Behçet Hastalığı Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

  • HASTALIKLAR
  • Behçet Hastalığı Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır? için yorumlar kapalı
  • 1.320 kez görüntülendi

Behçet Hastalığı Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tarihte ilk kez 1937 yılında Türk hekim Hulusi Behçet tarafından tanımlanan ve bu sebeple de Türk doktorun soyadı ile anılan Behçet hastalığı, vücut içerisinde bazı kısımlar üzerinden etkisini gösteren ve günümüzde halen daha kesin bir tedavisi bulunamayan bir deri hastalığıdır.

Belirtilerini daha çok ataklar biçiminde gösteren  Behçet hastalığının belirgin özelliklerinden biri, vücut içerisinde farklı organlarda etkisini gösterebilmesi ve bağışıklık sistemi ile ilgili olabilmesidir. Bu sebeple, Behçet hastalığı belirtilerini göstermesi ile birlikte vücudun bağışıklık sisteminin zayıflamasına da neden olabilmektedir.

Behçet Hastalığı Belirtileri İse Şunlardır;

  • Ağız bölgesinde yaraların meydana gelmesi
  • Genital bölgede yaraların meydana gelmesi
  • Göz damarlarında iltihaplanmaların meydana gelmesi
  • Gözde kanlanma ve bulanık görme problemi meydana gelmesi
  • Deri üzerinde yaraların meydana gelmesi
  • Kan damarlarında meydana gelen iltihaplanmalar sonucunda tıkanan damarlara bağlı olarak bacaklarda ağrıların ve şişliklerin meydana gelmesi gibi birçok belirtiler Behçet hastalığında görülmektedir.

Behçet Hastalığı Daha Çok Kimlerde Görülmektedir?

Bilinenin aksine bulaşıcı bir cilt hastalığı olmayan Behçet hastalığı daha çok 20 ila 40 yaş aralığındaki bireylerde, Akdeniz, Ortadoğu ve Uzakdoğu ülkelerinde yaygın olarak görülmekte ve toplumumuzda ise, her 300 bireyden birinde görüldüğü tespit edilmiştir.

Behçet Hastalığı Teşhisi Nasıl Yapılmaktadır?

Paterji adındaki bir test uygulaması ile teşhis edilebilen Behçet hastalığında bu sayede hasta derisi altına enjekte edilen bir madde ile hastalığa bağlı iltihabik durumun söz konusu olup olmadığına bakılmaktadır. Ancak, Behçet hastalığının kesin bir tedavisi olmadığı gibi, kesin bir tanısı da bulunmamaktadır.

Behçet Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?

İlaç tedavisi ile tedavi edilen Behçet hastalığında Kolsişin, Kortikosteroid ve bağışıklık sistemi baskılayan etkili ilaçlar sayesinde iltihabın çoğalım göstermesi bu sayede önlenmektedir. Behçet hastalığını kesin olarak ortadan kaldırılması söz konusu olamadığından, ilgili ilaçlar sayesinde yalnızca hastalığın belirtilerinin yeniden etkisini göstermemesi sağlanmaktadır.

Ayrıca, uzun dönemli tedavi edilen Behçet hastalığında düzenli ilaç alımı ve doktor takibi yapılması gibi faktörler, Behçet hastalığında başarılı ve daha kısa süreçli tedavi yapılması açısından önem arz etmektedir.

Ciddi bir cilt problemi olması sebebiyle, Behçet hastalığı tedavisinde ayrıca gerek görülmesi durumunda hastane yatışı da söz konusu olabilmektedir.Hasta, doktor kontrolünde uzunca veya orta vadeli hastane yatış sürecinden sonra taburcu edilmektedir.

Behçet Hastalığında Doktora Ne Zaman Başvurulmalıdır?

Tedavi edilemediği takdirde ciddi sağlık sorunlarına da yol açabilen Behçet hastalığında ilk belirtinin görülmesi ile birlikte hemen hastanelerin dermatoloji bölümüne başvurulmalıdır. Toplumda nadiren görülen ciddi deri hastalıklarından biri olan Behçet hastalığı etkilerini göstermesi ile birlikte bireylerde halsizlik, huzursuzluk, özgüven düşüklüğü, sosyal alanlardan uzaklaşma isteği, uyku sorunları, stres, ruhsal gerginlik, iş ve sosyal alanlarda başarısızlık, aşırı üzüntü ve kaygı gibi birçok olumsuz duygu durumlarına da neden olabilmektedir.

 

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.