetliye kadar değişkenlik gösteren ağrıdır.Ağrı sürekli olabileceği gibi, sadece belli şekilde hareket edildiğinde veya belli bir pozisyon alındığında da ortaya çıkabilir.Sertleşme de oluşabilir.Ağır ve sertleşme hareket etmeyi imkansızlaştıracak kadar kötü olabilir.

Bel Ağrısı Nasıl Önlenebilir?
Bel ağrısıyla baş etmenin en iyi yolu meydana gelmesini önlemektir.Bel bir kere rahatsızlandıysa, tekrar nüksetme ihtimali giderek yükselir.Sırt, karın ve bacak kaslarını dinç tutmak için egzersiz yapın.Her gün hafif egzersiz ve haftada 3 kere 30 dakikalık daha yorucu faaliyetler (hızlı yürüme, yüzme, bisiklet sürme veya koşma) iyi bir yöntemdir.

Otuşununuza Dikkat Edin. Kambur çıkarmaktan uzak durun; başınızı dik, omuzlarınızı düz tutun ve göğsünüzü öne çıkarın.Ayakta dururken ağırlığınızı ayaklarınız üzerinde dengeleyin.Aşırı yüksek topuklu veya altı kalın ayakkabılardan kaçının.

Sağlam, sırt kısmı yüksek bir sandalyede oturun. Kendinizi yatağa, koltuğa atmayın ve gerekiyorsa omuganıza bir yastık dayayın.Sık sık sandalyeden kalkın.Araba kullanırken bacaklarınızı aşırı uzatmaya gerek kalmayacak şekilde direksiyona yakın oturun.Sık sık mola verin, arabadan dışarıya çıkın, gerinin ve hareket edin.

Sert bir şiltede uyuyun. Şilteniz yeteri kadar destek sağlamıyorsa, altına bir tahta koyabilirsiniz.En iyi uyku pozisyonu bacakları hafifçe büküp yan yatmaktır.Başınızın altına alçak bir yastık koyun.Sırtüstü uyuyorsanız dizlerin altına bir yastık koyun.

Doktorun tavsiye ettiği gibi kilo verin. Şişmanlık sırt kaslarını gerer.

Bel Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?
Ani oluşan bel ağrılarının hemen hemen hepsi reçetesiz satılan ağrı dindirici ilaçlar ve istirahatle tamamen geçer.Sorunu meydana getiren nedene veya süreye göre bu yöntemler kronik ağrının da ortadan kalkmasına yardım edebilir.

İlaçlar. İltihaba karşı streroid dışı ilaçlar genellikle işe yarar.Eğer tedavi safhasındaysanız veya başka bir sağlık sorununuz varsa, bu ürünleri kullanmadan önce doktora danışın.Aslında hafif sakinleştiriciler olan kas gevşeticilerin çoğu ağrıyı ortadan kaldırmada bu ilaçlardan daha etkili değildir, ama uykuyu arttırabilir.Haşhaşlı narkotikler belirtilerin birinci günü veya gecesindeki muazzam ağrı durumları dışında çok ender olarak gerekebilir.Kortikosteroid iğnesi, ağrı belli bir noktaya özgü ise, sınırlı bir süre için işe yarayabilir.

Dinlenin. İlk 24-72 saat içinde sırtüstü yatmak ve ayaklarınızı yukarıya kaldırmak üzere bir yatağa ya da yere uzanın.Gün byunca sık sık 20 dakika sürelerle buz koyun.Ağrıdan 24-48 saat sonra ılık banyo rahatlatabilir.Ağrı devam ederse, doktora başvurun.

Egzersiz. Mümkün olduğu kadar kısa süre içinde normal faaliyetinize dönmeye çalışın.Doktorunuza basit yer egzersizlerini sorun iki hafta içinde giderek aerobik egzersizlerini artırın, ama sırt ve karın kaslarını harekete geçiren germe hareketlerinden kaçının.İlk başta bel ağrısı belirtileri hafifçe tekrarlayabilir.Ağrı şiddetlenirse, farklı egzersizler yapın.

Fizik Tedavi. Hafif masajlar, özel egzersizler, korse, kuşak kullanmak veya traksiyon bazı kişilere yararlı olur; uzun süreli kuşaklar ise kasların zayıflamasına yol açabileceği gibi karşı etkide de bulunabilir.Uzun süre ayakta kalanlara ayakkanı içine konan ayaklıklar yardımcı olabilir.

Omurga Masajı Tedavisi. Bazı durumlarda bir omurga masajı uzmanının bakımı yararlı olabilir.

Ameliyat. Ameliyat bel ağrılarının %1′inden daha azı için gerekli olabilir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.