Bebeklere Şeftali Ne Zaman Verilir, Şeftali Bebekte Gaz Yaparmı?

  • Genel Sağlık
  • Bebeklere Şeftali Ne Zaman Verilir, Şeftali Bebekte Gaz Yaparmı? için yorumlar kapalı
  • 804 kez görüntülendi

Meyveler bağışıklığımızı güçlendiren, bizi hastalıklardan koruyan vitamin ve minarel dolu yiyeceklerdir. Bu nedenle  the U.S. Department of Agriculture (ABD Tarım Bakanlığı) günde 1,5-2 su bardağı meyve tüketmeyi tavsiye ediyor.

Meyveler sağlık için çok faydalı olmasına rağmen meyvelerin bir kısmı şişkinlik, gaz gibi semptomlara neden olabilmektedir.

Sual: Şeftali gaz yapar mı? bebeklerde ve yetişkinlerde şeftali yemek gaza neden olur mu?

CEVAP

Prof. Dr. Esin Ünlü’nün cevabı: (Elma, armut, şeftali,ve erik gibi meyvelerde bulunan sorbital gaza neden olur.)

Sual: Bebeklere şeftali kaç aylıkken verilir?

CEVAP

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Duygu Gür Ünal’ın cevabı şeftali ve nektarini bebeklere 6.aydan itibaren cam rendeden geçerek yahut blenderla, robotla veya çatalla püre yapıp önce çeyrek dilim olarak başlayıp, ertesi günlerde arttırmak suretiyle verilebilir.

Diyetisyen ve beslenme uzmanı Taylan Kümeli bebeğe başlanacak ilk ek besinleri elma veya şeftali suyu ve püresi ile yoğurt olduğunu bildiriyor.

Şeftali yedikten sonra gaz, şişkinlik, mide yanması, ishal ve karın ağrısı gibi semptomlarla karşılaşıyorsanız bu durum sizde fruktoz intoleransı olduğunu gösterebilir. Fruktoz meyvelerde olan bir şeker türüdür. Fruktoz intoleransı olan kişiler meyve tükettiğinde fruktoz maddesi sindirilmeden bağırsaklara gider. Bağırsaklarda bulunan yararlı bakteriler fruktozu parçalarken karbondioksit ve hidrojen gazı ortaya çıkar.Bu gazlar, şişkinlik ve gaz gibi fruktoz intoleransı belirtilerine yol açar.

Kurutulmuş meyveler, elma, çilek, nar, guava, kivi, armut, şeftali, nektarin ve papaya en yüksek lif içeren meyvelerdendir. Uzmanlar günlük lif ihtiyacının kadınlarda 25 gr, erkeklerde ise 36 gr olduğunu bildiriyor. Lifli besinler kabızlığı önlemekte bağırsakların sağlıklı işleyişinde çok faydalıdırlar. Fakat normalin üstünde lifli gıda tüketimi mesela fazla miktarda şeftali yemek, günlük lif ihtiyacını aşacağından gaz ve şişkinlik gibi mide bağırsak sorunlarına neden olabilir.

Şeftali dahil tüm meyveler bağırsaklar tarafından tam sindirilemeyen karbonhidrat ismindeki minerali içerdiğinden gaz yapabilirler. Bu karbonhidratlar bağırsaklara geldiğinde, bağırsakta bulunan yararlı bakteriler karbonhidratları parçalama sürecinde gaz oluşur. Şeftali gibi meyvelerde fruktoz ve lif dahil karbonhidrat oranı diğer meyvelerden fazla olduğundan şeftali yemek bağırsaklarda şişlinlik ve gazı artırabilir.

Şeftalinin gaz yapmasının bir diğer nedeni de şeftali alerjisidir. Şeftali alerjisi şeftalide bulunan bir proteinin bağışıklık sistemimiz tarafından tehdit olarak görülmesi ve bağışıklığımızın bu meyveyi vücuda kabul etmemek için savaşmasıyla meydana gelir. Bunun sonucunda şeftali yediğinizde gaz, ishal, kabızlık, ciltte kaşıntı ve cilt döküntüsü gibi belirtiler ortaya çıkar.

Not: Bu cevaplar  yalnızca soru soran şahıslara münhasırdır. Doktorunuza danışmadan bebeğinize şeftali vermeyin.

Şeftali Kabızlık Yaparmı? Uzman Doktorlar Cevaplıyor Tıklayınız

Şeftali Zayıflatırmı Yoksa Kilo Aldırırmı, Şeftali Kaç Kalori? Tıklayınız

Şeftali Diyeti İle 4 Günde 3 Kilo Diyet Listesi Tıklayınız

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.