Bebeklerde Peklik(Kabızlık) Ve İshal Tedavisi

  • DOĞUM
  • Bebeklerde Peklik(Kabızlık) Ve İshal Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 1.065 kez görüntülendi

Bebeklerde Peklik(Kabızlık) Ve İshal Tedavisi

Bebeklerde Peklik(Kabızlık) Ve İshal Tedavisi

Peklik (Kabızlık)

Pek çok bebek ve çocukta kabızlık görülür ve onları zaman zaman gaz sancısı şeklinde çok rahatsız eder. Anneler peklikte çocuklara ya sürgün verici şeyler içirir veya alttan fitil koyarlarr Bu zorlamalar hatalıdır ve etkileri gelip geçicidir.

Peklik hatalı beslenme, fazla emzirme veya yedirme, yeterli hareket ettirmeme, güneş ve hava almama, bebeklerde hazım yolları ve karaciğerin yeterli çalışmamasından gibi nedenlerden olur.

Öneriler :

Sürgün verici şeyler, fitil ve lavman bırakılmalı.

__         Emzikli bebek peklik ise : Anne yiyeceklerini düzeltmeli. Fazla yorulmamalı. Annede peklik varsa önce o tedavi görmeli. Hamur işleri ve eti azaltmalı. Bol sebze ve meyve yemeli. 1 çay bardağı ılık suya 2 kahve kaşığı keten tohumu ıslatılmak, öğle ve akşam yemeklerinden önce birer bardak içmelidir. Karaciğeri çalıştırmak için : Kuşdili baharatından günde 1 – 2 kahve kaşığı almalı. Ayrıca sabah kahvaltıda zeytinyağı ile limonu karıtşırıp yemeli. Turp ve havuç salatası eksik edilmemeli. Anne sütünden bu faydalı şeyler bebeğe geçer ve onun da pekliği geçer.

Bebeğin bezi değiştirilirken kamı üşütül memeli, hemen sıcak bir havlu ile karm örtülmelidir.

Bebeğe inek sütü veriliyorsa, süt defalarca ve uzun süre kaynatılmamalı. Süt şişesi ile birlikte içinde su bulunan bir tencereye konmalı ve su ısıtılmalı, bu ısıtmada sütün sıcaklığı 36 C ye gelince .çıkartılır ve bebeye verilir.

Bebeğe öğle ve akşam emmelerinden sonra birer kahve kaşığı tadlı badem yağı vermelidir, bebek 2 aylıktan küçükse her seferinde 1/2 kahve kaşığı yeter. Kaka normale dönünce badem yağı kesümelidir.

Bebek sağlıklı ve yeterli beslenirse peklik olmaz.

Bebeklerde İshal:

İshal bebeklerde ve çocuklarda çok görülen bir rahatsızlıktır. Yanlış, pis şeyler yiyen çocuklarda ishal çok olur. Çocuk emzirilir fakat tam doymaz ve kısa bir süre sonra tekrar emzirilir, ıböylece midede hazım düzeni bozulur ve bebeği ishal yapar. Çocuk belirli saatlerde ve doyana kadar emzirilmelidir.

İshal karın üşümesinden de olur. Bez değiştirilirken veya banyo yaparken karın üşürse bebek ishal olur.

Bazen çocuğa verilen inek sütü bayat veya) mama ekşimiş olabilir veya ilave olarak verilen meyve suyu çocuğu bozabilir, bunun sonucu çocuk yine ishal olur.

İshalde bebekler çabucak su kaybeder ve sararıp solarlar. Bazı ishaller karsaktaki enfeksiyonlardan olur ve bebekte ateş de yapar.

Öneriler :

Bebeğe 5 – 6 saat meme vermemeli, sadece gazı kaçırılmış maden suyu veya kaynamış su vermeli, karsaklar boşalınalı.

Beş saat sonra 1 çay bardağı sıcak suya 2 kahve kaşığı şeker ve 1/4 kahve kaşığı tarçın koymak 5 dakika sonra süzmeli ve biberonla bebeye vermelidir. Çocuk ishallerine de bu etkilidir. 3 saat sonra bunu bir daha vermelidir. Karın ağrısı ve gaz sancısını, ishali keser.

Duruma göre 6 – 8 saat sonunda bebek yeniden emzirilmeye başlanır. Yalnız her emzirmeden sonra (1 adet uf ak hindistan cevizi + 2 tatlı kaşığı şekerle havanda ince döğülür ve bundan bebeğe parmak ucu ile 2 – 3 kez yalatılır). Bu karışım hem hazım sağlar ve hem de ishali, gazı önler, bebekte hazım salgılarının gelişmesini sağlar.

Anne günde 3 – 4 defa, 1 bardak sıcak suya 2 kahve kaşığı şeker 1/2 kahve kaşığı toz tarçın koyup içerse, sütü ile bebeğe geçer ve ishali, gazı önler.

Çocuklarda :

*           Bunlarda 10 saat kadar perhiz yapmalı, bu süre zarfında bol su vermeli.

*           İlk 5 saat sonunda bebeklerdeki tarçinlı şu bunlara da verilir. 5 saat sonra tekrar verilir, zararsız şekilde ishalleri kesilir.

*           10 saat sonunda çocuğa 1 su bardağı elma, üzüm, karpuz suların

dan birinden vermeli. Pirinç + havuç rendesi ile çorba yapıp yedirmeli. Bol tarçın, limon, tuz koymalı.Daha sonra bunlara ilaveten yoğurt, peynir, bol meyve suyu verilir. Daha sonra dengeli ve yeterli beslenmeye geçilir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.