Bebeklerde, Çocuklarda Ve Yetişkinlerde Kanda Mikrop Çıkması

  • Genel Sağlık
  • Bebeklerde, Çocuklarda Ve Yetişkinlerde Kanda Mikrop Çıkması için yorumlar kapalı
  • 1.001 kez görüntülendi

Bebeklerde, Çocuklarda Ve Yetişkinlerde Kanda Mikrop Çıkması

Laboratuvar testi sonucu kanımda mikrop çıktı bu ne anlama gelir? Çok endişeliyim diyorsanız, öncelikle şunu diyelim ki doktorlar kandaki Lökosit veya CRP yüksekliğinde bu terimi kullanırlar. Kandaki mikrop tedavisi içinde genellikle antibiyotik tedavisi uygulanır. Bebeklerde ve çocuklarda da kanda mikrop ile karşılaşılabilir. Kandaki mikropla ilgili doktorlara sorular sorular ve cevaplar şöyledir;

Kanda mikrop neden olur?

  1. Boğaz bölgesinde bakterilerin birikmesi
  2. Bağırsak bölgesinde iltihap ya da enfeksiyon oluşması
  3. Akciğer enfeksiyonuna neden olan zatürre gibi hastalıklardan kaynaklı
  4. Vücuttaki apselerin darbe alması ya da kasıtlı olarak patlatılması
  5. İdrar yollarında meydana gelen enfeksiyon ve iltihaplanma

Kanda mikrop belirtileri

  1. Yüksek ateş
  2. Kalp atış hızında artış
  3. Aşırı halsizlik
  4. Kan basıncı düşüklüğü
  5. Vücut sıcaklığında düşüklük veya artış
  6. Bebeklerde çocuklarda huzursuzluk, uykuya meyil
  7. Havale geçirme
  8. Solunum güçlüğü
  9. Kusma
  10. Üst solunum yolu enfeksiyonunun tüm belirtileri

Kanda mikrop neden olur, nasıl geçer? Doktor cevapları

Sual: Kanımda mikrop varmış. Kanda mikrop var ne demek, çok endişeliyim?

CEVAP

Dr. Mehmet Türay’ın cevabı: (Bazı meslektaşlarımız daha anlaşılır olsun diye kanımızdaki lökosit artışını  “Kanda mikrop var”  şeklinde hastalarına bildiriyor.Bu da sizin gibi duyarlı aileleri haklı olarak endişelendiriyor.Lökosit (akyuvar) artışı birçok hastalığın seyrinde görülebilir.Bu vücudumuzun mikroplara yanıt verdiğini gösterir.Artışın çok fazla olması enfeksiyonun da ciddiyetiyle çoğu zaman paralel seyreder.)

Sual: 11 aylık bir kızım var. Bugün doktora götürdük ve kanında mikrop çıktı. Doktor iğne verdi. Öğrenmek istediğim kanında neden dolayı mikrop çıkar? Temizlikle mi ilgili, yedikleriyle mi yoksa başka birşeyden kaynaklanabilir mi?

CEVAP

Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Öztürk’ün cevabı: (Kanda mikrop,ya septisemi dediğimiz muayene bulguları normal olup,laboratuvar tetekikleri ile tanı koyduğumuz durumdur. Yada bir enfeksiyonu vardır,(kulak boğaz idrar vs)Bacteri kaynaklı bu hastalığa bağlı plarak kanda lökosit değeri yükselmiştir. Her ikiside mikroplarla ilgili durumlardır. dışardan mikrop alma ile ilgilidir. mikrop her yoldan alınabilir.)

Sual: İştahsızlık için doktora gittim. Kan tahlillerim yapıldı. Herşey normal çıktı fakat kanımda mikrop çıktı. 2 antibiyotik yazdı doktor. Kanda mikrop bulunması kötü bir durum mu?

CEVAP

Dahiliye Doktoru Kadir Yamaç’ın cevabı: (Kanda mikrop çıktı derken acaba ne demek istiyorsunuz? Halk arasında genellikle sedimantasyon yüksekliğine ya da crp artışına kanda mikrop var diyorlar. Bir de kan kültürüne üreme vardır ki esas kanda mikrop olması odur. Siz sanırım ilk yazdıklarımı kastediyorsunuz. Eğer durum böyleyse antibiyotiklerle geçmesi beklenir. )

Sual: Doktorum kanda mikrop var dedi, kötü bir şey mi bu?

CEVAP

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Dr. Şafak Göktaş’ın cevabı: (Duruma göre değişir, nerde ve ne kadar olduguna bağlı)

Sual: 3 yaşında bir yiğenim var ve sürekli ateşleniyor kan tahlilinde kanında mikrop olduğu söylendi bütün vücudunu sarmış ve dışa vurmaya başladı ağız içi ve kenarları iltihaplandı ve sürekli kanıyor. Sabah akşam iğne vuruluyor. Ne yapalım?

CEVAP

Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Dr. Sibel Kılıçarslan’ın cevabı: (Kanda mikrop varsa antibiotik tedavisi ile bu mikrop kuruyacaktır,elbette ki tehlikeli değil,telaşlanmayın,2-3 güne düzelir.)

Sual: Kanında mikrop var denildi, bu ne demek hiç bir şey anlamadım?

CEVAP

Dr. Serpil Uğur Baysal’ın cevabı: ( Mikroorganizmalar ( bakteri, virüs, mantar, parazitler ) vücudumuza, – Damlacık yolu ile solunum yolu mukozasından, – Temas yolu ile deriden, – Dışkı ile temas yolu sonucu ağızdan – Kan yolu ile ( enjeksiyon, kan nakli, kan ve vücut salgılarıyla temas) bulaşabilirler.

Enfeksiyonun doğal süreci içinde, ya da, bağışıklık sisteminin zayıfladığı, doğuştan yetersiz olduğu durumlarda, boğaz, orta kulak, solunum yolu, bağırsak,vb yerlerde konuşlanan mikroorganizmalar kana karışarak vücudun diğer bölümlerine yayılabilirler.

Kanda mikroorganizmaların bulunup bulunmadığı, antibiyotik kullanılmadığı zaman alınan kan örneklerinde kültürler yoluyla belirlenebilir. Tek bir kültürden sonuç alınmayabilir.

Ancak, kan sayımı, CRP, sedimentasyon gibi laboratuvar sonuçları yorumlanırken, bazen, kanda mikrop var deyimi kullanılmaktadır. Bu her zaman doğru değildir. Bu değerlerin yüksekliği yalnızca bir enfeksiyonun ya da inflamasyomun varlığını gösterir. Mikropların, kana yayıldığını kanıtlamaz.

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’ndan Kandaki İltihabı Temizleyen Kür Tarifi
Beyaz dut kurusu, kandaki CRP (Chemical Reaktif Protein) yüksekse düşürülmesinde mükemmel bir destekleyicidir. Yarım litre kaynamakta olan klorsuz suyun içerisine bir avuç dolusu (5-6 yemek kaşığı) beyaz dut kurusu atın ve altı dakika kısık ateşte kaynatmaya devam edin.Altıncı dakikadan sonra ocaktan indirin. Ilıyınca süzün, yarısı sabah aç karnına, diğer yarısını akşam aç karnına için. Haşlanmış dutların tüketilmesi şart değildir. Toplam 25 gün uygulanır ve her defasında taze hazırlanması gerekir.  Klorsuz su yerine marketten alacağız pet şişe suyu da kullanabilirsiniz.

Lökosit (Akyuvar) Nedir, Kan Tahlilinde Wbc Neden Yapılır? Tıklayınız

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.