Bebeklerde Uyku Eğitimi: Mışıl Mışıl Uyku

  • Genel Sağlık
  • Bebeklerde Uyku Eğitimi: Mışıl Mışıl Uyku için yorumlar kapalı
  • 811 kez görüntülendi

Bebeklerde Uyku Eğitimi: Mışıl Mışıl Uyku

Çoğu anne bebeğinin uyku düzensizliğinden şikâyet eder. Hiç şüphesiz anneliği kutsal yapan olgulardan biri de katlanılan uyku problemleri. Uyumazlar, kolay uyanırlar, gece uyanırlar, uyandırırlar ağlarlar vesaire… Peki, bebeklerde uyku eğitiminin püf noktaları nelerdir?

Mışıl Mışıl Bir Uyku İçin

Hazırlayın
Karnının tok, altının temiz olduğundan emin olun.

Yorulmasını sağlayın
Yaşına uygun fiziksel aktivitelerle yorun. Ellerini avucunuza alarak bir müziğe ritim tutabilir, oturacak çağa geldi ise destekle sırtınıza koyup gezdirebilir veya ufak hoplatmalar yapabilirsiniz.

Ilık bir banyo yaptırın
Güzel bir uyku için neşeyle dolu banyodan daha etkilisi yok.

Sizin de uyku düzeniniz olsun
Bebekler ortamın enerjisini şaşılacak derecede iyi algılarlar. Sizin de sakinleşip düzenli zamanlarda yatağa girmeniz onu etkileyecektir.

Dikkatini odaklayın
Onunla konuşarak, karşısında dans ederek, yaşına uygun oyunlar oynayarak sizinle keyifli zaman geçirmesini ve yorulmasını sağlayın. Sonrasında uykunun kollarına düşüverecektir.

Masal okuyun
Ne dediğinizi anlamasa bile ses tonunuz onu sakinleştirecek, huzurlu bir uykuya çağıracaktır.

Bebeklerde Uyku Eğitimi Yöntemleri

İlk Üç Ay
Yeni doğan bir bebeğe altıncı haftaya kadar uyku ile ilgili herhangi bir yönlendirme yapmayın. Bir yeni doğan zaten her birkaç saate bir beslenmek isteyecektir. Sadece ihtiyaçlarını karşılamaya ve onu rahat ettirmeye odaklanın.

Altıncı haftadan sonra bebeğinizin biyolojik saatini gece uykusuna göre yönlendirmeye başlayabilirsiniz. Ilık bir banyo sonrasında masal okurken karnını doyurup uykunun kollarına bırakabilirsiniz.


Burada önemli olan, akşam yatırdığınız ve sabah uyandırdığınız saatlerin hep aynı kalmasıdır. Uyku süresi bebekten bebeğe değişmesine rağmen bu süreçte bebeklerin günde 15-17 saat uyumaları normaldir. Bebeğin gece uykusunu 8 saatlik bir periyotta değerlendirmek mantıklı olacaktır.

Dördüncü Ay ve Sonrası
Bu aşamada bebeğin gece uyanmaları azalmaya başlayacaktır. Öncesinde birkaç saatlik uyku ve kısa süreli uyanmalar şeklinde devam ederken; dört aylık olan bebeklerde uyku bölünme miktarı azalır. Dolayısıyla gece uykusu kavramı daha gerçekçi hâle gelir. Gece uykusunun periyodunu 8 saatten 12 saate çıkarabilirsiniz.

Ancak bilinmesi gerekir ki 6 ayını doldurmamış bebeklerin gece uykusunda hiç uyanmamaları pek olası değildir. Bu, zamanla düzene oturur.

Aklınızda Olsun
Şu şekilde yerinmeleri duymuşsunuzdur: “Alıştırdık, şimdi kucaktan inmiyor.” “Alıştı, sallamadan uyutamıyoruz.” Bebeklerde uyku eğitiminde bu serzenişleri yok edeceği düşünülen bir metot var, ağlamaya bırakmak (cry it out, CIO). Bu yöntemle ebeveyn bebek ağlasa bile uyumaya terk ederek uyku düzeni sağlamaya çalışır.

Ufak ağlamalarda çok sorun teşkil etmese bile unutmayın ki bebekler tamamen sizin merhametinizle varlıklarını sürdürür. Bu yöntem sonrasında bebekte gelişebilecek agresif karaktere ve aranızda oluşabilecek güven sorunlarına karşı pedagoglar uyarıyor.

  • Her bebek bir değildir. Diğer tüm şartlar aynı olmasına rağmen bazı bebekler daha fazla uyku problemi yaşar. Farklı önlemler almak gerekebilir.
  • Profesyonel görüş almak her ne kadar çok önemli olsa da, bebeğinizi en iyi siz tanıyorsunuz.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.