Bebeklerde Reflü Nedenleri ve Tedavisi

  • Genel Sağlık
  • Bebeklerde Reflü Nedenleri ve Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 786 kez görüntülendi

Bebeklerde Reflü Nedenleri ve Tedavisi

Bebeğinizin yuttuğu süt yemek borusuna ya da ağzına geri geliyorsa reflüsü olabilir. Mamayla beslenen bebeklerde de emzirilen bebeklerde de reflü görülebilir.

Bebeğinizin midesindeki asit, yemekleri sindirmesinde yardımcı olur. Eğer mide ekşimesi yaşadıysanız, asit reflünün nasıl bir yanma hissine sebep olduğunu anlayabilirsiniz. Bu his yüzünden reflüsü olan bebekler de huzursuz olabilir.

Reflü genelde kendi kendine iyileşebilen geçici bir problemdir. Durum karışık ve sinir bozucu olabilir fakat bebekler için normaldir ve genelde bir hastalık belirtisi değildir. Bebeklerin yarısında ilk üç ay boyunca günde bir ya da daha fazla defa reflü görülür. Ancak bebeklerin küçük bir yüzdesinde sıkıntılı, şiddetli ya da inatçı reflü vardır.

Bebek küçük miktarlarda süt çıkarabilir veya devamlı kusabilir. Aynı zamanda hıçkırık tutabilir, öksürebilir ya da tükürük saçabilir. Bunlar normaldir, bebek bunların dışında iyiyse endişe etmenize gerek yok. Yalnızca yanınızda peçete ve omzunuzda bir bez bulundurmayı unutmayın.

Bebeklerde Reflü Nedenleri

Bebeğinizin yemek borusu; ağzını midesine bağlar. Yemek borusunun mideyle birleştiği yerde halka şeklinde bir kas bulunur. Bu kas bebeğin yuttuğu sütü mideye almak için açılır ve içeride tutmak için kapanır. Bebeklerde reflü bu kas henüz tam gelişmediği için ortaya çıkar.

Bebekte kusma ve çıkarma şu nedenlerle olabilir:

  • Bebeğinizin kısa ve dar yemek borusu vardır.
  • Yavaş bir sindirim sistemine sahiptir, bu yüzden sütün mideden ince bağırsağa geçmesi zaman alır.
  • Bebeğe büyümesi için yüksek kalorili ve çok miktarda besin verilmiştir fakat onun yemek borusu ve midesi henüz gelişmektedir.
  • Bebeğiniz yeni doğduğunda mide kapasitesi; henüz küçük bir misket kadardır. Üçüncü günde büyük misket boyutuna ulaşır. Onuncu günde ise; bir pinpon topu büyüklüğündedir. Mide girişindeki kas da gün geçtikçe kuvvetlenecektir. Bu da reflünün iyileşmesini sağlar. Onuncu ve onikinci ay arasındaki bebeklerde reflü görülme oranı sadece %5’tir.
  • Reflü bazen; bebeğin sindirim sistemini yavaşlatan başka bir rahatsızlığa bağlı olarak gelişir ve yemek midede daha uzun süre durur. Bu inek sütüne bir alerji ya da intoleranstan kaynaklanabilir.

Bebeklerde Reflünün Oluşması Nasıl Önlenir?

Bebeğinizin reflüsü henüz hafifse, bebek iyi besleniyorsa ve çok rahatsız değilse şu ipuçları yardımcı olabilir:

  • Bebeği dik pozisyonda besleyin.
  • Besledikten sonra bebeği 20-30 dakika dik tutmaya özen gösterin.
  • Bebeği daha küçük miktarlarda ve sık besleyin.
  • Eğer bebeği biberonla besliyorsanız; yemek sırasında her 2-3 dakikada bir bebeğin gazını alın.
  • Biberonun deliğinin çok geniş olmadığından emin olun çünkü geniş deliklerde süt fazla hızlı akıp bebeği rahatsız edebilir.

Bebeklerde Reflü Tedavisi

Bebeğinizin reflüsü tekrarlıyorsa doktorunuz şu tavsiyelerde bulunabilir:


Süte Koyulaştırıcı Eklemek
Sağılan meme sütüne ya da mamaya iki hafta süresince koyulaştırıcı eklenebilir ya da koyu kıvamlı formüller tercih edilebilir.
Mama koyulaştırıcılar ve koyulaştırılmış süt eczanede mevcuttur. Koyulaştırıcıyı sadece; sağlık danışmanınız ya da doktorunuz size önerdiyse kullanın.

İnek Sütünü Kesme
İnek sütü alerjisi ya da intoleransı belirtileri reflü belirtileri ile çok benzer. Reflü vakalarının %40’ı aslında inek sütü alerjisi ya da intoleransıdır. Eğer bebeğinizi emziriyorsanız; inek sütü içmeyi ya da inek sütü içeren yiyecekler yemeyi kesmelisiniz. Eğer bebeği hazır mamayla besliyorsanız bebeğe hipoalerjenik formül verme konusunda doktorunuza danışın.

Yeni Doğanlar İçin Antiasit Kullanın
Yukarıdaki tedaviler işe yaramadıysa doktorunuz size antiasit önerebilir. Bu antiasitlerin yeni doğanlarda reflüye etki ettiğine dair daha az kanıt bulunduğu içindir.

Eğer emziriyorsanız, antiasidi göğsünüzden sağdığınız süte ya da ısıtılıp soğutulmuş suya ya da hazırladığınız mamaya ekleyebilirsiniz.

Doktora Gidin
Beslendikten sonra ufak miktarda bir çıkarma ya da kusma endişe edilecek bir şey değildir. Fakat bebekte aşağıdaki durumlar söz konusuysa doktorunuza danışın.

  • Reflü sıkça tekrarlıyorsa
  • Bebek yemek sırasında ve sonrasında huzursuz oluyorsa, ağlıyor ya da sırtını büküyorsa
  • Düzenli olarak yemeklerden sonra fazla miktarda kusuyorsa
  • Mama yemeyi ya da emmeyi reddediyor fakat (eğer kullanıyorsanız) emzik kullanmayı seviyorsa

bebeğinizi doktoruna götürün.

Doktora gitmeden bebeğin reflüsü için bir günlük tutabilirsiniz. Bebeği beslediğiniz zamanı, ağlamaya başladığı ve kustuğu zamanı, ne kadar kustuğunu not edebilirsiniz. Bu bilgiler doktorunuza yardımcı olacaktır.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.